Posts

Posts uit september, 2012 tonen

Diep in de zee met Catlin Seaview Survey

Met Google Street View kun je de meest uiteenlopende plekken op aarde bekijken: van het Amazonegebied tot het Rode Plein in Moskou, en van de Zuidpool tot de Spiegelzaal in het paleis van Versailles. Er was tot nu toe echter één heel groot onontgonnen gebied, waar nog geen Street View-beelden van beschikbaar waren. Maar waar Google Street View misschien niet kan komen, daar biedt de Catlin Seaview Survey uitkomst!

Bewegen, zingen en dromen met een Chrome experiment van Cirque du Soleil

Cirque du Soleil biedt een podium voor indrukwekkende live optredens die de fysische wetten in twijfel trekken en de grenzen van het menselijk lichaam verleggen. Op Google’s Big Tent evenement in New York overstijgt het wonder van Cirque du Soleil de grenzen van real-life optredens en omarmt het hele web door middel van Movi.Kanti.Revo, een nieuw zintuiglijk Chrome experiment gemaakt door Cirque du Soleil en ontwikkeld door Subatomaire systemen.

Movi.Kanti.Revo komt uit het Esperanto en betekent bewegen, zingen en dromen. In het experiment, kun je een mysterieus personage volgen door een mooie en surrealistische wereld. Je wordt betoverd door Cirque du Soleil voorstellingen en maakt een prachtige reis door emoties als liefde, twijfel, hoop en dromen.



In dit experiment surf je niet langer door te klikken, maar kun je door deze unieke beleving navigeren door simpelweg te gebaren voor de camera van je desktop, tablet of telefoon. Dit werd mogelijk gemaakt met behulp van de getUserMedia feature van WebRTC, een technologie ondersteund door moderne browsers, die, met jouw toestemming, webpagina's toegang geeft tot de camera en microfoon op je computer zonder installatie van extra software.

Om de creativiteit van Cirque du Soleil op je browser over te brengen, hebben we traditioneel HTML en CSS gemixt met 3D-overgangen en HTML5 API's. Als je meer wil weten over deze technologie, kun je een backstage rondleiding krijgen via ons Chromium blog en een gloednieuwe technische case study.

Chrome Experimenten zoals Movi.Kanti.Revo laten zien hoe het web zich heeft ontwikkeld tot een prachtig creatief canvas ondersteund door voortdurend veranderende web-technologieën. Voor een optimale weergave, kun je het best een computer met een camera gebruiken en een browser met ondersteuning voor WebRTC, zoals Chrome. Je kunt het experiment ook binnentreden via een tablet of mobiele telefoon voor een iets andere maar nog steeds prachtige belevenis.

Begin je reis via www.movikantirevo.com.

Topbijdrager Ronny







Google Maps laat zien hoe we de zomer van 2012 hebben doorgebracht



Utrecht op de kaart zetten met een MapUp




Op 1 september heeft onze Topbijdrager Jurjen de eerste MapUp in Nederland georganiseerd. Een MapUp is een evenement waarbij een groep mensen samenkomt om hun omgeving in kaart te brengen. Dit kan een wijk of een stad zijn, maar het is ook mogelijk om routes (wegen, wandelpaden en fietsroutes) en plaatsen (winkelcentra, restaurants, ziekenhuizen en bioscopen) toe te voegen en te bewerken.

Vorige week heb ik met Jurjen gesproken over zijn MapUp, waarbij hij alles op alles heeft gezet om Utrecht goed op de kaart te zetten.

Hoe ben je op het idee gekomen om een MapUp in Utrecht te organiseren?
Toen Map Maker in juni in Nederland van start ging, raakte ik direct enthousiast over de mogelijkheden om mijn eigen buurt beter in kaart te brengen. Er ontbrak een voetpad bij mij in het winkelcentrum dat door veel mensen als toegangsweg wordt gebruikt. Binnen een paar dagen werd dit op Google Maps zichtbaar, lekker vlot dus. Ik merkte al snel dat er nog veel gedetailleerde informatie ontbrak, zoals speeltuinen, fietspaden, openingstijden van winkels.

Ook had ik gelezen dat Utrecht volgens de Lonely Planet in de top 10 staat van ondergewaardeerde steden. Het idee voor een MapUp was geboren.

Wat hebben jullie nou precies gedaan tijdens de MapUp in Utrecht?
In de ochtend hebben we uitleg gegeven over de werking van Map Maker. Omdat je met deze tool eenvoudig kaarten kunt aanpassen, konden we daarna gelijk met 26 vrijwilligers aan de slag.




We hebben de focus gelegd op Utrecht, waarbij snel duidelijk werd dat elke vrijwilliger zijn eigen belangstelling had. Zo ging er één aan de slag met het toevoegen van extra informatie bij toeristische attracties, terwijl een ander het interessant vond gebouwen te tekenen. Waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn, is het in kaart brengen van openbare toiletten - heel functioneel!

Heb je een leuk voorbeeld van hoe je met de MapUp Utrecht in kaart hebt gebracht?
Een goed voorbeeld hiervan is de woonwijk Oog in Al. Op het moment dat je de kaart nader bekijkt, worden er meteen diverse 3D gebouwen zichtbaar. Deze zijn middels Google Map Maker getekend en in de kaart opgenomen.


 


Stiekem zijn we in Utrecht wel jaloers op de 3D-overzichten in Amsterdam en Rotterdam, vandaar dat we natuurlijk hard ons best doen om de verscheidene gebouwen in kaart te brengen.

Zou je nog een MapUp organiseren?
Als klap op de vuurpijl gaan een aantal Nederlandse mappers in oktober naar Lyon, waar we tijdens een internationale Map Maker conferentie de fijne kneepjes verwachten te leren, maar ook feedback over de Nederlandse kaarten kunnen bespreken. Ik blijf dus zeker aan het mappen en zou in de toekomst graag thema MapUp's organiseren, bijvoorbeeld het in kaart brengen van pretparken.

Volg de Verkiezingen met Google - deel 2


Morgen kunnen alle stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De afgelopen weken waren lijsttrekkers en toekomstige Kamerleden niet alleen aanwezig op tv en al flyerend op het dorpsplein. Internet is zo langzamerhand een vast onderdeel van politieke campagnes in Nederland geworden. Naast de kandidaten hebben ook de kiezers de online wereld ontdekt: de stemgerechtigden weten massaal de online weg te vinden naar meer informatie over partijen en politici. Op google.nl/verkiezingen hebben we veel informatie bij elkaar gebracht.

Verkiezingskaart
Om alle uitslagen overzichtelijk bij te kunnen houden, hebben we in samenwerking met het ANP een kaart van Nederland gemaakt waarin de uitslagen per gemeente live worden getoond. Op die manier weet je meteen wat het resultaat is in elke gemeente van Nederland. Bloggers en nieuwsorganisaties kunnen deze kaart kosteloos embedden in hun site.

Hangouts met politici en experts
De afgelopen tijd zijn veel lijsttrekkers, kandidaten en politieke experts met kiezers en met elkaar in debat gegaan via een Google+ Hangout, veelal op Politiek Plus, de partijneutrale verkiezingspagina op Google+. Onder meer Alexander Pechtold (D66) en Marianne Thieme (PvdD) schoven aan, maar ook politiek journalist Frits Wester. Dat een Hangout ook een uitstekende plek is voor een politiek debat, bewezen acht jonge kandidaten

Zoektrends: naar welke lijsttrekker en partij wordt het meest gezocht?
Op de verkiezingssite is ook een speciale gadget beschikbaar die een overzicht biedt van het zoekvolume voor de deelnemende politieke partijen en hun lijsttrekkers. Daardoor is voor iedereen zichtbaar welke partijen en lijstaanvoerders de kiezers het meeste aanzetten tot het zoeken naar meer informatie. De zoektrends zijn gebaseerd op het instrument Insights for Search, dat mensen in staat stelt om voor iedere zoekterm vast te stellen in welke mate en in welke regio er op wordt gezocht.

Nieuwsoverzicht: per partij en per onderwerp
Ook bieden we een overzicht van links naar het nieuws rond de deelnemende partijen en de belangrijkste issues - van gezondheidszorg tot werkgelegenheid. Bezoekers van de site kunnen vervolgens op de betreffende nieuwssites het volledige bericht lezen.



Gepost door Jules, het Google Team

De Google Vertrouwde Fotograaf




In mei introduceerden we Bedrijfsfoto’s voor ondernemingen in Nederland. Met Google Bedrijfsfoto’s kun je je bedrijf virtueel presenteren aan de rest van de wereld, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Deze virtuele rondleiding is vervolgens terug te vinden in de Google Zoekresultaten, Google Maps en Google+ Lokaal. Daarnaast is het ook mogelijk om de virtuele rondleiding te publiceren op je eigen website.

Je kunt makkelijk aan de slag met Google Bedrijfsfoto’s door contact op te nemen met een Vertrouwde Fotograaf. Een Vertrouwde Fotograaf is een onafhankelijke contractant die door Google is opgeleid en gecertificeerd om een virtuele rondleiding te maken. Deze Vertrouwde Fotografen nemen hoge kwaliteitsfoto’s van je bedrijf. Vervolgens worden deze weergaven van 360 graden samengevoegd, waarmee als het ware een wandelervaring wordt gecreërd.

Om een fotosessie te plannen, kun je rechtstreeks contact opnemen met een Google Vertrouwde FotograafRoswell Balentien, onze Topbijdrager van Google Places en Google Maps, is ook de eerste Vertrouwde Fotograaf in Nederland.


Volg de Verkiezingen met Google

De Tweede Kamerverkiezingen staan (alweer) voor de deur: kandidaten flyeren, lijsttrekkers debatteren en rode potloden worden geslepen. En meer en meer wordt de online wereld een onderdeel van de strijd om de zetels. Bij Google merken we dat natuurlijk ook: niet alleen in zoekvolumes - traditioneel wordt rond de verkiezingen veel op partijen en lijsttrekkers gezocht - maar ook in de manier waarop kiezers en politici met elkaar in contact komen.


Met een aantal speciale sites en evenementen besteden we veel aandacht aan de verkiezingen. Onder meer door nieuwsoverzichten, Hangouts met politici en interessante zoektrends brengen we de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september dichter bij je dan ooit! Ook op Google+ gebeurt ontzettend veel: een goed startpunt is Politiek Plus, de partijneutrale pagina waar je in gesprek kunt met kandidaten, commentatoren en politieke experts. 

Houd het blog de komende dagen in de gaten voor meer informatie over de verschillende activiteiten.


Google Chrome wordt 4: van een beter web naar jouw web


Helpen om een sneller, eenvoudiger en veiliger web te bouwen. Dat was ons doel toen we vier jaar geleden Google Chrome lanceerden. De meeste mensen gebruikten toentertijd internet op een desk- of laptop.

Nu, vier jaar later, hebben veel mensen meer dan één apparaat: een smartphone, een tablet, een computer op het werk, en thuis een computer. Het mooie van het web is dat het hét platform is dat dezelfde ervaring kan geven op elk apparaat dat een browser heeft. We hebben gewerkt aan een consistente internet-ervaring waardoor je kunt beschikken over jouw versie van Chrome op al je apparaten.

Internet is niet voor iedereen hetzelfde. We hebben allemaal onze eigen bladwijzers, tabbladen, browse-geschiedenis en wachtwoorden die reflecteren wat we online doen en wat we belangrijk vinden. Chrome maakt het nu mogelijk om toegang te hebben tot jouw versie van het web, overal. Of je nu op een Windows-, Mac- of Linuxcomputer werkt, een Android of iOS smartphone, een Chromebook of tablet; je kunt op elk apparaat op dezelfde manier browsen, gewoon door je aan te melden bij Chrome.

Terwijl jij Chrome op meerdere apparaten gebruikt, blijven wij eraan werken om je de meest veilige web-ervaring mogelijk te bieden. Recente verbeteringen, zoals plug-in sandboxing en Veilig Surfen voor downloads, zorgen ervoor dat browsen veiliger is dan ooit tevoren. Hiermee bouwen we voort op vier jaar ontwikkeling gericht op veiligheid.

Om Chromes reis van een beter web naar jouw web te volgen, hebben we de Chrome Time Machine gemaakt, waarmee je kunt reizen langs de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Chrome in de afgelopen vier jaar. Je zou zelfs wel eens een speciaal verjaardagscadeau van het Chrome-team kunnen ontdekken, als je de verborgen aanwijzing vindt en de geheime code typt...

Op onze vierde verjaardag kijken we uit naar nog vele fantastische jaren om je te helpen online grootse dingen te doen. Het web ligt in jouw handen!


Door Sundar Pichai, SVP, Chrome & Apps, bewerkt door Renske

Topbijdrager Roswell