WK zoektrends: Ronaldo meest gezochte speler in groepsfase

Over welke spelers en landen wordt tijdens het WK in Rusland het meeste gezocht naar informatie online? En wat willen Nederlanders zoal weten over Cristiano Ronaldo? Nu de strijd in de poulefase is gestreden, maken we de tussenstand op.
Midden- en Zuid Amerika zoeken het meest Online zoeken naar informatie ver het WK gebeurt wereldwijd, maar het meest in MIdden- en Zuid-Amerika en delen van Azië, zoals Nepal en Vietnam. Ondanks dat Nederland niet deelneemt aan het WK zien we aan het zoekgedrag dat het toernooi toch leeft onder Nederlanders. Er wordt gezocht naar informatie over de deelnemende landen en hun topspelers, maar ook op welke zender het WK wordt uitgezonden, wie er zal winnen en wie die dag speelt. Tijdens het WK is er ook extra interesse van Nederlanders voor gastland Rusland. We zoeken daarbij vooral naar het tijdsverschil, het aantal inwoners en de plaatsen waar het WK plaatsvindt. Ronaldo favoriet Cristiano Ronaldo is de meest gezochte speler gedurende de eerste twee weken van het toernooi, op de voet gevolgd door Lionel Messi. De top-5 van meest gezochte spelers is op dit moment: 1. Cristiano Ronaldo 2. Lionel Messi 3. Neymar (da Silva Santos Júnior) 4. Romelu Lukaku 5. Xherdan Shaqiri

De top-5 van meest gestelde vragen online over Ronaldo is: 1. Hoe oud is Ronaldo? 2. Wat verdient Ronaldo? 3. Hoeveel kinderen heeft Cristiano Ronaldo? 4. Voor welk land speelt Ronaldo? 5. Waar woont Ronaldo? Marokko meest gezocht, gevolgd door Duitsland Rondom de groepswedstrijden van het Marokkaanse elftal nam het zoekvolume over dit elftal flink toe. In de top-5 van voetbalelftallen die het meest gezocht werden online in Nederland neemt Marokko dan ook de eerste plaats in, gevolgd door Duitsland, Brazilië, België en Argentinië (gedeelde vierde plek).
België tijdens wedstrijd meer gezocht dan Engeland Gisteren werden de laatste wedstrijden gespeeld in Groep G. Hoewel België won van Engeland, was het zoekvolume naar België en Engeland gedurende de afgelopen 24 uur precies in evenwicht. Tijdens de wedstrijd zelf lagen de zoekverhoudingen duidelijk anders:

Hoewel de Belgische speler Januzaj meer gezocht werd via Google, was de opvallende reactie van medespeler Batshuayi’s op Januzaj’s goal juist op YouTube veelgezocht: Vooruitblik op aankomende wedstrijden
Op 30 juni worden de eerstvolgende wedstrijden op het WK gespeeld. Kijken we naar welk percentage van de zoekopdrachten naar deelnemende elftallen voor deze specifieke landen is, dan zien we het volgende beeld:
Speciale pagina’s rondom het WK Bovenstaande informatie en meer is beschikbaar op Google.nl/trends. Op de speciale WK-pagina kan iedereen actuele en historische informatie vinden over het zoekgedrag, evenals video’s waarin voetballers antwoord geven op veelgestelde vragen. De grafieken en data zijn eenvoudig deelbaar en te gebruiken in social media, print, video en online. Alle data en grafieken op Google.nl/trends zijn, mits voorzien van bronvermelding, vrij te gebruiken. Google Zoeken biedt tijdens het WK een handig overzicht van statistieken, speelschema’s en andere relevante WK informatie. Deze informatie is eenvoudig terug te vinden door te zoeken op ‘WK’.


Gepost door: Cindy Penders, Communicatiemanager Google Benelux