Posts

Posts uit maart, 2009 tonen

Gmail Labs gaat internationaal

Gmail Labs is een speeltuin met experimentele functies in Google’s gratis e-mail service. Gmail biedt handige en leuke functies die gebruikers de mogelijkheid geven hun inbox te personaliseren en uit te breiden. Gmail Labs werd al eerder gelanceerd in Engels in 2008, maar is vanaf vandaag beschikbaar in 49 talen, waaronder Nederlands. Je kunt Labs functies onafhankelijk van elkaar gebruiken en in- en uitschakelen met een enkele klik. Een aantal van de functies die we vandaag aankondigen zijn:
  • Offline Gmail - toegang tot je mailbox en schrijven en versturen van e-mails wanneer je offline bent. Veranderingen worden gesynchroniseerd zodra je weer online bent.
  • Verzenden ongedaan maken – hiermee kun je een e-mail terughalen binnen 5 seconden nadat je deze verzonden hebt.
  • Mail Goggles – binnen een gestelde termijn kun je met deze tool alleen mail verzenden als je een aantal eenvoudige wiskundige problemen op kunt lossen. Anders kun je beter eerst gaan slapen en het de volgende ochtend weer proberen.
  • Detector voor vergeten bijlagen– voorkomt dat je per ongeluk berichten verstuurt zonder de bijbehorende bijlagen, doordat de detector je vraagt wanneer je een bijlage genoemd hebt maar geen hebt toegevoegd.
  • Taken – voegt een ‘te doen’-lijstje toe aan je inbox. Je kunt handmatig taken toevoegen of direct vanuit een e-mail.
Deze aankondiging valt samen met het vijfde jubileum van de lancering van Gmail op 1 april 2004. Sinds de lancering heeft Gmail de wereld van e-mail veranderd door meer geheugen te bieden, een snelle zoekfunctie en effectieve spam bescherming. Dit alles met enig succes, meer dan een miljoen bedrijven gebruiken Gmail en daar komen elke dag 3000 bij.

Om Gmail Labs in te schakelen, kun je naar instellingen gaan (rechtsboven je inbox) en daar het tabblad bezoeken. Om een Gmail account aan te maken, kun je http://mail.google.com bezoeken.

Overigens is Gmail niet het enige product waarbij je experimentele functies kunt uitproberen. Meer producten vind je in
Google Labs, alleen beschikbaar in het Engels. Zo kun je in Google Labs Picasa-versies voor Mac en Linux downloaden en uitproberen.

Daarnaast raden we je ook aan Experimental Search eens uit te proberen, hiermee kun je jouw zoekresultaten naar wens aanpassen. Zo kun je bepaalde pagina's uit je zoekresultaten verwijderen of de positie van een site aanpassen en kun je de resultaten ook weergeven op een kaart of op een tijdlijn.

In Google Labs zijn nog veel meer functies beschikbaar om uit te proberen, we nodigen je dan ook van harte uit om het lab te bezoeken en moedigen je graag aan om ons te
laten weten wat je vindt!

Gepost door Paulien, Het Google Team

Google Toolbar 6 beta voor Internet Explorer: Terug naar de basis

Het Toolbar Team is altijd gericht op het verbeteren van jouw webervaring. Daarom zijn we continu bezig om te kijken naar mogelijkheden om het zoeken toegankelijker te maken. Dit heeft geleid tot een aantal verbeteringen zoals zoeksuggesties, Google Bladwijzers, Automatisch invullen, Aangepaste knoppen en gadgets.


Een nieuwe functie in Toolbar 6 voor Internet Explorer is de Snelzoekvak-functie waarmee je ook buiten de browser te zoeken. Klik op het "Google"-logo in de taakbalk om te beginnen (of gebruik de sneltoets Ctrl + Space voor directe toegang). Terwijl je typt worden zoek- en websitesuggesties gegeven, zie je relevante bladwijzers en je kunt zelfs toepassingen direct vanuit het zoekvak starten. Probeer eens "solitaire" in te typen om de toepassingenstarter in actie te zien. En het beste gedeelte is dat wanneer je het snelzoekvak gebruikt, de sitesuggesties en bladwijzers zich aanpassen aan jouw gebruikspatroon, zodat je in de loop van de tijd steeds minder tekens nodig hebt om te navigeren naar je favoriete sites en toepassingen.


Daarnaast is de bestaande suggestie-functionaliteit in het zoekvak van de werkbalk verder uitgebouwd door elementen van de pagina met zoekresultaten direct in de balk te plaatsen. We experimenteren met de weergave van website suggesties van hoge kwaliteit en gesponsorde links terwijl jij je zoekopdracht typt. Door te klikken op een van deze links ga je rechtstreeks naar de website (probeer bijvoorbeeld "cnn" in te typen). In de toekomst blijven we zoeken naar nieuwe ideeën en proberen we het zoekvak te optimaliseren om gebruikers de best mogelijke ervaring te geven.

Tot slot willen we de Google pagina 'Nieuw tabblad' met onze Internet Explorer gebruikers delen (onze Firefox Toolbar gebruikers gebruiken deze al sinds enkele weken). Je kunt snel toegang krijgen tot je meest bekeken sites, onlangs gesloten tabbladen en bladwijzerpagina's - alles vanaf deze nieuwe tabblad-pagina. Het bewerken van je meest bezochte sites is heel eenvoudig en alle gegevens blijven lokaal in je browser, wat betekent dat geen enkele van de meest bekeken sites of onlangs gesloten pagina's wordt teruggestuurd naar Google. Wil je liever dat nieuwe tabbladen openen als blanco pagina's of op een bepaalde website dan kun je dit doen in Internet Explorer of via het instellingenmenu van de Google Toolbar.

Geef de nieuwe Google Toolbar een kans en vergeet niet om ons te laten weten wat je denkt.