Posts

Posts uit maart, 2015 tonen

Google Safe Browsing beschermt mensen overal op het web

Opmerking voor redacteuren: Online beveiliging houdt iedereen bezig. We willen je daarom informeren over de verschillende manieren waarop Google je veilig houdt op het web. Vandaag, terwijl internet zijn 26e verjaardag viert, vestigen we de aandacht op nieuwe verbeteringen in Safe Browsing, de technologie die meer dan 1,1 miljard internetgebruikers in alle delen van de wereld beschermt.

Het internet is voortdurend in ontwikkeling. Het is belangrijk dat de beveiliging het snelle tempo van veranderingen kan bijbenen, zodat mensen veilig blijven op het web. Safe Browsing is misschien niet zo oud als het internet zelf, dat vandaag zijn 26e verjaardag beleeft, maar sinds de introductie acht jaar hebben we onze technologie voortdurend aangepast om internetgebruikers beter te kunnen beschermen.

CK_Google_Cake_Blog.gif

Safe Browsing is ontwikkeld om internetgebruikers op Google en alle andere delen van het web te beschermen. Het voorziet hen van de informatie die zij nodig hebben om gevaren uit de weg te gaan. De gevaarlijke websites die door Safe Browsing worden gedetecteerd, vallen meestal in twee categorieën. Aan de ene kant zijn er websites die gebruikers opzettelijk aanvallen met malware, phishing of ongewenste software die hen om de tuin leidt of moeilijk te verwijderen is. Aan de andere kant zijn er websites die gebruikers onopzettelijk aanvallen, omdat er zonder medeweten van de eigenaar mee is geknoeid.

Safe Browsing waarschuwt mensen op verschillende manieren over de gevaarlijke websites die we hebben gedetecteerd. Waarschijnlijk ben je wel eens een Safe Browsing-waarschuwing als de onderstaande tegengekomen in Chrome, Firefox of Safari:

Safe Browsing toont internetgebruikers dagelijks meer dan 5 miljoen waarschuwingen voor allerhande kwaadaardige websites en ongewenste software. De technologie ontdekt elke maand meer dan 50.000 sites met malware en meer dan 90.000 phishing-sites. Als je geïnteresseerd bent, kun je informatie over de gevaarlijke websites die we hebben gedetecteerd terugvinden in ons Safe Browsing Transparency Report.

We zetten Safe Browsing daarnaast in om beheerders en eigenaars van websites te waarschuwen over problemen met hun site, zodat ze die snel kunnen verhelpen. We voorzien hen van basistips voor het onderhouden van websites en tonen Safe Browsing-meldingen in Google Webmaster Tools en Google Analytics. Eigenaars van websites realiseren zich vaak pas dat er problemen met hun website zijn wanneer zij dit soort meldingen ontvangen.


Nieuwe ontwikkelingen

Sinds zijn introductie is Safe Browsing op brede schaal — en geheel gratis — beschikbaar voor internetgebruikers, eigenaars van websites en bedrijven. Zij kunnen deze technologie zelfs met hun eigen producten integreren. In de begindagen van Safe Browsing lag onze focus voornamelijk op het detecteren van gevaarlijke websites. Als we die aantroffen, toonden we gebruikers die deze sites wilden bezoeken een waarschuwing:

old safe browsing warning.png
'Een vroege Safe Browsing-melding, circa 2007. Dit soort meldingen verscheen rechts bovenin het browservenster wanneer een gebruiker een website bezocht die door Safe Browsing was aangemerkt als een potentieel gevaar.'

Cybercriminelen zitten echter niet stil. Ze blijven nieuwe aanvallen ontwikkelen. Wij verbeteren daarom voortdurend onze technologie om deze kwaadwillende lieden een halt toe te roepen. In de loop der jaren hebben we Safe Browsing geïntegreerd met diverse Google-producten om internetgebruikers op nieuwe en veelzijdige manieren te beschermen. Een paar voorbeelden:
  • Safe Browsing API: We stellen onze Safe Browsing-data gratis beschikbaar aan programmeurs. Vanaf deze week voegen we informatie toe over websites die ongewenste software hosten, zodat ook programmeurs hun gebruikers beter kunnen beschermen.
  • Chrome: Wanneer mensen proberen een website bezoeken die ongewenste software opdient of deze software proberen te downloaden, tonen we hen een duidelijke waarschuwing.
  • Google Analytics: We hebben recentelijk Safe Browsing-meldingen geïntegreerd in Google Analytics. Websitebeheerders kunnen zo snel actie ondernemen om hun gebruikers te beschermen als er problemen zijn met hun site. In het verleden boden wij deze waarschuwingen alleen aan via Google Webmaster Tools.
  • Advertenties: We zijn kort geleden begonnen met het identificeren van advertenties die gebruikers bestoken met ongewenste software.

Het internet wordt volwassen, en onze Safe Browsing-technologie wordt dat ook. We zien ernaar uit om het internet en zijn gebruikers te blijven beschermen — nog vele internetverjaardagen lang.

Gepost door: Panayiotis Mavrommatis van het Safe Browsing Team