Posts

Posts uit september, 2009 tonen

Nieuw in Google Toolbar voor Firefox: Geavanceerde vertaalfunctie

Vorige week was een grote week voor Google Toolbar: we lanceerden de nieuwe Google Toolbar met Sidewiki voor Internet Explorer en Firefox waarmee iedereen waardevolle informatie kan bijdragen aan elke webpagina. Maar er was nog meer - met de nieuwe versie van Google Toolbar werd onze geavanceerde vertaalfunctie ook beschikbaar voor Firefox gebruikers.



Of je nu een vakantie aan het plannen bent naar een verre bestemming, het nieuws of blogs in andere landen volgt, of eenvoudigweg op zoek bent naar een belangrijk stukje informatie op een webpagina in een andere taal, Google Toolbar kan je hierbij helpen. Wanneer je een webpagina in een andere taal bekijkt detecteert de vertaalfunctie in Google Toolbar automatisch of de taal van een webpagina verschilt van je standaard taalinstellingen en geeft je de mogelijkheid om de pagina met een enkele klik te vertalen. Je kunt het proberen door de Google Toolbar te installeren en webpagina's in andere te talen te bezoeken, of je kunt meer details lezen in deze recente blogpost. De Toolbar vertaalfunctie gebruikt dezelfde automatische vertalingen als onze Google Vertalen service, die constant verbetert. Dit betekent dat je misschien niet de precisie en elegantie van een menselijke vertaling krijgt, maar wel de complete pagina kunt vertalen in slechts enkele seconden.

Naast de vertaalfunctie heeft de nieuwe versie van Google Toolbar voor Firefox nog een aantal andere nieuwe mogelijkheden. Je kunt (bijna) alles vinden over de Toolbar in ons helpcentrum, dus zullen we het bij het twee dingen houden. Zoals in de Google Toolbar voor Internet Explorer zijn we op het moment aan het experimenteren met het weergeven van website suggesties en gesponsorde links wanneer je een zoekterm intypt. Als je op een suggestie klikt ga je direct naar de website (probeer 'cnn' in de toolbar in te typen voor een voorbeeld).

Daarnaast heeft Firefox met versie 3.5 de functie 'Privénavigatie' geïntroduceerd waarmee Firefox geen browsegeschiedenis opslaat. Uiteraard is de nieuwe versie van Toolbar voor Firefox daarop aangepast en zal de geschiedenis van het zoekvak niet opgeslagen worden wanneer je Privénavigatie gebruikt. Ook PageRank, Webgeschiedenis en Sidewiki worden uitgeschakeld. Dit betekent dat je rustig privé op het web kunt surfen als je daar de voorkeur aan geeft. Let erop dat Privénavigatie geen complete anonimiteit betekent; we raden je van harte aan Mozilla's ondersteuningspagina door te lezen voordat je de functie gaat gebruiken.

Het Toolbar team blijft werken aan functies waarvan we hopen dat ze jouw webervaring zullen verbeteren. Download de laatste versie van Google Toolbar en probeer onze vertaalfunctie.

Help en leer van anderen wanneer je op het web browst: Google Sidewiki

Een aantal dingen in het leven worden beter met gebruik - harde schijven en platenspelers zeker niet... maar een aantal kookboeken in mijn familie wel: ze hebben onvoorstelbaar veel notities naast de recepten staan, die maken dat de recepten op den duur steeds beter worden.

Wat als elke webpagina op het internet ook beter wordt op den duur? Wat als elke pagina een 'levend document' is waar je kunt leren van anderen die hun inzichten hebben achtergelaten voor jou?

Daarom zijn we blij dat we Google Sidewiki vandaag kunnen aankondigen, waarmee je waardevolle informatie naast elke webpagina kunt plaatsen. Of je nu een locale expert bent die alles weet van musea in New York of een bekende dokter bent met advies om hart- en vaatziekten te voorkomen, Google Sidewiki laat je jouw unieke expertise toevoegen aan het web, naast elke pagina in de Sidewiki interface.





Bij het ontwikkelen van Sidewiki wilden we ervoor zorgen dat je de meeste relevante bijdragen als eerste ziet. We hebben vanaf het begin aan hard gewerkt om uit te zoeken welke bijdragen bovenaan verschijnen en hoe we deze het best kunnen ordenen. In plaats van het laten zien van de meest recente bijdragen, rangschikken we Sidewiki bijdragen met een algoritme dat de meest waardevolle en beste bijdragen van hoge kwaliteit promoot. Het algoritme houdt rekening met account feedback van jou en andere gebruikers, eerdere bijdragen geleverd door dezelfde auteur en vele andere signalen.

Onder de motorkap hebben we zelfs nog meer technologie waarmee we jouw bijdrage over de huidige pagina ook naast die van andere webpagina's laten zien die dezelfde tekstbeschrijving bevatten. Zo verschijnt een bijdrage over een speech van President Obama op alle pagina's die dezelfde quote bevatten. We laten ook relevante posts zien van andere blogs en bronnen die praten over de huidige pagina zodat je hun inzichten beter kunt ontdekken, naast de pagina waarnaar ze verwijzen. Wanneer je nieuwsgierig bent, kun je meer lezen op ons Google Research blog over de infrastructuur die we gebruiken om alle bijdragen in real-time te rangschikken.

We lanceren Google Sidewiki als een functie van Google Toolbar ( voor Internet Explorer en Firefox) en we werken aan het beschikbaar maken van Google Sidewiki in Google Chrome en elders. We hebben ook de eerste versie van onze API beschikbaar gemaakt zodat iedereen vrij is om te werken aan de inhoud die gemaakt is in Sidewiki.

We hebben Sidewiki met een aantal experts en nieuwsorganisaties getest en waren blij hun positieve reacties te horen. We hopen dat je het zelf uit zult proberen, volg onze Twitter feed, en laat ons weten wat je ervan vindt!

Klaar om het web te ontdekken met Google Sidewiki? Bezoek google.com/sidewiki om Google Toolbar met Sidewiki te downloaden en laat je bijdrage achter op het web!

Lichte bewolking met kans op labels in Blogger

Uit de feedback die we van velen van jullie hebben ontvangen is duidelijk geworden dat er behoefte is aan meer flexibiliteit omtrent de labels. Daarom lanceren we vandaag twee gloednieuwe functies voor jouw labels.

Labelwolk

Voorheen vertoonde het labelgadget een lijst met al jouw labels - en veruit de meest gevraagde optie was om de labels weer te geven in een wolk in plaats van een lijst. Dat is vanaf nu mogelijk met het labelgadget:


In de labelwolk worden de labels groter weergegeven naarmate ze meer worden gebruikt:


Geselecteerde labels

Als je al een tijdje actief bent op Blogger dan heb je misschien over de tijd meer labels aangemaakt dan je lief is. Hierdoor kan het voorkomen dat je bepaalde labels niet zo nodig wilt publiceren op je blog. Daarom beschikt het labelgadget nu over de 'Geselecteerde labels' optie waarmee jij zelf kunt aangeven welke labels mogen worden weergegeven - en welke niet.


We hopen dat je hier blij mee bent!

Deze functie is onderdeel van een aantal nieuwe features die in het kader van onze 10e verjaardag worden gelanceerd. Van harte gefeliciteerd!

Ben je een nieuw bericht aan het schrijven? Probeer de contactkiezer

Wanneer je een bericht aan het schrijven bent, vertrouw je waarschijnlijk in grote mate op automatisch aanvullen om de contactpersonen te selecteren. Automatisch aanvullen is handig en snel, en over het algemeen doet het precies wat het moet doen. Maar in sommige gevallen kan het zien van al je contactpersonen je helpen om bepaalde mensen te herinneren (als je iemand bijvoorbeeld over het hoofd ziet of even de naam kwijt bent). Om deze reden hebben we de contactkiezer aan Gmail toegevoegd. Vanaf nu kun je op Aan: klikken (of op CC:/BCC:) als je een bericht aan het typen bent en zul je zoiets als het volgende zien:


Hierin kun je vervolgens op de contacpersonen klikken die je wilt toevoegen of zoeken naar anderen.

En als je gebruik maakt van contactgroepen, dan zullen deze groepen in een drop-down menu in de contactkiezer verschijnen zodat je de personen kunt selecteren uit de groepen die je al hebt aangemaakt.