Posts

Posts uit april, 2011 tonen

Pays-Bas: douze points

Treden de 3JS in de illustere voetsporen van Corry Brokken en Teach-In? Of gaat de Ierse tweeling Jedward er vandoor met het hoogste aantal punten? Wellicht maakt Dana International dit jaar net zoveel indruk als in 1998 en neemt ze de eerste prijs weer mee naar Israël. Voor wie nog twijfelde: het is weer Eurovisie Songfestivaltijd.

Om de voorpret nog wat groter te maken, heeft Google vandaag een speciale website gelanceerd waarmee internetgebruikers de populariteit van deelnemers kunnen zien, gebaseerd op de analyse van zoekopdrachten naar de deelnemende artiesten (waarbij zoekopdrachten uit het eigen land niet mee worden gerekend). Via www.google.nl/eurovision kan iedereen de populariteit van de deelnemers op de voet volgen en op die manier een inschatting maken van de kans op succes van Lena, Stella Mwangi of Sjonni's friends. De gegevens, ondersteund door Google Insights for Search en gebaseerd op zoekverkeer, worden dagelijks ververst. De Google tool is ook gemakkelijk op te nemen in websites of blogs.




Het Eurovisie Songfestival van 2011 wordt op 14 mei gehouden in Düsseldorf. Namens Nederland strijden de 3JS mee om Duitsland op te volgen als winnaar. Op www.google.nl/eurovision is het mogelijk de toename en afname van online zoekopdrachten voor alle deelnemers aan het Songfestival te volgen. Daarnaast is er een grafiek die de populariteit van deelnemers door de tijd weergeeft en een tabel met de deelnemers naar wie het meest wordt gezocht. En via een YouTube-link kun je meteen een voorproefje krijgen van de verschillende liedjes die op het festival zelf te horen zullen zijn.

Veiliger internet voor kinderen

Internet is een fantastisch medium om dingen te leren en te weten te komen over de wereld om je heen, over geschiedenis, techniek - over bijna alles eigenlijk. Maar niet alles wat op internet is te vinden, is geschikt voor iedereen. Vooral voor kinderen zijn sommige sites niet bepaald geschikt, of is het belangrijk om te weten hoe je goed en veilig gebruikt kan maken van alle mogelijkheden op internet.

In samenwerking met stichting Mijn Kind Online, Digivaardig & Digibewust en Pestweb, heeft Google vandaag het Familicentrum voor Veilig Internet gelanceerd. Het Familiecentrum voor Veilig Internet geeft onder meer informatie over de ingebouwde veiligheidsmaatregelen in Google-producten. Hoewel geen enkel zoekfilter honderd procent accuraat is, kunnen ouders hiermee zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen in aanraking komen met ongewenste websites of beelden.

Met SafeSearch (via geavanceerd zoeken) kunnen ouders bijvoorbeeld het zoekfilter instellen op de gewenste mate van filtering. De YouTube Veiligheidsmodus zorgt ervoor dat video’s met ongewenste beelden niet naar voren komen in de zoekresultaten, gerelateerde video's of afspeellijsten en dat ongepaste reacties op video’s worden verborgen. Daarnaast maken deelopties op onder andere YouTube, Picasa en Blogger het mogelijk om alleen content met zelf geselecteerde personen te delen. Gebruikers van deze site kunnen ook misbruik melden.

De organisaties waarmee we hebben samengewerkt, geven in het Familiecentrum voor Veilig Internet adviezen en antwoorden op moeilijke vragen met betrekking tot internet en veiligheid. En op basis van hun eigen ervaringen delen leerkrachten en ouders die werkzaam zijn bij Google en partnerorganisaties in Nederland, hun ideeën over veilig surfen.

Internet is een fantastisch medium, maar het wordt alleen maar mooier als kinderen van jongs af aan leren om er verantwoord en veilig mee om te gaan. Met het Familiecentrum voor Veilig Internet hoopt Google daar ook in Nederland aan bij te dragen.

Maak je eigen achtergrond in Gmail

Als achtergrond bij Gmail heb ik het thema ‘boom’. Onder aan de pagina staat een boom en de rest van de pagina verandert al naar gelang het weer. Maar omdat ik vrolijker word van zon dan van wolken en regen (dat soort weer kun je ook zien) heb ik het zo ingesteld dat Gmail denkt dat ik op de Seychellen woon: dat betekent het grootste deel van het jaar zon :-)

Heel veel mensen gebruiken thema’s in Gmail - en heel veel gebruikers hebben gevraagd of het mogelijk zou kunnen worden om je eigen foto als achtergrond in te stellen en zelf het kleurschema te bepalen. Dat laatste kon al een tijdje, maar vanaf nu is het ook mogelijk om zelf te bepalen welke achtergrondafbeelding je ziet. Je huisdier? De beste foto van je laatste vakantie? Een brandweerwagen? Ga naar het tabblad Thema’s in Instellingen, upload elke foto die je maar wil en maak het geheel compleet met het beste kleurschema.






Je blog in nieuw perspectief

Als groot liefhebber van receptenblogs met mooie foto’s van de briljante dingen die (amateur-)koks in hun keuken tevoorschijn toveren, ben ik bijzonder blij met de nieuwste mogelijkheden om blogs te bekijken. Vijf dynamische, nieuwe templates maken het bekijken van je blog nog mooier - en binnenkort kun je ze ook aanpassen. Een paar voordelen van die nieuwe ‘perspectieven’:
  • oneindig scrollen: lees alle blogposts zonder te verversen of naar een nieuwe pagina te gaan
  • nieuwe lay-out: vijf verschillende manieren om je blog te bekijken en lezers kunnen zelf kiezen wellke het beste bij het blog past
  • snelheid: download afbeeldingen op het moment dat je ze bekijkt, in plaats van ze allemaal tegelijk in te laden
  • interactief: bekijk, ervaar en onderga blogs op een heel nieuwe manier
Klik op de links om voorbeelden te zien van de verschillende perspectieven (de blogs zijn Engelstalig - maar dat doet niets af aan het visuele spektakel dat je te wachten staat): Flipcard, Mosaic, Sidebar, Snapshot en Timeslide.


Om te zien hoe het op je eigen blog staat, hoef je alleen maar /view toe te voegen aan je URL, bijvoorbeeld googleproducts-nl.blogspot.com/view. Het is beschikbaar voor alle publieke blogs (dus niet voor privé-blogs) die hun feeds hebben geactiveerd. Meer informatie kun je vinden in dit (Engelstalige) artikel uit het Helpcentrum. Overigens: dit is nog niet eens het eindproduct! We lanceren deze nieuwe perspectieven nu alvast om veel feedback te kunnen verzamelen, die we gebruiken om dit nog verder te verbeteren. In de (nabije) toekomst moet het mogelijk worden om een template te kiezen en op die manier je blog aan de wereld te tonen. Laat ons dus zeker even weten wat je hiervan vindt!