Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Privacy & beveiliging

Het is Safer Internet Day: drie manieren om niet gehackt te worden



Safer Internet Day is een dag waarop we stilstaan bij online veiligheid. Daarom geven we je vandaag in Vraag het Google drie tips om niet gehackt te worden.

Three ways to NOT get hacked - Ask Google NL #56
10:25

Op een rij:
1. Doe de nieuwe Beveiligingscheck

We hebben kort geleden een nieuwe versie van de Beveiligingscheck uitgebracht, die je nu op een veel persoonlijkere manier helpt om de beveiliging van je account te verbeteren. Waar vroeger iedereen dezelfde checklist te zien kreeg, krijg je nu meteen te zien wat je het beste kunt veranderen om veiliger te zijn—je eigen, persoonlijke beveiligingsadviseur dus.

3 screenshots van Security Checkup.

Het spreekt voor zich: een groen icoontje betekent dat alles in orde is en bij een geel of rood icoontje is er een probleem dat je aandacht nodig heeft.

De nieuwe Beveiligingscheck vind je via g.co/securitycheckup .

2. Gebruik Authenticatie in twee stappen 

Stel dat iemand erin is geslaagd je wachtwoord te achterhalen, hoe kun je dan toch voorkomen dat diegene inlogt in je account? Dat kan met Authenticatie in twee stappen.
Zodra iemand probeert in te loggen, ontvang je een bericht op je telefoon, waarin wordt gevraagd of jij het was die net probeerde in te loggen. Als dat niet zo was, druk je simpelweg op ‘Nee, dit was ik niet’. De inbreker kan daardoor niet verder en zelf krijg je meteen de mogelijkheid je wachtwoord te wijzigen.
Hoe je Authenticatie in twee stappen inschakelt, vind je via g.co/2step.

3. Recycle nooit wachtwoorden

Als je overal hetzelfde wachtwoord hebt ingesteld, en een hacker weet bijvoorbeeld het wachtwoord van je Netflix-account te achterhalen, dan kan die die ook gebruiken om in andere accounts te komen. Daarom is het heel onverstandig om één wachtwoord op meerdere plekken te gebruiken. Recycle dus nooit je wachtwoorden.
Het vervelende is natuurlijk dat je dan een hoop wachtwoorden hebt te onthouden. Je kunt gelukkig Chrome gebruiken om veilige wachtwoorden te bedenken en ook nog eens te onthouden op al je apparaten.
Hou je veilig!