Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

AI

TensorFlow gebruiken om melkveehouders gelukkig en koeien gezond te houden



TensorFlow, onze open source-softwarebibliotheek voor machine learning, is voor iedereen. Bedrijven, non-profitorganisaties, onderzoekers en ontwikkelaars hebben TensorFlow op coole manieren gebruikt en we delen deze verhalen graag. Yasir Khokhar en Saad Ansari zijn de oprichters van Connecterra, gevestigd in Amsterdam. Zij gebruiken machine learning om melkveehouders te helpen hun koeien gezond te houden en boerderijen efficiënt te laten werken.

Connecterra betekent “verbonden aarde”. We hebben Connecterra opgericht op basis van een simpele aanname: als we inzichten uit de wereld der natuur kunnen putten en technologie inzetten om wijs te worden uit alle data, kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren aan oplossingen voor de meest prangende problemen van onze tijd.

Een koe op een veld.

Gedrag van koeien in kaart brengen

Het begon allemaal toen Yasir verhuisde naar een boerderij in Nederland, in de buurt van Amsterdam. Na jarenlang in de ICT-wereld te hebben gewerkt, was dit voor ons misschien niet de meest voor de hand liggende locatie om op uit te komen, maar we realiseerden ons echter al snel dat de zuivelindustrie een sector was waar technologie voor grote impact kon zorgen. Zo zagen we dat het enige verschil tussen koeien die 30 liter melk per dag produceren en koeien die 10 liter per dag afgeven, de gezondheid van deze dieren is. We vroegen ons af of technologie koeien gezonder kon maken en daarmee boeren aan betere bedrijfsresultaten kon helpen.

Deze gedachtengang bracht ons ertoe om in de weekends en avonden te werken aan wat uiteindelijk Ida zou worden - een product dat gebruik maakt van TensorFlow, het machine learning-framework van Google, om het gedrag van koeien in kaart te brengen en te doorgronden en melkveehouders praktische inzichten te bieden in de gezondheid van hun veestapel.

Connecterra: Using AI to give nature a voice
10:25

Verbeteren van efficiency boerderijen

Ida leert patronen te herkennen in de bewegingen van koeien door de sensoren die de koeien dragen. We gebruiken deze data om machine learning modellen in TensorFlow te trainen zodat, uiteindelijk Ida activiteiten van koeien kan detecteren (eten, drinken, rusten, vruchtbaarheid, temperatuur enzovoort). Het gaat echter niet alleen om het bijhouden van deze informatie. We gebruiken Ida om problemen vroegtijdig te signaleren, denk bijvoorbeeld aan kreupelheid of spijsverteringsproblemen, en aanbevelingen te doen aan boeren hoe zij hun koeien gezond kunnen houden en de efficiency van hun boerderijen kunnen verbeteren. Door deze inzichten te gebruiken zien we al productiviteitstoenames van 30% en meer.

Close-up van een koe.

Grote problemen oplossen met kunstmatige intelligentie

Bij Connecterra zien we het ondersteunen van melkveehouders slechts als de eerste stap. Op de lange termijn denken we deze technologie, en kunstmatige intelligentie in het bijzonder, in te kunnen zetten om grote problemen op te lossen. Neem bijvoorbeeld voeding: in 2050 zullen er 9 miljard bewoners op deze aarde zijn, en er is een toename van de voedselproductie met 60% nodig om iedereen van eten te kunnen voorzien. Dat betekent dat we een radicale oplossing nodig hebben, en we denken dat kunstmatige intelligentie daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.