Posts

Posts uit maart, 2011 tonen

Aan de Amsterdamse grachten...

New York, Barcelona, Parijs... in dat rijtje mag onze eigen hoofdstad natuurlijk niet ontbreken. Ik ben dan ook blij dat ik kan schrijven dat, net als die drie wereldsteden, Amsterdam vanaf nu ook in 3D te zien is op Google Earth.



Duizenden 3D-gebouwen zijn onlangs toegevoegd aan Amsterdam. Via Google Earth in Maps of via de 3D-gebouwen-laag in Google Earth zelf, kun je nu een virtueel bezoek brengen aan de historische binnenstad, de wereldberoemde grachten en pleinen van de hoofdstad.

Of je vliegt naar een van de vele musea, zoals het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum. En via het Google Art Project kun je alvast naar binnen kijken om een deel van de schitterende collectie in hoge resolutie te bekijken.

Van Gogh Museum (vooraan) en het Rijksmuseum (rechts)






















Nu je toch al op het Museumplein bent, mis dan vooral niet het Concertgebouw. Als je je vervolgens omdraait, ga je via de drie bekendste grachten van de stad verder: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Vergeet niet om op die laatste gracht even stil te staan bij nummer 263, waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar dagboek schreef in het Achterhuis.

Vervolg je tocht door de gezellige smalle grachten die je naar de Dam voeren, waar het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument vanzelfsprekend de grote blikvangers zijn. Niet ver daarvandaan kun je de Beurs van Berlage bewonderen, een van de hoogtepunten uit het oeuvre van architect H.P. Berlage.

Beurs van Berlage






















Maar het moderne Amsterdam ontbreekt natuurlijk ook niet: vlakbij het Centraal Station kun je NEMO Science Center vinden - het gebouw dat lijkt op een schip dat uit het water oprijst. En daarna kun je via het oude Olympisch stadion, via de moderne kantoren op de Zuidas, naar de futuristische Amsterdam Arena.

NEMO Science Center






















Klaar met Amsterdam, maar nog lang niet genoeg van Nederland in 3D? Dan kun je doorgaan naar Den Haag, waar inwoners actief bezig zijn om de stad in 3D vorm te geven met programma’s van Google. Mocht je de smaak helemaal te pakken hebben gekregen, dan kun je met Google Virtueel Bouwen je eigen stad of dorp in 3D maken (als het beschikbaar is).

Veel plezier met rondtouren in 3D!


Blogs volgen via e-mail

Een blog zonder nieuwe blogposts is als een tijdschrift met steeds hetzelfde artikel, een pretpark met één attractie of een sportprogramma dat steeds hetzelfde doelpunt blijft uitzenden: leuk om te lezen, mee te maken of te zien - maar op een gegeven moment wil je wat nieuws. Nieuwe inhoud is de brandstof van de blog-o-sfeer; nieuwe inhoud zorgt ervoor dat je lezers terugkomen en verrast worden. Blogger is dan ook steeds bezig om nieuwe manieren te verzinnen waarop iedereen op de hoogte kan blijven. Heel veel blogvolgers en -lezers zullen bijzonder blij zijn met de nieuwste methode: Volgen via e-mail.










Met deze gadget wordt het voor de lezers van blogs supermakkelijk om meteen op de hoogte te zijn van de nieuwste updates op de blogs die ze volgen, want die updates komen gewoon in je Inbox terecht. Op het moment dat een nieuwe blogpost live gaat, krijgen alle geabonneerde lezers een e-mailmelding waarin zowel de inhoud van die post staat als links naar de echte post op het blog.

Je kunt dit gadget op je blog zetten door naar Ontwerpen > Pagina-elementen te gaan en dan op de link Een gadget toevoegen te klikken. In het pop-up-menu kun je dan Volgen via e-mail kiezen (dat zou bovenaan moeten staan). Je lezers kunnen vervolgens op je blog hun e-mailadres invoeren en voilà, laat de meldingen maar binnenkomen!

Omdat we graag alle voordelen van de Feedburner-technologie benutten, houdt Volgen via e-mail ook informatie bij over je abonnees: hoeveel zijn het er en hoe vaak bezoeken abonnees je blog per dag - dat soort info. Die statistieken kun je zien door in te loggen op feedburner.com en uit de lijst het blog te kiezen waarvoor je dit wilt weten.

Satellietbeelden na de aardbeving in Japan

In reactie op de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Japan, werken we samen met de aanbieders van satellietbeelden die we bijvoorbeeld voor Google Earth gebruiken, om de meest recente data te krijgen van de getroffen gebieden.

Om deze afbeeldingen te bekijken, kun je dit KML bestand downloaden en bekijken in Google Earth - met dank aan onze partners bij GeoEye. De afbeeldingen zijn ook zichtbaar in Google Maps, of via dit Picasa album.

Voor en na de aardbeving en tsunami. In de bovenste afbeelding is Yuriage in Natori te zien, en in de onderste afbeelding Yagawahama; beiden bevinden zich in de Miyagi prefectuur.

We zijn bezig om deze gegevens direct aan hulporganisaties te verstrekken om ze op die manier te helpen bij hun belangrijke werk. We hopen dat deze nieuwe, zo actueel mogelijke satellietbeelden waardevol zijn voor deze organisaties, maar ook voor mensen die de situatie volgen en dat het helpt om de enorme omvang van de catastrofe te zien.

Meer informatie over deze ramp en de hulpmiddelen die Google kan bieden voor mensen in nood is beschikbaar op onze Crisis Response-pagina in het Engels en Japans.

Aardbeving in Japan

De beelden en berichten over de vreselijke aardbeving en daaropvolgende tsunami voor de kust van Japan, hebben iedereen diep getroffen. We weten dat op dit moment veel mensen in contact proberen te komen met familie en vrienden om er zeker van te zijn dat alles goed met ze gaat. We weten ook dat het ontzettend moeilijk kan zijn om mensen te vinden na een ramp van deze omvang.

We hebben een website gemaakt voor mensen die door de aardbeving zijn getroffen. Via real time zoeken is daar actuele informatie te vinden over de aardbeving en de gevolgen. Ook hebben we de Google Person Finder ingeschakeld zodat mensen in contact kunnen komen met vrienden en familie. De Person Finder is een eenvoudig online instrument om te zoeken naar mensen waar je nog geen contact mee hebt kunnen krijgen of om updates over betrokkenen te kunnen posten.

Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp.

Meer opslagruimte, meer foto's, meer plezier!

Met Picasa Webalbums krijg je automatisch 1GB gratis opslag. We hebben recentelijk de manier waarop opslag werkt gewijzigd, zodat je beelden kunt blijven delen en opslaan, zelfs nadat je die gratis gig hebt opgevuld!

In het verleden ging ieder beeld en video die je uploadde af van je gratis 1GB. Nu tellen beelden van 800 pixels of kleiner en video's van 15 minuten of minder niet meer mee. Dit betekent dat je nu onbeperkt foto's en video's van die formaten kunt uploaden - GRATIS!

800 pixels is een goed formaat voor het delen van beelden op het web. Als je toch liever beelden van een groter formaat uploadt voor een betere kwaliteit - voor het archief of om te printen - en je zit tegen de 1GB limiet aan, dan kun je altijd opslag bijkopen voor slechts $5 USD per jaar. Om te controleren hoeveel opslag je nog beschikbaar hebt, scrol helemaal onderaan je startpagina en bekijk je instellingen.

Mocht je al aanvullende opslag hebben aangeschaft, dan gaan bestaande beelden van 800 pixels en video's van minder dan 15 minuten niet meer van je opslaglimiet af. Geniet dus van je extra opslagruimte!

We horen graag wat jullie van deze verandering vinden!


Meld je aan voor updates van satellietbeelden!

Gebruikers in het Google Earth forum vragen vaak hoe oud de satellietbeelden zijn en wanneer deze zullen worden vernieuwd. Hoewel we niet van tevoren kunnen aangeven wanneer onze beelden precies worden vernieuwd, kunnen we je nu wel op de hoogte brengen wanneer nieuwe beelden zijn toegevoegd in een gebied waarin je geïnteresseerd bent.

Met onze Follow Your World applicatie kun je nu punten op onze kaarten markeren en dan sturen we je een update als onze satellietbeelden daar zijn ververst.





In slechts drie stappen kun je punten zoals je woonplaats, een voetbalstadion of ongeveer elke plaats ter wereld registreren. En aangezien Google Earth en Google Maps dezelfde beelden delen, is deze applicatie handig voor fans van beide producten. Follow Your World biedt ook een handig dashboard om je registraties te beheren. Probeer de applicatie uit en blijf op de hoogte van de nieuwste satelietbeelden in Earth en Maps!

Ga naar het helpcentrum voor meer informatie over Google Earth.


Picasa Webalbums krijgt een eigen look!

Onlangs hebben we de lay-out van de Picasa Webalbums aangepast, waardoor je nu beter op de hoogte kunt blijven van nieuwe en inspirerende foto's.





Het nieuwe ontwerp draait vooral om foto's die interessant zijn voor jou! Hiermee heb je sneller toegang tot de nieuwste foto's van familie en vrienden, maar ook tot de fantastische foto's van onze getalenteerde Picasa gemeenschap.

Als je inlogt in Picasa Webalbums zie je nu niet alleen je eigen webalbums, maar ook albums die met je zijn gedeeld, de meest recente openbare albums van mensen die je volgt en uitgelichte foto's van onze Picasa gemeenschap - allemaal op je Picasa Webalbum startpagina!

Ga naar picasaweb.google.nl en ontdek de nieuwe startpagina! Vragen? Opmerkingen? Feedback? Laat het ons weten op het Picasa helpforum.


Optische tekenherkenning in Google Docs

Vorig jaar juni introduceerden we de mogelijkheid om documenten naar Google Docs te uploaden met Optische tekenherkenning of Optical Character Recognition (OCR). OCR analyseert afbeeldingen en PDF-bestanden die normaalgesproken worden geproduceerd door een scanner (of bijvoorbeeld de camera op je mobiele telefoon), en filtert de tekst en opmaak waardoor je het document in Google Docs kunt bewerken.

We hebben een hoop feedback over deze functie ontvangen, en een van de meest veelgevraagde verzoeken was om ondersteuning voor meer talen toe te voegen. We zijn dan ook blij aan te kunnen kondigen dat we ondersteuning voor 29 extra tekensets, inclusief tekens die gebruikt worden in de meeste Europese en een aantal Aziatische talen. Voor een volledige lijst kun je onze upload-pagina bekijken.

Hoe werkt dit nou precies? Wanneer je je afbeeldingen of PDF-bestanden met Google Docs uploadt, kun je aangeven in welke taal het document is:


Klik op 'Uploaden starten' en we gebruiken de informatie om de juiste tekens in je bestand te zoeken. Het beste resultaat krijg je logischerwijs bij scherpe afbeeldingen met een hoge resolutie of PDF-bestanden. Deze update zorgt ook voor een verbetering van de kwaliteit in OCR voor een aantal talen die we eerder al ondersteunden zoals Duits, Frans, Engels en Spaans. We hebben ook een aantal verbeteringen aangebracht in de opmaak van je documenten zodat we beter in staat zijn om informatie over lettertype en uitlijning te bewaren.



We hopen dat je deze extra mogelijkheden voor het importeren van documenten zult uitproberen. Feedback is natuurlijk van harte welkom in het Google Docs-forum!