Posts

Posts uit maart, 2017 tonen

Google introduceert Google Wind: machine learning om het weer te sturen

Nederland is een van de mooiste landen om in te wonen, maar helaas regent het er vaak. Sinds 1906 is de hoeveelheid neerslag gestegen met 18% en gemiddeld regent het er zo’n 145 dagen per jaar (bron: KNMI). Nederlanders behoren tot de meest gelukkige mensen ter wereld, maar als zij ergens over klagen, dan is het wel over het weer. Uit de medische meteorologie blijkt ook dat mensen zich het best voelen bij zonnig weer en een aangename temperatuur. Daarom introduceren we Google Wind, een techniek die het mogelijk maakt dat de zon in Nederland overal kan schijnen.



Zon en heldere lucht
Nederland kent vele windmolens, deels niet langer in gebruik, die we kunnen aansluiten op Google Cloud Platform. We gebruiken dus de bestaande Nederlandse infrastructuur om, met behulp van machine learning, patronen te herkennen in het weer en het netwerk van windmolens aan te sturen als er regen in aantocht is. De eerste testresultaten zijn veelbelovend; we blijken in staat te zijn om zon en heldere luchten te verzorgen voor iedereen in Nederland. Dat was ook duidelijk zichtbaar in het weer van de afgelopen week, met een mooie lentezon op dinsdag en op donderdag toen we de techniek voor het eerst landelijk hebben getest.


breaking-sun.gif


Cloud techniek
Alle windmolens in het Nederlandse landschap zijn door ons voorzien van sensoren die via internet data verzenden naar Google Cloud Storage. Op basis van die data is een geavanceerd voorspellingsmodel gemaakt met behulp van TensorFlow, Google's open source bibliotheek voor machine learning. Het model helpt ons om de positie en afstand van wolken te herkennen en vervolgens de windmolens in zo’n positie te zetten dat ze zo goed mogelijk te besturen zijn. Wanneer de wieken in de juiste positie draaien, kunnen ze wolken verdrijven of van elkaar scheiden.




Piet Paulusma en Armin van Buuren
Naast het technische werk heeft Google ook diverse experts geraadpleegd om de verschillende aannames en patronen te toetsen, waaronder Nederlands bekendste meteoroloog Piet Paulusma die hierbij een sterk adviserende rol had. Om internationaal een gezicht te geven aan dit revolutionaire project is als ambassadeur DJ Armin van Buuren aangetrokken, die een grote fanschare heeft in het buitenland en nu mogelijk vaker in Nederland kan genieten van zon en mooi weer.



Gepost door Pim van der Feltz, country manager Google Nederland

Google.org steunt VHTO-project DigiLeerKracht met half miljoen dollar

Google.org doneert een half miljoen dollar aan het nieuwe project DigiLeerKracht van VHTO, een landelijk scholingsprogramma voor basisschoolleerkrachten op het gebied van Computational Thinking. Leerkrachten in het basisonderwijs spelen een cruciale rol bij het aanleren van digitale vaardigheden bij kinderen. Belangrijk onderdeel daarvan is ook het aanleren van het denkproces waarbij je problemen en mogelijke oplossingen zo formuleert dat een computer die oplossingen effectief kan uitvoeren (computational thinking).

Het pad naar de toekomst is digitaal. Nederland is een van de digitale koplopers wereldwijd, maar om aan kop te blijven is investeren in de digitale vaardigheden van de toekomst cruciaal. Slechts 2 op de 10 Nederlandse studenten kiest voor een technische studie na de middelbare school, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt voor technici vier op de tien is. Google wil deze kloof helpen overbruggen door organisaties die werken aan het vergroten van digitale vaardigheden bij jongeren in het onderwijs te steunen. Naast dit nieuwe project van VHTO hebben ook organisaties als het International Math Olympiad, Platform Beta Techniek en NEMO daarom steun van Google ontvangen. Als Codepact partner zet Google zich samen met andere organisaties om om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken van programmeren.

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al voor te bereiden op deze digitale toekomst. Dat begint al op de basisschool. Over tien jaar betreden leerlingen die nu in groep 7 zitten een compleet andere arbeidsmarkt. Daarom moeten we kinderen de kennis en vaardigheden meegeven die hen voorbereiden op deze nieuwe digitale wereld. Leerkrachten in het basisonderwijs spelen een cruciale rol bij het aanleren van deze vaardigheden waaronder Computational Thinking, het denkproces waarbij je problemen en mogelijke oplossingen zo formuleert dat een computer die oplossingen effectief kan uitvoeren (zie bijvoorbeeld deze les boterham smeren waarbij kinderen nadenken over computertaal). VHTO gaat leerkrachten daarbij ondersteunen met een support- en scholingsprogramma, dat mogelijk wordt gemaakt door Google.
Boodschap Prins Constantijn bij lancering DigiLeerKracht:

Het programma houdt in dat 2.000 geselecteerde basisscholen, in totaal onderwijs gevend aan zo’n half miljoen leerlingen, een uitnodiging krijgen om per school een leerkracht deel te laten nemen aan een meerdaagse scholing waarin leerkrachten worden getraind. Onderdeel daarvan is ook het opstellen van een plan om computational thinking te implementeren in het lesprogramma. Leerkrachten vormen samen een regionaal netwerk om lesmateriaal, tips en ervaringen uit te wisselen. Het programma gaat van start in schooljaar 2017-2018 en zal vervolgens twee schooljaren lopen.

Gepost door: Cindy Penders, Communicatie Google NL

War Child ontvangt gift van 2,5 miljoen dollar van Google

Veel kinderen wereldwijd hebben geen toegang tot onderwijs. Zelfs na vier jaar basisonderwijs ontbreekt het 130 miljoen scholieren nog altijd aan een basisbeheersing van zaken als lezen en rekenen. Beperkte toegang tot hoogwaardig lesmateriaal, overbezette docenten en hindernissen buiten het klaslokaal leveren problemen op. Vandaag stellen we wereldwijd 50 miljoen dollar beschikbaar die we de komende twee jaar uitkeren aan non-profitorganisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van technologische onderwijsoplossingen als antwoord op deze problemen. We hebben inmiddels giften uitgekeerd aan negen organisaties waaronder de Nederlandse organisatie War Child, dat samen met partnerorganisaties een methode ontwikkelde waarbij kinderen uit conflictgebieden toch kunnen leren, via educatieve spellen op tabletcomputers.  

Ons doel is om eind 2017 subsidies te hebben verstrekt aan non-profit onderwijsinstellingen in 20 landen. Later dit jaar zullen we op zoek gaan naar de volgende groep van innovatieve organisaties. Onze onderwijssubsidies richten zich op drie gebieden waarin technologie uitkomst kan bieden: meer scholieren toegang bieden tot hoogwaardig lesmateriaal, ondersteuning bieden voor de professionele ontwikkeling van docenten en het bereiken van scholieren in conflictzones.


War Child – Kinderen helpen met leren in crisissituaties
32 miljoen kinderen uit conflictgebieden zien nooit een leraar. Omdat er in hun land oorlog is of was. Of omdat ze gevlucht zijn. Maar hoogwaardig basisonderwijs is belangrijk voor kinderen, helemaal als ze in vluchtelingenkampen of moeilijk bereikbare gebieden wonen en uiterst kwetsbaar zijn. Het geeft ze concrete kansen en hoop voor een betere toekomst.

Een interessante oplossing voor dit probleem wordt geboden door War Child, dat samen met een aantal partnerorganisaties de methode Can’t Wait To Learn ontwikkelde. Hierbij leren kinderen door educatieve games te spelen op tablets. Waar ze ook zijn. Dankzij War Child kunnen oorlogskinderen toch leren, op een leuke en innovatieve manier. De op maat gemaakte lessen en oefeningen sluiten precies aan bij de leefwereld van kinderen, en op het onderwijsprogramma van het land waarin ze wonen.

Uit data die werd verzameld tijdens de eerste implementaties van Can’t Wait To Learn in Soedan bleek dat scholieren bijzonder veel leren via deze lesmethode. Jongens en meisjes presteren even goed, en zij die het minste weten, leren het meest. De komende twee jaar krijgt War Child ondersteuning van product experts van Google die als vrijwilliger helpen met de product planning en het technische team aanvullen. War Child Holland wil met deze methode de komende vijf jaar honderdduizenden kinderen bereiken in Afrika en het Midden-Oosten .


Screen Shot 2017-03-09 at 2.33.40 PM.png

Foundation for Learning Equality - Kinderen van de juiste materialen voorzien
Een andere onderwijsorganisaties die een subsidie van ons heeft ontvangen, is de Foundation for Learning Equality. Deze stichting ontwikkelt gratis open source-software om de 4,3 miljard mensen zonder vaste internetverbinding toegang te bieden tot online lesmateriaal, zoals e-books, video’s voor zelfstudie en quizzen. Hun nieuwe platform, Kolibri, kan worden ingezet op allerhande apparaten, van hergebruikte pc’s tot goedkope schijven voor gegevensopslag. Het stelt onderwijsaanbieders in zelfs de meest afgelegen locaties in staat tot het opvragen, organiseren en aanpassen van digitale content.

Introduceren, herhalen, meten
De oplossingen die we testen zijn nog niet volledig doorontwikkeld en bieden geen garantie voor succes. Onze initiatieven zijn gebaseerd op de gecalculeerde gok dat ervaren innovators in hun opzet zullen slagen. We zullen onze voortgang meten om input te verkrijgen voor ons verdere werk. En die resultaten willen wij graag delen, zodat iedereen daar wijzer van kan worden.


Gepost door Cindy Penders, hoofd communicatie Google Nederland

Google en de verkiezingen

Over twee weken zijn de verkiezingen in Nederland en dat betekent een flinke toename van de  zoekopdrachten in Google over de politiek, de deelnemende partijen en lijsttrekkers. Om Nederlanders te voorzien van nuttige, objectieve en duidelijke informatie over de verkiezingen bieden we de komende periode een aantal extra diensten aan. Ook komt er een speciale Doodle voor verkiezingsdag en vindt er zaterdag 4 maart as. een speciaal verkiezingsevenement plaats voor jongeren: Kiezen met Vice, powered by YouTube.


Vice verkiezingsevenement in 360°-stream via YouTube
Vice organiseert op zaterdag 4 maart as. het evenement Kiezen met VICE powered by YouTube. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie. Overdag verzorgt Milan Raskovic van Stichting CANVAS uit Servië een workshop over vreedzaam activisme. ‘s Avonds, vanaf 20.00 uur, debatteren jonge politici van de onder jongeren populaire partijen met elkaar. Dit is live via YouTube te volgen met een 360°-videostream en wordt door alle aanwezige grote jongerenorganisaties online gedistribueerd. Na afloop van het debat is er in de Balie een borrel voor de aanwezigen om na te praten.



Informatie over kandidaten, partijen en programma’s
Met behulp van Search Knowledge Panels (Kennis Vensters) krijgt iedereen die online zoekt naar informatie over een specifieke lijsttrekker deze informatie overzichtelijk en in 1 oogopslag te zien.
Voorafgaand aan de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf zetten we Google Now Cards in. Deze speciale notificaties geven aan wanneer de verkiezingen zijn en waar mensen meer informatie over de programma’s en kandidaten kunnen vinden. Ook zullen we herinneringen in Google Agenda inzetten om mensen te herinneren dat het tijd is om te stemmen.


Speciale pagina over zoekgedrag rondom verkiezingen
Naar welke partijleider wordt het meest gezocht online? En wat zijn de populairste vragen over de verkiezingen? Deze informatie en meer is beschikbaar op Google.nl/trends. Op de speciale verkiezingspagina kan iedereen actuele en historische informatie vinden over het zoekgedrag rondom de verkiezingen, van de meest gezochte verkiezingsthema’s per stad tot de meest gestelde vragen over de deelnemende partijen en hun leiders. De grafieken en data zijn eenvoudig deelbaar en te gebruiken in social media, print, video en online. Alle data en grafieken op Google.nl/trends zijn, mits voorzien van bronvermelding, vrij te gebruiken.


Doodle voor verkiezingsdag
Op 15 maart zal Google een aangepast logo voeren op de homepage, een zogenaamde Doodle, om extra aandacht te geven aan verkiezingsdag. Een Doodle gaat over het algemeen over een maatschappelijk onderwerp en leidt altijd tot veel extra zoekopdrachten. Meer informatie over Google Doodles is hier te vinden.


Gepost door: Cindy Penders, hoofd Communicatie Google Nederland