Posts

Posts uit juni, 2015 tonen

Google eert Nederlandse computergeschiedenis met video

Over de naoorlogse periode in Nederland is veel bekend, maar wat niet veel mensen weten is dat er in deze periode in ons land geschiedenis werd geschreven op het gebied van computers. In de jaren vijftig werden aan het Mathematisch Centrum in Amsterdam de eerste Nederlandse computers ontwikkeld, de ARRA I en ARRA II, onder leiding van Adriaan van Wijngaarden, de grondlegger van de Nederlandse informatica.

Niet alleen de bouw van deze computers was baanbrekend. Geheel tegen de bestaande normen van die tijd in nam Van Wijngaarden vrouwen aan en trainde ze als programmeurs. De ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam) werd ingezet voor grote projecten zoals rekentaken voor het Deltaplan, en luidde het begin in van een uitzonderlijke ontwikkeling op het gebied van programmeren in Nederland.

We mogen in ons land trots zijn op deze geschiedenis, en om de kennis over deze periode voor een breder publiek beschikbaar te maken, presenteren we vandaag de korte internetfilm “Remembering ARRA: A pioneer in Dutch computing”. De film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de voorloper van het Mathematisch Centrum.



In navolging van de vrouwen die hebben gewerkt aan deze computers, hopen we met deze video ook meer meisjes enthousiast te maken voor exacte vakken en programmeren. We zetten ons hier actief voor in en hebben daarom al eerder projecten opgezet met Platform Beta Techniek, science museum NEMO en VHTO. Meer vrouwelijke programmeurs zou een mooi eerbetoon zijn aan de vrouwen van de ARRA, de computer die de Nederlandse geschiedenis veranderde.

James van Thiel, director Google Nederland

Google Maps en Google Now uitgebreid met actuele OV-informatie


Google geeft vanaf vandaag actuele reisinformatie weer in Google Maps voor heel Nederland. Informatie over vertragingen op routes en dienstregelingen van trein, bus, tram, metro en veerpont zijn vanaf nu beschikbaar bij het opvragen van reisadvies via Google Maps en in de Google-app (inclusief Google Now).



Sinds maart 2013 zijn geplande vertrek- en aankomsttijden voor het OV al beschikbaar in Google Maps, maar met real-time data wordt de nauwkeurigheid van het reisadvies sterk vergroot. Zo kunnen gebruikers van de Google-app vanaf nu proactieve notificaties krijgen op basis van actuele reisinformatie voor woon- werkverkeer of andere geplande reizen. Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar deze informatie voor het gehele land beschikbaar is. De OV-informatie wordt beschikbaar gesteld door alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland Ook werkt Google samen met partijen als OpenOV en 9292 om vervoersinformatie voor Nederlanders beschikbaar te maken.

Mobiliteit en Nederlanders
Voor Nederlanders is mobiliteit een ontzettend belangrijk onderwerp. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders gemiddeld 21 procent meer tijd onderweg spenderen dan het EU-gemiddelde. Onder de 1 miljoen Nederlanders die per dag die het OV gebruiken scoort informatievoorziening bij OV-vertragingen al jarenlang onvoldoende.




Met de update van OV-informatie in Google Maps en de Google-app streeft Google ernaar informatie op de juiste plaats en op het juiste moment toegankelijk te maken, zodat reizigers beter geïnformeerd zijn en keuzes kunnen maken over hoe ze hun tijd besteden: bijvoorbeeld rennen voor een aansluiting, tijd voor een kop koffie, of een alternatieve route of vervoersmiddel plannen. Met de toevoeging van actuele reisinformatie kunnen reizigers hun route van deur tot deur plannen en verschillende manieren van transport vergelijken: OV, auto, fiets of te voet.

Voorbeelden zien? Bekijk de route met OV naar Pampus, of 't Woudt (kleinste dorp van Nederland). Ook kun je alle vertrektijden op een station als Amsterdam Centraal bekijken via Google Maps.

Gepost door: Tim van de Rijdt, Marketing Google Maps en Google Zoeken

Google houdt je persoonlijke gegevens veilig en geheim en geeft je de regie in handen

Je kent het wel…
Je bent op zoek naar werk en wil niet dat iedereen je privéfoto’s op internet kan zien.
Je bent je smartphone verloren en wilt je persoonlijke gegevens op afstand wissen.
Je twijfelt over het downloaden van een app die om wel heel veel informatie vraagt.

Elke dag opnieuw maken we keuzes die van invloed zijn op onze online privacy en veiligheid. De meeste mensen hebben echter niet het gevoel dat ze daar voldoende grip op hebben. Uit een recente enquête door Pew blijkt dat 93 procent van de respondenten het belangrijk vindt om controle uit te kunnen oefenen op de toegang tot hun persoonlijke gegevens. 90 procent wil weten welke informatie er over hen wordt verzameld. Slechts 9 procent heeft het gevoel daar veel grip op te hebben. Wij willen daar verandering in brengen.

Google ontwikkelt even simpele als krachtige privacy- en beveiligingstools die je data veilig houden en jou daar de regie over geven. Vorige week maakten we tijdens Google I/O bekend dat gebruikers meer controle kunnen uitoefenen op de toegangsrechten van apps met release M, de nieuwe versie van Android. Vandaag introduceren we twee belangrijke aanvullingen op ons aanbod van privacy- en beveiligingstools: een nieuwe functie voor het centrale beheer van al je Google-instellingen genaamd Mijn account en een nieuwe website die antwoord biedt op belangrijke vragen rond de privacy en beveiliging op Google.

Grip op de privacy en beveiliging vanuit een centrale locatie
Privacy en beveiliging zijn in feite twee kanten van dezelfde medaille. Want als je informatie niet goed is beveiligd, wordt het wel heel moeilijk om je privacy te waarborgen. Mijn account biedt je snelle toegang tot instellingen en tools die je helpen om je gegevens veilig te houden, je privacy te beschermen en aan te geven welke informatie Google mag gebruiken om zijn diensten beter voor je te laten werken. Mijn account biedt je ook meer informatie over de opties die tot je beschikking staan, zodat je eenvoudig kunt nagaan wat voor jou de beste keuzes zijn.
AC_Home_NL.jpg

Hier zijn een paar voorbeelden van wat je zoal met Mijn account kunt doen:

  • Raadpleeg onze simpele, stapsgewijze handleidingen Privacycontrole en Beveiligingscontrole om kennis te nemen van de belangrijkste privacy- en beveiligingsinstellingen.
  • Geef aan welke gegevens we voor Google Zoeken, Maps, YouTube en andere producten mogen verzamelen om je gebruikservaring te optimaliseren. Zo kun je de instellingen van Web- en app-activiteit aanpassen voor relevantere en snellere zoekresultaten. En via Locatiegeschiedenis kun je ervoor zorgen dat Google Maps en Google Now je tips aanreiken om sneller van en naar je werk te reizen.
  • Gebruik Advertentie-instellingen om de weergave van onze advertenties aan te passen aan jouw interesses en de zoekopdrachten die je hebt uitgevoerd.
  • Bepaal welke apps en websites aan jouw Google-account moeten worden gekoppeld.

Mijn account is voor iedereen bedoeld, dus ook voor gebruikers zonder Google-account. Kijk welke opties tot je beschikking staan op myaccount.google.com.

Antwoorden op vragen rond de privacy en beveiliging

GYB_Questions_NL.jpg

We luisteren naar de feedback van gebruikers uit alle delen van de wereld om meer inzicht te krijgen in hun zorgen rond de privacy en beveiliging. Naast Mijn account willen we gebruikers ook op andere manieren antwoorden bieden op veel gestelde vragen over deze ontwerpen, zoals "Welke gegevens verzamelt Google? Wat doet Google daarmee? Welke tools kan ik gebruiken om mijn gebruikservaring te beheren?"

Onze nieuwe website privacy.google.com geeft heldere antwoorden op deze en nog veel meer vragen. We leggen je daarnaast uit hoe we relevante advertenties weergeven zonder je persoonlijke gegevens te verkopen, hoe encryptie en spamfilters je gegevens veilig houden en hoe jouw informatie ons helpt om je een Google-ervaring te bieden die aansluit op jouw wensen en behoeften. Raadpleeg deze website regelmatig voor informatie over nieuwe tools, functies en informatie die je helpen om te bepalen wat voor jou de beste keuzes zijn.

Als je persoonlijke informatie aan ons toevertrouwt, mag je ook van ons verwachten dat we krachtige beveiligingsmechanismen toepassen om die te beschermen en geheim te houden en ook duidelijke antwoorden geven op eventuele vragen daarover. De nieuwe oplossingen die we vandaag introduceren zijn zeker niet de laatste, want we blijven ons inspannen om jou en je gegevens op Google te beschermen. Er zit nog veel meer aan te komen, en we horen ondertussen graag wat je van onze nieuwe tools vindt.