Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Google Workspace

Zes verbeteringen in de gloednieuwe Gmail



Met meer dan een miljard gebruikers is Gmail voor veel mensen essentieel, niet alleen privé, maar ook op werk. Vanaf vandaag kun je de nieuwe versie van Gmail gebruiken op je desktop om nog meer uit e-mail te halen.

Dit is een overzicht van zes nieuwe dingen in Gmail.

1. Doe meer vanuit je inbox
Het eerste wat opvalt is het gloednieuwe ontwerp van Gmail. Je inbox ziet er niet alleen beter uit, maar maakt je meteen productiever. Zo kun je bijlagen (zoals foto’s) bekijken zonder dat je eerst een e-mail moet openen of door ellenlange conversaties moet scrollen. Bovendien kun je snel vanuit je inbox een bericht verwijderen, archiveren of als gelezen markeren door met de cursor naar de rechterkant van de inbox te bewegen. Nog verder naar rechts zie je een nieuwe zijbalk, die je snel toegang geeft tot onder meer Google Agenda, Taken (nu ook beschikbaar op Android en iOS) en Keep.

Zakelijke gebruikers zullen naar verwachting dagelijks zo’n 60.000 uur minder tijd kwijt zijn in hun inbox omdat ze berichten nu sneller kunnen archiveren, verwijderen of markeren als gelezen.

Gebruiker die Gmail-functies toont, zoals het bekijken van bijlagen zonder een e-mail te hoeven openen, het verwijderen, archiveren of markeren van een bericht als gelezen.

2. Nu even druk? Snooze een e-mail
Ontvang je een bericht waar je liever later naar kijkt? Gebruik de nieuwe snooze-knop om een e-mail tijdelijk te verbergen, zodat die bijvoorbeeld later op de dag weer bovenaan je inbox verschijnt, of wellicht in het weekend.

Snooze scheelt het onnodig openen van 100 miljoen e-mails per maand.

3. Reminder
Heb je iemand een mail gestuurd, maar krijg je geen reactie? Gmail kan je na een paar dagen eraan herinneren dat je er misschien nog een mailtje achteraan moet sturen. Andersom werkt het ook - bij dat (zeldzame) moment dat je zelf vergeet te reageren op een e-mail van iemand anders.

Deze functie, 'nudging', voorkomt bij 8% van onze zakelijke gebruikers dat ze e-mails over het hoofd zien. In totaal zijn dat 1,6 miljoen e-mails (alle gebruikers) per maand.

Gmail toont een herinnering dat een geopende e-mail geen antwoord heeft gekregen.

4. Antwoorden met één klik
Ontvang je een e-mail in het Engels? Met Smart Reply hoef je een kort antwoord vaak niet meer zelf te schrijven. Gmail biedt je drie antwoordsuggesties, die je vervolgens desgewenst kunt aanpassen of aanvullen.

Smart Reply op Gmail.

5. Weg met oninteressante nieuwsbrieven
Ook in de Gmail-app voor je smartphone zijn verbeteringen aangebracht. Zo kun je instellen dat je alleen notificaties ontvangt voor belangrijke e-mails, zodat je minder vaak wordt afgeleid. Verder doet Gmail suggesties voor het afmelden van nieuwsbrieven die je al in tijden niet meer hebt gelezen.

Wie alleen notificaties bij belangrijke e-mails instelt, ontvangt gemiddeld de helft minder notificaties. Over de hele gebruikerspopulatie van Gmail is de afname zelfs 97%. 

Twee telefoons die Gmail-suggesties weergeven, zoals het inschakelen van meldingen of het afmelden voor een nieuwsbrief.

6. Meer veiligheid
De nieuwe Gmail is ook veiliger. Waarschuwingen bij gevaarlijke e-mails zijn bijvoorbeeld een stuk groter en duidelijker.

Image 3: Melding van gevaarlijke e-mail op Gmail.

Ook is er een nieuwe vertrouwelijke modus, waarmee je controle hebt over of je bericht doorgestuurd, gekopieerd, gedownload of geprint mag worden. Dat is handig wanneer je e-mails hebt met gevoelige informatie, zoals een belastingaangifte. Je kunt ook instellen dat een bericht na een bepaalde tijd verloopt.

Vertrouwelijke modus op Gmail.

Aan de slag
Je kunt de nieuwe Gmail vanaf vandaag gebruiken op desktop. Sommige functies verschijnen in de komende weken. Om de nieuwe Gmail te activeren ga je naar Instellingen (dat is het tandwiel rechtsboven in je inbox) en klik je op “Probeer de nieuwe Gmail”. (Het kan zijn dat je de optie pas in de loop van de dag ziet.) Mocht je terug willen naar de oude Gmail, dan kun je op dezelfde plek terugschakelen.

Voor bedrijven die G Suite gebruiken is de nieuwe Gmail eveneens beschikbaar.