Posts

Posts uit februari, 2011 tonen

Google Zoeken en zoekmachinespam

In januari werd op verschillende (Engelstalige) sites druk gediscussieerd over de kwaliteit van de Google-zoekresultaten. Als je die artikelen leest, rijst de vraag of de kwaliteit van die resultaten achteruit is gegaan en of er meer en meer spam tussen staat. Volgens de evaluatiecriteria - die we de afgelopen tien jaar steeds hebben verfijnd - zijn Googles zoekresulaten beter dan ooit wat betreft relevantie, nieuwheid en volledigheid. In vijf jaar tijd is Engelstalige spam met meer dan de helft teruggebracht. En in de meeste andere talen komt het nog minder voor. In de afgelopen maanden hebben we desondanks een (heel kleine) toename gezien in spam; we zijn dan ook druk bezig om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de zoekresultaten gewaarborgd blijft en continu verbeterd wordt.

Webspam is de 'troep' die je ziet in zoekresultaten, wanneer sites op allerlei oneigenlijke manieren proberen te eindigen op hogere posities in die lijst - of op een andere manier de kwaliteitsrichtlijnen proberen te schenden. Zo'n tien jaar geleden was het nog zo erg dat vrij vaak spamresultaten tevoorschijn kwamen in de resultatenlijst. Google is er voor het grootste gedeelte in geslaagd dat soort 'pure webspam' te bestrijden, ook al zijn sommige spammers overgegaan tot nog gewiekstere of zelfs illegale tactieken zoals het hacken van websites.

De afgelopen maanden zijn zowel omvang als actualiteit van de webindex vergroot en verbeterd. Naast een hele hoop goede inhoud hebben we onvermijdelijk ook een aantal spamsites geïndexeerd. Om ervoor te zorgen dat pagina's met spam-achtige inhoud minder snel een hoge positie in de resultaten krijgen, gebruiken we sinds kort een nieuwe classifier op documentniveau. Deze is beter in het signaleren van spam op afzonderlijke webpagina's - zoals herhaalde spamwoorden (de woordenbrij die je wel eens ziet in automatisch gegenereerde blogreacties en die alleen zijn bedoeld om verkeer naar een site te krijgen). Ook zijn we er veel beter in geworden om gehackte sites te signaleren en houden we ons bezig met het ontwikkelen van manieren waarop gebruikers duidelijke feedback kunnen geven. Daarnaast kijken we op dit moment naar een aantal andere technieken om spam zoveel mogelijk uit de zoekresultaten te houden, onder meer naar methodes om sites te herkennen die de inhoud van andere sites kopiëren en/of weinig originele inhoud hebben.

Nu 'pure webspam' in de loop der tijd minder lijkt te zijn geworden, gaat onze aandacht tegenwoordig meer uit naar zogenaamde content farms: sites met minimale inhoud of inhoud van te lage kwaliteit. In 2010 hebben we twee grote aanpassingen in onze algoritmen doorgevoerd die specifiek waren gericht op sites van lage kwaliteit. Reacties op internet zijn zeer helder: mensen willen graag dat we nog meer actie tegen dat soort sites ondernemen.

We zijn ontzettend trots op onze zoekmachine en streven ernaar om elke zoekopdracht vlekkeloos te laten verlopen - maar we zijn niet perfect. En dat gegeven, gecombineerd met de torenhoge verwachtingen die mensen van Google hebben, zorgen ervoor dat onze onvolkomendheden de neiging hebben enigszins uitvergroot te worden. Desalniettemin: we kunnen en moeten het beter doen.

Een van de misvattingen die in de recente discussies de kop opstak, is het idee dat Google minder snel actie onderneemt tegen spaminhoud in onze index als het gaat om sites die ook Google-advertenties weergeven. Voor alle duidelijkheid, zodat er geen twijfel meer over bestaat:
  • Google onderneemt zeer zeker actie tegen sites die de kwaliteitsrichtlijnen schenden, ongeacht of ze advertenties via Google weergeven.
  • Het tonen van advertenties via Google, zorgt niet voor een betere positie in de zoekresultaten, en
  • Het kopen van advertentieruimte via Google zorgt niet voor een betere positie in de zoekresultaten.
We hebben altijd volgens deze pricipes gewerkt en benadrukken graag dat ze nog steeds gelden!

Mensen geven genoeg om Google om ons te laten weten wat ze van onze producten en diensten vinden, of wat ze graag verbeterd zouden willen zien. Wij stellen die feedback natuurlijk zeer op prijs en gecombineerd met ons eigen onderzoek levert het ons waardevolle informatie over welke zaken verbeterd zouden kunnen worden. Laat ons weten wat we beter zouden kunnen doen, dan blijven wij werken aan een beter Google.

Originele post door Matt Cutts, Hoofdprogrammeur
Gepost door Allard, het Google Team

Nieuwe melding voor mogelijke hacks

Vandaag hebben we een nieuwe melding toegevoegd aan de zoekresultaten die gebruikers laat weten wanneer een site mogelijk is gehackt. We leveren al jaren meldingen over malware, waarvoor ook een afzonderlijke waarschuwingspagina wordt gebruikt. We breiden de meldingen voor zoekresultaten nu uit om internetters te helpen sites te mijden die mogelijk zijn gehackt en aangepast door derden, meestal voor spamdoeleinden. Wanneer iemand een site bezoekt, willen we dat hij of zij erop kan vertrouwen dat de informatie op die site afkomstig is van de oorspronkelijke uitgever.

De melding ziet er als volgt uit:




Als je op de link 'Deze site is mogelijk gehackt' klikt, ga je naar een artikel in het Helpcentrum met meer informatie over de melding. Als je op het resultaat zelf klikt, ga je gewoon naar de website.

We gebruiken verschillende automatische hulpmiddelen om de signalen van een gehackte site zo snel mogelijk te signaleren. Wanneer we iets verdachts vinden, voegen we de melding toe aan de zoekresultaten. We proberen ook contact op te nemen met de webmaster van de site via de Webmasterhulpprogramma's, zodat ze sneller kunnen vaststellen of iemand hun site misbruikt en ze het probleem kunnen verhelpen.

We begrijpen natuurlijk dat webmasters zich zorgen kunnen maken dat deze meldingen negatieve invloed hebben op het verkeer uit het zoeknetwerk. Wees gerust, zodra het probleem is verholpen wordt de melding automatisch uit de zoekresultaten verwijderd, meestal binnen enkele dagen. Je kan ook een beoordeling van je site aanvragen om het verwijderingsproces voor de melding te versnellen.

Wanneer deze melding wordt weergegeven bij jouw site, kan je de instructies in het Helpcentrum raadplegen voor informatie over het oplossen van het probleem. Zo kunnen we samen internet veiliger maken.

Den Haag in 3D

De Technische Universiteit Delft was op 5 februari het decor voor een grote Your World in 3D workshop, een evenement waarbij vrijwilligers worden getraind in het gebruik van Building Maker, het programma waarmee die fantastische 3D-gebouwen in Google Earth en Maps worden gemaakt. Doel van de dag was om Den Haag driedimensionaal op de (virtuele) kaart te zetten. De organisatie was in handen van Design8, een officiële Google SketchUp-distributeur in Nederland.

Met meer dan 60 deelnemers was dit wereldwijd één van de grootste Your World in 3D workshops tot nu toe. De groep was bijzonder divers: van tieners voor wie de computer en internet altijd onderdeel van hun leven zijn geweest tot gepensioneerden die graag iets nieuws wilden leren. Dat er veel animo zou zijn, was niet onverwacht: al sinds de start in 2008 is het maken van 3D-modellen erg populair in Nederland.





Voordat de deelnemers zelf aan de slag gingen, sprak professor Alexander Verbraeck van de TU Delft over de verschillende mogelijkheden waarop vandaag de dag 3D-modellen worden gebruikt. Volgens de hoogleraar is de bestudering van 3D-modellen allang geen niche meer: 3D is here to stay!. Bruce Polderman, productmanager hier bij Google, gaf daarna kort aan waarom Google dit soort workshops graag ondersteunt en hoe belangrijk (en leuk) het is als mensen hun eigen stad of dorp in 3D vormgeven. De ‘echte’ wereld verandert immers continu en inwoners zijn beter in staat dan wie dan ook om die veranderingen ook in de online wereld door te voeren.





Na een korte demonstratie door Orlando Sardaro van Design8, gingen de deelnemers aan de slag om bijzondere, bekende of markante gebouwen in Den Haag te modelleren. Prijzen werden uitgeloofd voor het mooiste model en voor degene die de meestel modellen wist te maken. Als er ook een prijs was geweest voor de verste reis die iemand maakte om erbij te zijn, dan zou MILO Minderbinder die zeker mee naar huis hebben genomen (drie uur heen en drie uur terug!) - naast de prijs voor het beste ontwerp. MILO maakte dit geweldige model van het bekende gebouw van de Bijenkorf in de Grote Marktstraat en verdiende daarmee een 3D-print van zijn werk, mogelijk gemaakt door i.materialise.




Dankzij design8 en alle deelnemers is dit een geweldige en productieve dag geweest. En de resultaten zijn natuurlijk te zien in Google Earth en Maps!

Google Hotpot in Nederland en België

Wat is uniek aan Nederland? Precies! Het woord ‘gezellig’. Absoluut onvertaalbaar. Soms proberen de Engelsen het natuurlijk met cozy, maar dat is meer knus. We zijn daar goed in, gezelligheid. En omdat we dus ook altijd op zoek zijn naar gezelligheid, lanceert Google Hotpot in Nederland, een programma dat je aanbevelingen geeft over restaurants, cafés, hotels, gebaseerd op je eigen beoordelingen en die van je vrienden. Met Hotpot kun je in één oogopslag zien welke aanbevelingen je netwerk heeft gedaan op horeca-gebied. Een netwerk van vrienden op wiens mening je kan vertrouwen en wiens smaak je kent.



Hotpot was al beschikbaar in de Verenigde Staten, maar vanaf vandaag is het ook mogelijk om je favoriete bar en bistro in steden en dorpen in Nederland een beoordeling te geven. Hoe leuker en lekkerder je het vond, hoe meer sterren je aan een plek kan geven. Je vrienden op Hotpot zien dan wat jij aanbeveelt, net zoals jij ziet waar zij tevreden waren. Nog mooier: gebaseerd op jouw beoordelingen (en dus op je smaak) geeft Hotpot suggesties waar je de volgende keer naar toe zou kunnen gaan. Op die manier kom je misschien wel uit bij iets dat je niet kende, waar je altijd langsliep zonder enige aandacht, maar wat een geweldige culinaire ervaring blijkt te zijn.



Als je met je Google-account bent aangemeld, kun je de aanbevelingen van je netwerk gewoon zien in de zoekresultaten op Google.nl of Google.com. Zoek je bijvoorbeeld op ‘restaurant Arnhem’, dan zie je restaurants in Arnhem die door je vrienden zijn beoordeeld en eventuele opmerkingen die ze erbij hadden (‘goddelijke tomatensoep’ of ‘laat de pizza maar zitten’). Natuurlijk zie je ook wie van je vrienden dit oordeel velde. Om alle aan- (of af-)bevelingen te zien, hoef je op de resultatenpagina alleen maar op Plaatsen te klikken in de linker navigatiekolom en Alleen vrienden te kiezen. Nog geen Hotpot-vrienden? Geen nood! Ga naar google.nl/hotpot en ga naar de Vriendenlijst om mensen toe te voegen. Je kunt Hotpot ook gebruiken via Google Maps, of met Google Maps for Android en met de iPhone app (de links verwijzen naar Engelstalige pagina’s).

Oh, en Hotpot is nu in 38 talen beschikbaar, dus je kunt je netwerk zo internationaal maken als je zelf wil. En dan is het een fluitje van een cent om gezelligheid op te zoeken in Beijing, Barcelona of Bologna!

Vragen over Hotpot? Meer info vind je in het Helpcentrum of op het forum.

Rembrandt op je scherm

Elk kunstwerk heeft het nodig: een schilderij is niet af, een tekening niet klaar, een sculptuur niet compleet zonder toeschouwers, zonder publiek. Musea over de hele wereld proberen op allerlei manieren beeldende kunst toegankelijk te maken, maar desondanks kan het zo zijn dat het je aan tijd of geld ontbreekt om naar het Museum of Modern Art in New York of het Tretjakov-museum in Moskou te reizen.

Natuurlijk gaat er niets boven the real thing, maar vanaf vandaag is het wel een stuk makkelijker geworden om dichterbij meesterwerken uit de (westerse) kunstgeschiedenis te komen. Dichterbij is trouwens een understatement, want het is zelfs mogelijk om dingen te zien die je met het blote oog niet waarneemt.

Het met recht uniek te noemen Google Art Project, gestart door een groep kunstminnende Googlers, is een samenwerking tussen Google en zeventien van de belangrijkste musea ter wereld, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Met dezelfde techniek die we ook voor Street View gebruiken, zijn nu de zalen en gangen van deze wereldberoemde musea vanaf je computer virtueel te bezoeken.

Zowel via de eigen site als Street View in Google Maps kun je bijvoorbeeld de Uffizi in Florence binnenwandelen, maar ook het Reina Sofia in Madrid of Muzeum Kampa in Praag. In totaal 385 ruimten in de zeventien musea zijn te bezoeken. Eenmaal binnen kun je door de gangen dwalen en in 360 graden meer dan duizend afbeeldingen bekijken. Bepaalde topwerken kun je aanklikken om die in hoge resolutie beter te bekijken en er meer informatie over te lezen. Want voor veel kunst geldt dat het nóg interessanter wordt als je wat meer achtergrondkennis hebt. Van Byzantijnse kunst tot Frantisek Kupka en van Dürer tot het post-impressionisme van Cézanne: hoogtepunten van een groot deel van de westerse kunstgeschiedenis in een paar klikken op je computer.

Maar het allermooiste is misschien nog wel dat elk museum één werk heeft uitgekozen om in gigapixels vast te leggen: op die manier kun je het tafeltje in Vincent van Goghs slaapkamer gedetailleerder bekijken dan wanneer je er met je neus bovenop zou staan. Of de verfstructuur in de bontkraag van Holbeins Ambassadeurs (1533). Of de minieme cracquelures in de hals van het jonge meisje op Rembrandts Nachtwacht (1642).


Vincent van Gogh, De Slaapkamer (detail), 1888, olieverf op doek, Van Gogh Museum Amsterdam

We hopen dat het Art Project ervoor zorgt dat heel veel mensen op een leuke en onconventionele manier kennismaken met met deze prachtige musea, en dat een paar van de mooiste dingen die ooit zijn gemaakt, dichterbij komen. Maar we hopen vooral dat het mensen inspireert en nieuwsgierig maakt naar the real thing