Posts

Posts uit december, 2015 tonen

Jaaroverzicht : waar Nederlanders in 2015 naar zochten?

2015 was een jaar van ups en downs, zowel hier in Nederland als in andere delen van de wereld. We voelden mee met Parijs. We vierden carnaval. We betreurden het verlies van een onze meest talentvolle schrijvers en legden bijna het internet plat toen Adele haar weergaloze terugkeer maakte in de hitlijsten. We waren er getuige van hoe onze boer eindelijk een vrouw vond… en we besteedden duizenden uren aan het gamen op onze smartphone. We lachten, huilden en vierden in 2015 en voor al deze drie dingen deden we een beroep op het internet.
Video

Een heftig doch inspirerend voorbeeld: binnen twee minuten na de dodelijke aanslagen in Parijs in november waren de inwoners van de Franse hoofdstad al op zoek naar informatie over de terroristische aanvallen. En inmiddels zijn er al meer dan 897 miljoen zoekopdrachten gedaan naar de internationale herdenking ‘Pray for Paris’. Elk jaar brengt ons ‘Year in Search’-overzicht in kaart welke mensen, onderwerpen, gebeurtenissen en ideeën in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling stonden. Hiervoor bekijken we trends in zoekopdrachten in de loop van het jaar. We doen dit zowel op wereldwijde schaal (zoals hier) als dichter bij huis. De lijsten met ‘trending’ zoektermen van de 15e editie van Year in Search tonen de belangrijkste persoonlijkheden, heugelijke gebeurtenissen en helaas ook crises van 2015. Omdat veel mensen het internet gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken, hebben we ook lijsten opgesteld van de populairste Nederlandse zoektermen in de categorieën “hoe werkt” en “wat is”. Deze lijsten vind je hier. Hieronder volgt een overzicht van de tien belangrijkste ‘trending topics’ van 2015, gemeten naar het aantal zoekopdrachten.
Snelst stijgende zoektermen in Nederland 2015
  1. Trijntje Oosterhuis
Meer Nederlandse en wereldwijde ‘Year In Search’-lijsten vind je op google.com/trends/2015. Bekijk onze video over de gebeurtenissen, mensen en onderwerpen die in 2015 voorbij kwamen over de hele wereld.





YouTube Rewind: De populairste YouTube-video’s van 2015 in Nederland

De decembermaand vordert gestaag en het is weer de tijd van het jaar om terug te blikken op afgelopen jaar. We doen dat graag met lijstjes en YouTube bijt met plezier het spits af. Dit jaar is het podium bezaaid met talent van eigen bodem.
Voor het eerst staat er een Nederlandse artiest op nummer één van de Nederlandse lijst, namelijk Kenny B. In Nederland doen producties van eigen bodem in zowel de YouTube community video’s als in de YouTube muziekvideo’s het steengoed. Kenny B steelt met zijn liefdesliedje ‘Parijs’ de show. Hij is de onbetwiste nummer één bij de muziekvideo’s. Grappig is dat in de andere categorie twee parodieën op zijn megahit hoog scoren. ‘Rotterdam’ en ‘Amsterdam’ zijn al mooie klassiekers! Best bekeken YouTube muziekvideo’s in Nederland De Nederlandse YouTube kijker zocht met name het vrolijke liedje van Kenny B op, maar net als vorig jaar staat Ronnie Flex in de top tien. Lil’ Kleine & Ronnie Flex staan zelfs met twee knallers – van het gouden album New Wave – in de top-10: Drank & Drugs en Zeg Dat Niet. De andere artiesten waar kijkers geen genoeg van krijgen zijn de internationale topacts Wiz Khalifa, Major Lazer & DJ Snake, Ellie Goulding, Rihanna, Kanye West en Paul McCartney, David Guetta, Maroon 5 en Taylor Swift. Hieronder de top 10 best bekeken nummers van 2015:
  1. Kenny B - Parijs [+Lyrics] door TopNotchNL
  2. Wiz Khalifa - See You Again ft. Charlie Puth [Official Video] Furious 7 Soundtrack door Taylorgangent
  3. Major Lazer & DJ Snake - Lean On (feat. MØ) (Official Music Video) door majorlazer
  4. Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs (prod. Jack $hirak) - #NewWave door TopNotchNL
  5. Adele - Hello door AdeleVEVO
  6. Ellie Goulding - Love Me Like You Do (Official Video) door EllieGouldingVEVO
  7. Justin Bieber - What do you mean? door JustinBieberVEVO
  8. Rihanna And Kanye West And Paul McCartney - FourFiveSeconds door RihannaVEVO
  9. Lil' Kleine & Ronnie Flex - Zeg Dat Niet (prod. Jack $hirak) - #NewWave is nu uit! - TopNotchNL
  10. David Guetta - Hey Mama (Official Video) ft Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack door davidguettavevo

De best bekeken YouTube video’s in Nederland Als we de muziekvideo’s buiten beschouwing laten, zien we een top 10 waarin kindervideo’s erg goed scoren. Vier van de tien populairste video’s worden eindeloos bekeken door onze dreumesen, peuters en kleuters. Ook muziekparodieën zijn populair. Naast de al genoemde parodieën van het nummer ‘Parijs’, werkt ook die van Blinde Mol bij velen op de lachspieren. Ook de balkunstenaars van FC Barcelona en hun sponsor spelen een hoofdrol. Een andere publiekstrekker uit de luchtvaart is de spectaculaire landing van een KLM-toestel – het gaat maar net goed! Al met al komt ook in 2015 iedere YouTuber weer aan zijn trekken, van makers tot kijkers. Of de video nu geproduceerd wordt met een gigantisch budget of met een smartphone maakt niets uit voor het aantal views. Hieronder de top 10 best bekeken video’s van 2015.
  1. Praat Amsterdams met me - Kenny B - Parijs (PONKERS PARODIE) door Ponkers
  2. Peppa Big - Nederlandse Compilatie door De Officiële Peppa Big
  3. Zandkasteel aan zee 1 uur kijkplezier door Tekenfilm Kantine
  4. Bumba in dromenland door Bumba NL
  5. Praat Rotterdams met me - Kenny B - Parijs - parodie door Sasha Ivantic
  6. Teletubbies Stacking Cups Bubble Guppies Surprise Play-Doh Kinder Shopkins Huevos Sorpresa door FunToyzCollector
  7. STORM!! Schiphol, KLM gevaarlijke landing B777 PH-BVB door 17splinter
  8. Qatar Airways - FC Barcelona for Amsterdam door qatarairways
  9. “Blinde mol” - Iggy Azalea - Fancy (PARODIE) door DitIsMilan
  10. 10 manieren om uit de klas gestuurd te worden! door Dylanhaegens

De YouTube Rewind lijsten kijkt specifiek naar YouTube video’s die in Nederland trending zijn. In de afgelopen week is er een nieuwe trend zichtbaar, namelijk video’s gecreeerd door een Nederlander die over de hele wereld viral gaat. Het gaat om een parodie op de hit ‘Hello’ van Adele. De parodie is inmiddels al 5,2 miljoen keer bekeken en daar blijft het vast niet bij. De mannen ‘Dit is Normaal’, waarvan de Koran/Bijbel heeft inmiddels 2,8 miljoen views van over de hele wereld. Voor meer informatie over Youtube Rewind en de best bekeken YouTube video’s en muziekvideo’s wereldwijd, bezoek youtube.com/rewind.
Year in Search

Volgende week wordt het Google jaaroverzicht bekend gemaakt middels Year in Search. Dit zijn de populairste zoektermen van 2015.
Gepost door Meghan Casserly, Nederland communications manager bij Google


Google for Entrepreneurs en The Next Web geven Nederlandse start-up scene een impuls

Gisteravond vierden we onze kersverse samenwerking met The Next Web. Ons gezamenlijke doel is om vanuit Google for Entrepreneurs Nederlandse startups te helpen met groei.. In het onafgebouwde pand op Singel 542 in Amsterdam, een steenworp afstand van de Bloemenmarkt, deelde The Next Web zijn inspirerende visie op het project, dat naar de naam X luistert. Volgens de planning zal X in de eerste helft van 2016 zijn deuren openen voor Nederlandse start-ups. We hebben een helder doel voor ogen met deze unieke samenwerking: lokaal ondernemerschap stimuleren vanuit het hartje van Amsterdam. Onze hoofdstad staat natuurlijk al bekend om zijn bruisende start-upscene, maar we denken dat X het kaf van het koren kan scheiden in een ecosysteem dat een fysieke kern ontbeert. En volgens onderzoek is dat nu juist van groot belang voor start-ups. In X zullen TNW en Google lokale mentorprogramma’s en initiatieven zoals demodagen met internationale gasten verzorgen. We zullen daarnaast wereldwijde uitwisselingsprogramma’s en trainingsessies organiseren om Nederlandse start-ups in de vaart der volkeren op te stuwen. “Het Nederlandse ecosysteem van start-ups bloeit als nooit tevoren. Er ontstaan voortdurend nieuwe initiatieven die de groei van start-ups bevorderen”, aldus Neelie Kroes, de ambassadeur van Nederlandse start-ups. “‘X’ draagt bij aan deze levendige scene door start-ups te verbinden met wereldwijde netwerken van partners als The Next Web, Google, KPMG, ABN Amro en Booking.com om start-ups naar de volgende groeifase te begeleiden.”

Facebook-TNWannouncement-v2.png
We hebben eerder met dit bijltje gehakt. Het netwerk van Google for Entrepreneurs omvat 25 knooppunten van technologische partners in alle delen van de wereld, plus vijf campusomgevingen die wij zelf beschikbaar stellen. Samen met onze partners delen we onze knowhow en content om snel groeiende bedrijven te helpen om meer te bereiken. Nederlandse deelnemers aan X krijgen toegang tot deze wereldwijde community en ons mondiale netwerk van fysieke ruimtes en ervaring met programmeren. Boris Veldhuijzen van Zanten, de CEO van The Next Web, ziet de oprichting van X in samenwerking met Google en andere partners zoals Booking.com en ABN AMRO als “een droom die werkelijkheid wordt”. “Toetreden tot het Google for Entrepreneurs-netwerk is een logische stap voor The Next Web én voor start-ups in Amsterdam. Zij kunnen direct profiteren van de voordelen van dit geweldige wereldwijde netwerk om hun groeitempo op te voeren.” Vanwaar deze investering in Nederlandse start-ups? Heel simpel. Google begon ooit in een garage, en we blijven een start-up in hart en nieren. Daarom willen we de nieuwe lichting van ondernemers hier in Amsterdam en in andere delen van de wereld van ondersteuning voorzien. Dit is ook de reden waarom we kort geleden de Digitale Werkplaats in Eindhoven introduceerden. Deze roadshow heeft ten doel om 30.000 Nederlandse ondernemers en ZZP’s te helpen met het opdoen van de digitale vaardigheden die zij nodig hebben om hun bedrijf online te doen groeien. Gepost door James van Thiel, director Strategic Partnerships bij Google