Posts

Posts uit augustus, 2009 tonen

Samenwerken aan Picasa-webalbums

Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt, na een vakantie delen jij en je reisgenoten jullie foto's met elkaar - ieder in z'n eigen album op verschillende sites. Zou het in zo'n geval geen uitkomst zijn om een enkel album te hebben waar iedereen zijn of haar foto's kan toevoegen? Google Docs maakt het delen van documenten gemakkelijk, waarom niet hetzelfde proberen met foto's? Picasa-webalbums beschikt nu over de mogelijkheid tot samenwerking: meerdere mensen kunnen foto's aan hetzelfde web album toevoegen.

Om samen aan een album te werken, log je in op Picasa-webalbums en voeg je 'bijdragers' toe. Klik op de knop 'Delen', vul het e-mailadres in en laat het vakje 'De mensen waarmee ik deel foto's laten toevoegen' aangevinkt staan.


Je kunt ook de toegang beheren van mensen die je hebt toegevoegd door het 'plus'-icoon naast hun naam te veranderen. Wanneer het 'plus'-icoon naast de naam groen is kan die persoon foto's toevoegen.


Bijdragers moeten inloggen op Picasa-webalbums met hun Google account om foto's toe te voegen. Wanneer ze jouw gedeelde album bezoeken, hoeven bijdragers alleen op de knop 'Foto's toevoegen' te klikken om te beginnen met uploaden.

Foto's van anderen worden aan hen toegeschreven en zij kunnen deze foto's roteren, verwijderen of tekst toevoegen aan de foto's die zij geupload hebben. We werken nog aan het uploaden naar gedeelde albums vanuit de Picasa-software. Voor meer informatie over het toevoegen van foto's aan het album van iemand anders kun je ons helpcentrum bezoeken.


Tip: Herstel je wachtwoord via SMS

Het kan de besten overkomen: je bent je wachtwoord vergeten. Sterker nog, voor de meeste bezoekers van het Gmail Helpcentrum is dit de reden van hun bezoek. Om iedereen hiermee te helpen hebben we recentelijk de mogelijkheid om je wachtwoord te herstellen via SMS aan je Google Account toegevoegd.

Deze optie kun je voor jouw account instellen door je aan te melden, vervolgens op Opties voor het herstellen van het wachtwoord wijzigen te klikken, hier je mobiele telefoonnummer in te voeren en op Opslaan te klikken.

Mocht het daarna ooit voorkomen dat je jouw wachtwoord vergeet, dan kun je je gebruikersnaam invoeren op de Ondersteuning voor wachtwoorden-pagina waarna Google je een herstelcode toestuurt via SMS. Dus je hoeft niet eens meer de e-mail van een ander account te controleren of zelfs de pagina te verlaten.

Toch is het nog steeds aan te raden om zoveel mogelijk wachtwoordherstel opties in te stellen op je Google Account zoals een secundair e-mailadres en geheime vraag. En vergeet niet om dit up-to-date te houden.

Gepost door Jerry Rietveld, Het Google Team

Tweet je blog

Je nieuwe blog posts Tweeten is een fantastische manier om je lezers te nog meer te betrekken. Iets dat veel van onze teamleden ook al snel doorhadden en direct hebben toegepast op hun eigen blogs. Een makkelijke manier waarop jij dit ook kan doen is via Twitterfeed. Twitterfeed werkt namelijk automatisch je Twitteraccount bij wanneer je een nieuw artikel op je blog plaatst.

Je kunt dit als volgt instellen:

Ga naar de website van Twitterfeed, klik op Sign In with OpenID en voer vervolgens het URL van je Blogger blog in. Na registratie kom je op de New Feed pagina waar je jouw blog feeds aan je Twitteraccount kunt koppelen.

Klik om te beginnen op de knop Connect your feed to Twitter Account, waarna vervolgens om je inloggegevens van Twitter wordt gevraagd zodat Twitterfeed toegang heeft tot jouw Twitteraccount. Als je dit juist hebt ingevuld verschijnt er een bevestiging in beeld dat je de procedure met succes hebt doorlopen.


De volgende stap is zowel je Twitterfeed als het URL van je blogfeed een naam te geven. Eventueel kun je via de instellingen in Twitterfeed de frequentie aanpassen, een prefix toevoegen of zelfs filters instellen. Maar deze stap kun je overslaan en dat betekend dat je zo goed als klaar bent. Klik nog even op Create Feed en je Twitterfeed is actief.

Daarnaast kun je bij Twitterfeed op elk moment jouw instellingen wijzigingen en biedt de website inzicht in interessante statistieken met betrekking tot jouw account.

2 geheimen over jouw Gmailadres

Laten we eerlijk zijn: filters in Gmail maken ons leven echt een stuk aangenamer. Hoe heerlijk is het niet dat spammail direct naar een speciale spammap wordt geleid en niet je Postvak IN onnodig vervuild? En al die filters die je zelf hebt aangemaakt waardoor berichten van vrienden en familie direct een speciaal Label krijgen en je berichten dus nog voordat jij je Gmail opent al worden georganiseerd?

En dan het gemak waarmee je een filter aanmaakt! Want waar je je ook in Gmail bevindt, er is altijd de mogelijkheid tot het aanmaken van een filter in de buurt.

Bijvoorbeeld naast het zoekveld:



Of via Instellingen:


Of zelfs direct in het bericht:



Momenteel kun je heel makkelijk een filter aanmaken wanneer er een zekere constante factor is. Zoals het e-mailadres van de afzender, of een onderdeel van het onderwerp, etc. Maar stel bijvoorbeeld dat je besluit jouw e-mailadres op je website te zetten zodat bezoekers jou kunnen e-mailen met vragen, dan komen er berichten binnen van verschillende e-mailadressen en met wisselende onderwerpen. Hoe zou je dit moeten filteren? Voor jou, als Gmailer, is dit geen probleem!

In Gmail kun je een filter aanmaken op basis van de geadresseerde. Jijzelf dus bijvoorbeeld. Alle berichten die van jouw website worden gestuurd naar jou hebben gemeen dat ze allemaal aan jou zijn gericht. Dus een filter dat kijkt naar het e-mailadres waaraan het bericht is gericht, vangt dus alle berichten op die van jouw website zijn verstuurd! Maar ook de rest... bijvoorbeeld de e-mails van je vrienden. Laat Gmail hier nou aan gedacht hebben. Je kunt namelijk jouw eigen Gmailadres een beetje aanpassen.

Wat is er precies mogelijk met mijn Gmailadres?
Stel dat jouw Gmailadres mijnnaam@gmail.com is. Alle berichten gericht aan mijnnaam@gmail.com komen dan in jouw Gmail-account terecht. Maar nu komt de truuk: Het deel vóór @gmail.com is jouw gebruikersnaam. En hier geeft Gmail je een beetje vrijheid in.

Puntjes
Je kunt bijvoorbeeld puntjes toevoegen aan je gebruikersnaam. Zo veel als je wilt. Een bericht aan mijnnaam@gmail.com wordt in hetzelfde Postvak IN afgeleverd als een bericht aan mijn.naam@gmail.com of zelfs m.i.j.n.n.a.a.m@gmail.com.

Plus
Een andere truuk is het plusteken (+). Je kunt namelijk aan het einde van jouw gebruikersnaam een plusteken zetten gevolgd door een woord, nummer of een combinatie hiervan. En nog komt het bericht gewoon in jouw Postvak IN aan! Een voorbeeld:

Jouw Gmailadres is voor het gemak nog steeds mijnnaam@gmail.com en je hebt dit adres nog steeds op je website staan zodat bezoekers je kunnen bereiken. Pas het dan zo aan, dat je direct weet dat het van bezoekers van jouw website afkomstig is. Dus mijnnaam+website@gmail.com.

Nu kun je heel gemakkelijk een filter aanmaken voor berichten die aan jouw zijn gericht.

Een tip: Eens in de zoveel tijd meld je je aan voor een nieuwsbrief. Om je Postvak IN overzichtelijk te houden, kun je voor iedere nieuwsbrief apart een filter instellen waardoor ze netjes het Postvak IN overslaan en het label Nieuwsbrieven krijgen. Maar dit kan dus veel makkelijker: Meld gewoon altijd aan met jouw Gmailadres en en de toevoeging +nieuwsbrief (dus: mijnnaam+nieuwsbrief@gmail.com). Je kunt dan één filter instellen waardoor je nooit meer een nieuwsbrief in je Postvak IN hoeft te vinden.

Nog een tip: Soms komt het voor dat je ergens je e-mailadres moet invullen en je weet niet precies wat ze met jouw e-mailadres doen, voeg dan het plusteken en de naam van de site (zonder puntjes!!) toe aan je gmailadres (mijnnaam+site@gmail.com). Ontvang je dan spam, dan zie je direct waar het vandaan komt.