Posts

Posts uit december, 2009 tonen

Gmail Offline studeert af van Labs

Ongeveer een jaar geleden lanceerde Gmail Offline in Gmail Labs. Door Gmail Offline te installeren ben je in staat om de gebruikelijke Gmail interface te gebruiken om je berichten te lezen en schrijven, te zoeken en te organiseren, zelfs wanneer je geen internet verbinding hebt. Daarnaast maakt de Slechte-verbindingsmodus Gmail sneller wanneer je over een slechte of onbetrouwbare internetverbinding beschikt.

Vrijwel vanaf het begin van Gmail Offline hebben we veel feedback van jullie hierover gekregen en dit heeft ons enorm geholpen bij de verbetering van deze functie. Naast prestatieverbeteringen en het verhelpen van bugs hebben we recentelijk twee veelgevraagde functies toegevoegd aan Gmail Offline: de optie om zelf te bepalen welke berichten moeten worden gedownload voor offline gebruik en de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen aan berichten die je offline schrijft. Gmail Offline blijkt bijzonder populair te zijn onder scholen en bedrijven die de stap naar Google Apps hebben gemaakt – zij zijn gewend hun e-mail te kunnen openen ongeacht de aanwezigheid van een internetverbinding. Met Gmail Offline haal je deze functionaliteit naar je browser.

Alle feedback, ontwikkeling en optimalisatie hebben ertoe geleid dat Gmail Offline is afgestudeerd uit het Lab en vanaf nu een vast onderdeel vormt van Gmail. Als je hier reeds gebruik van maakt, dan staat alles goed en hoef je nu niets te doen. Je zult Offline nu niet meer tegenkomen onder het Labs tabblad, maar je kunt nu je instellingen wijzigen en de dienst in- en uitschakelen vanaf het tabblad Offline onder Instellingen.

Als je deze functie voor jouw Gmailaccount wilt inschakelen dan kun je dat als volgt doen:
Klik op “Instellingen” rechtsbovenin Gmail.
Open het tabblad “Offline” door erop te klikken.
Selecteer “Offline Mail inschakelen voor deze computer”.
Klik op “Wijzigingen opslaan” en volg de instructies op je scherm.

Bedankt voor al jullie feedback gedurende het afgelopen jaar. Voor nu gaan we hier even proosten met elkaar om in 2010 weer direct aan de slag te gaan met nog meer verbeteringen. Tot volgend jaar!

Verstuur bijlagen terwijl je offline bent

Een veelgevraagde functie voor Gmail Offline is de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen wanneer je je berichten offline schrijft. Dit hebben we toegevoegd en vanaf nu werken bijlagen gewoon zoals je dat zou verwachten, online en offline (met als enige afwijking dat het niet mogelijk is om offline afbeeldingen in je bericht te plaatsen). Voeg dus gewoon je bijlagen toe en klik op verzenden.

Als je Gmail offline hebt ingeschakeld dan zul je hebben gemerkt dat al je berichten nu via het Postvak UIT worden verstuurd, ongeacht het feit of je nu offline of online bent. Dit maakt het voor Gmail mogelijk om je bijlagen op te slaan zelfs als onverwacht je internetverbinding wordt verbroken. Wanneer je online bent dan zullen je berichten nog steeds heel snel worden doorgestuurd naar hun bestemming.

Als je Gmail Offline nog niet hebt geprobeerd, ga dan naar je “Instellingen” en volg onderstaande instructies:
Open het tabblad “Offline”.
Selecteer “Offline Mail inschakelen voor deze computer”.
Klik op “Wijzigingen opslaan”.
Je browser zal nu opnieuw moeten opstarten waarna je rechtsbovenin je scherm, naast je gebruikersnaam een nieuwe link ziet: Offline. Klik hier vervolgens op om de installatie van Gmail Offline te voltooien.

Zoeken op het web is nog gemakkelijker geworden

Schreven we enkele weken geleden al over de nieuwe zoekopties op Google.nl, zoals zoeken binnen een specifieke periode en het Wonderwheel, vandaag kunnen we daar 'Vertaalde zoekopdracht' aan toevoegen. Met de functie 'Vertaalde zoekopdracht' kun je heel eenvoudig informatie in andere talen vinden en lezen. Deze functie bestond al enige tijd in Google vertalen, maar we hebben deze nu volledig geïntegreerd in onze zoekopties. Hierdoor is het nu nog eenvoudiger om pagina's van over het hele web te lezen, zelfs als deze in een andere taal geschreven zijn.

Wanneer je nu op Google zoekt naar iets in jouw taal, kun je deze functie gebruiken om naar resultaten in een andere taal te zoeken. Klik op 'Opties weergeven' bovenaan de resultaten en kies voor 'Vertaalde zoekopdracht' om het uit te proberen. We gebruiken een algoritme om de beste talen voor je zoekterm te selecteren en geven je vervolgens de vertaalde resultaten. Er worden zelfs resultaten vanuit meerdere talen weergegeven.

Stel, bijvoorbeeld, dat je op zoek bent naar een hotel in Zurich en je wilt informatie vinden van sites in andere talen, dan kun je de 'Vertaalde zoekopdracht'-functie gebruiken via het Zoekoptie menu. We kiezen automatisch voor Duits en Frans en vertalen zoekopdracht in deze talen om de resultaten vervolgens terug te vertalen naar het Nederlands. Je kunt ervoor kiezen om alleen bepaalde talen te gebruiken door de instellingen in het vak boven de zoekresultaten aan te passen. Je kunt tot vijf talen weergeven en bij het zoeken heb je de keuze uit 51 talen.


Natuurlijk is het algoritme dat bepaalt in welke talen het je zoekterm vertaalt nog niet perfect, maar we werken hier hard aan. Mocht je in de tussentijd ergens op zoek zijn naar hotels, restaurants of andere activiteiten, of als je gewoon nieuwsgierig bent naar een onderwerp in een andere taal, probeer dan 'Vertaalde zoekopdracht' in het Zoekoptie menu uit. Zoeken op het wereldwijde web was nog nooit zo eenvoudig!

Fijne feestdagen met Google Chrome: Mac, Linux en extensies in bèta

Vlak voor de feestdagen hebben we een paar leuke updates over Google Chrome. Als eerste kunnen we de drie meestgevraagde functies voor Google Chrome onthullen; Mac, Linux en extensies. Daarnaast willen we iedereen de mogelijkheid geven om Google Chrome met vrienden en familie te delen.

Google Chrome voor Mac (bèta)
Het heeft langer geduurd dan we hadden gehoopt, maar Google Chrome is eindelijk beschikbaar voor de Mac - we hopen dat dit het wachten waard geweest is! We wilden Google Chrome op de Mac een vertrouwd gevoel meegeven, daarom hebben we ons gericht op het combineren van het eenvoudige ontwerp met subtiele animaties, dit alles voor een zo goed mogelijke browse-ervaring op de OS X. Zoals je mag verwachten is de snelheid van Google Chrome voor Mac iets waar we erg trots op zijn. Mocht jij een Mac hebben, probeer dan de bèta-versie en kijk hoe snel het werkt!

Google Chrome voor Linux (bèta)
Bij Google gebruiken de meeste engineers Linux machines, dus we hebben vele malen gehoord dat zij graag Google Chrome voor Linux wilden. Net zoals Google Chrome voor Windows en Mac, hebben we ons gericht op snelheid, stabiliteit en veiligheid, maar we wilden ook een high-performance browser leveren die op een goede manier integreert met het Linux ecosysteem. Waar mogelijk inclusief nauwe integratie met GTK thema's, updates vanuit de standaard systeem package manager, en vele andere functies die in het besturingssysteem zitten.


Net zo belangrijk is dat we veel hulp vanuit de open source gemeenschap hebben ontvangen. Meer dan 50 open source bijdragers hebben aan Chromium gewerkt en zij zijn bijzonder behulpzaam geweest bij onze Linux versie van Google Chrome. Voor meer details over de bèta-versie van Google Chrome voor Linux, kun je kijken op het Chromium blog.

Toen we Google Chrome voor het eerst lanceerden in September 2008, wisten we dat we het eenvoudig wilden maken voor gebruikers om de browser te personaliseren met extensies. We wilden er ook voor zorgen dat extensies eenvoudig te maken en eenvoudig te onderhouden zouden zijn, en daarnaast moest Google Chrome even snel en stabiel blijven. Extensies voor Google Chrome kunnen dit allemaal: net zo eenvoudig te maken als webpagina's, eenvoudig te installeren, en elke extensie heeft zijn eigen proces om te voorkomen dat deze crasht of de browser langzamer maakt.

Mocht je op een PC of Linux machine werken, dan kun je meer dan 300 extensies vinden in de gallery, inclusief een aantal coole, handige and leuke extensies. Extensies voor Mac zijn nog niet van bèta-kwaliteit, maar je kunt binnenkort alvast een kijkje nemen op ons developer channel. Mocht je een web developer zijn, dan kun je meer informatie vinden over het schrijven van extensies voor Google Chrome op het Chromium blog.


We willen graag de Mac en Linux gebruikers die onze ontwikkelaars-versies voor Google Chrome uitgeprobeerd hebben en de developers die geweldige extensies schreven voor Google Chrome bedanken. Mocht jij je afvragen wat wij nou graag willen voor de komende feestdagen - dan is feedback altijd welkom!

Gmail maakt het makkelijker

Vind jij huishoudelijk werk prettig? Afwassen, stofzuigen, strijken... het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld iedere keer dat ik de wasmachine leeghaal blij dat ik mijn kleren niet met de hand hoef te wassen. Toch droom ik van de dag dat ik de was niet meer hoef op te hangen of te vouwen. Veel dingen zijn ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken, maar soms lijkt het alleen maar gecompliceerder te worden.

We bedachten ons hoe de wereld eruit zou zien als alles zou werken zoals Gmail: slimme spamfilters, voice en video chat, offline toegang, thema's voor je inbox en nog veel meer. Wat zou dat betekenen voor onze stofzuigers, broodroosters, auto's, TVs en wasmachines? Onze held in deze perfecte Gmail wereld is Max, kijk hoe zijn wereld eruitziet en deel de link met vrienden.



De eerste twee maanden van Google Sidewiki

Het is ongeveer twee maanden geleden dat we Google Sidewiki lanceerden en we hebben sindsdien een groot aantal waardevolle bijdragen gezien van over de hele wereld. Van recepten en algemene tips tot hulp bij programmeren, Sidewiki gebruikers hebben al veel creatieve manieren gevonden om anderen te helpen. Bij deze een aantal van de interessante bijdragen die we tot nu toe gezien hebben:


Wanneer je nog geen Sidewiki gebruikt, kun je dit downloaden via google.com/sidewiki als onderdeel van de Google Toolbar voor Firefox en Internet Explorer. Als je Google Chrome, Safari of een andere browser gebruikt zonder Toolbar, dan hoef je alleen de Sidewiki bookmarklet te installeren.

Inmiddels hebben we ook een veelgevraagde functionaliteit aan onze API toegevoegd waarmee je eenvoudig toegang hebt tot alle Sidewiki bijdragen voor een domein. Je kunt nieuwe posts vinden op elke pagina van een website en je hierop abonneren met een RSS feed. Bekijk de informatie op onze Sidewiki API-site voor meer details.

We houden je op de hoogte van nieuwe functies en andere innovaties. In de tussentijd hopen we dat je Sidewiki uit zult proberen en jouw commentaar over deze blogpost zult toevoegen!

Nieuw in Labs: Standaardtekstopmaak

In de begindagen van e-mail bestonden berichten uit 'simpele' tekst en ze waren enkel bedoeld om gelezen te worden via een computer. Maar met de groei van het web kwam ook de ontwikkeling van HTML e-mail en over de jaren zijn mensen zich steeds meer gaan uiten met behulp van onder andere vet- en/of schuingedrukte tekst, gekleurde letters, afbeeldingen en verschillende lettertypen.

Maar als je een bepaalde stijl in je bericht wilde toepassen, dan diende je dit voor elk bericht opnieuw in te stellen. Maar dit hoeft vanaf nu niet meer! Het lab beschikt nu over een feature waarmee je jouw opmaakvoorkeuren kunt opslaan zodat dit de standaard opmaak wordt voor jouw berichten.



In de Instellingen van jouw Gmail account klik je op het tabblad Labs. Ga hier opzoek naar Standaardtekstopmaak, selecteer Inschakelen en klik helemaal onderaan op Wijzigingen opslaan. Vervolgens open je je Instellingen opnieuw en onder het tabblad Algemeen zie je nu Standaardtekstopmaak LABS staan. Hier kun je jouw voorkeuren invullen. Klik vervolgens onderaan op Wijzigingen opslaan en vanaf nu schrijf je al je berichten standaard in de sijl die jij wilt.

Doe mee aan het debat over klimaatverandering

Volgende week doen vertegenwoordigers uit 192 landen mee aan de Climate Change Conference in Kopenhagen — de eerste stap in het maken van internationale afspraken over CO2-uitstoot. Wij willen ervoor zorgen dat jouw stem meetelt in het debat.

Daarom kun je vanaf vandaag vragen indienen en stemmen op vragen die worden gesteld aan wereldleiders tijdens een televisiedebat op CNN. Voor de eerste keer kun je met Google Moderator op YouTube op één plek vragen stellen, bekijken en op vragen stemmen.


Vragen worden vertaald naar meerdere talen door de Google Language API, hierdoor kun je vragen van over de hele wereld lezen en kun je hierop stemmen. Stemmen en bijdragen die ingediend worden voor 14 december doen mee voor het televisiedebat. Bezoek www.youtube.com/cop15 om te kijken wat er besproken wordt en om op nieuwe vragen te stemmen.

Volgende week zullen we een update plaatsen over populaire en interessante vragen. We zijn benieuwd welke ideeën jij en andere mensen over de hele wereld hebben om klimaatverandering tegen te gaan.

Zoekopties nu ook beschikbaar op Google.nl

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan het beschikbaar maken van 'Search options' in andere talen en inmiddels zijn deze zoekopties ook beschikbaar op Google.nl. Misschien is het je opgevallen dat er tegenwoordig een '+'-je bovenaan de zoekresultaten staat. Mogelijk heb je er zelfs al op geklikt! Voor diegenen die het nog niet hebben uitgeprobeerd bij deze een kort overzicht van de verschillende nieuwe mogelijkheden.


De nieuwe zoekopties geven je als eerste de mogelijkheid te filteren op video's, boeken, nieuws en fora. Vervolgens kun je kiezen of je de meest recente resultaten wilt weergeven of resultaten uit bijvoorbeeld het afgelopen jaar. Een veelgevraagde functie is de 'Specifieke periode', waarbij je nu ook op datum kunt zoeken.


In de zoekopties vind je naast de Standaardweergave ook het Wonderwheel. Met de Wonderwheel-weergave kun je heel eenvoudig je gebruikte zoekterm verder verfijnen door op een categorie te klikken.


We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het zoeken naar informatie nog makkelijker te maken en we hopen dat deze nieuwe functies je daarbij helpen. Voor nog meer functies kun je ook onze 'Gevanceerd zoeken'-pagina gebruiken of ons Helpcentrum bezoeken.