Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Bedrijfsaankondigingen

Een ode aan het verleden, het heden en de toekomst van de LGBTQ+ gemeenschap



Op 28 juni 1969 viel de politie van New York de LGBTQ+ bar Stonewall Inn binnen, zoals dat in die tijd wel vaker gebeurde bij LGBTQ+ bars.1 Maar die avond bood een dappere groep mensen weerstand in plaats van zich gewonnen te geven. Er volgden vijf nachten met protesten voor LGBTQ+ rechten die de basis vormden voor inmiddels vijftig jaar Pride.

Op 27 en 28 juni 1970 werden de eerste parades ter ere van Stonewall georganiseerd in New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago. In de afgelopen 50 jaar van de LGBTQ+ rechten beweging zijn er veel successen maar ook enkele struikelblokken geweest – en er is nog een lange weg te gaan. Maar de erfenis van Stonewall leeft voort in elke coming-out, elke strijd, elke overwinning en elke Pride-parade.

Gayglers & Allies nemen deel aan Utrecht Canal Pride

Dit jaar doen Googlers in 41 plaatsen over de hele wereld mee aan Pride-parades om het verleden, het heden en de toekomst van LGBTQ+ rechten te eren. In Nederland zal Google dit jaar meevaren in de Utrecht Canal Pride, die plaatsvindt op 1 juni as. Op de boot zal de beroemde Nederlandse Drag Queen Lady Galore meevaren.

Portret van Jean Ranobrac.

Foto: Jean Ranobrac

Google thema tijdens Utrecht Canal Pride: #thisisfamily

De Gayglers & allies boot heeft als thema #thisisfamily. Gezinnen zijn er in alle soorten, maten en samenstellingen. Of het nu het gezin is waarin je bent geboren of het gezin dat je volgens je eigen voorwaarden creëert, familie wordt gedefinieerd door liefde. Gayglers & allies maken op de boot een vuist voor het huwelijk van het gelijke geslacht, het recht op verandering van wettelijk geslacht, adoptierechten voor paren van gelijk geslacht en tegen LGBTQ+ discriminatie, wat wereldwijd helaas nog steeds aan de orde van de dag is. Enkele cijfers2,:

Huwelijk van het gelijke geslacht

Legaal in 45 landen

Illegaal in 70 landen

Recht op verandering van wettelijk geslacht

Legaal in 90 landen

Illegaal in 20 landen

Adoptierechten voor paren van gelijk geslacht

Legaal in 45 landen

Illegaal in 26 landen

Tegen LGBTQ+ discriminatie

Wettelijke bescherming in 77 landen

Geen wettelijke bescherming in 101 landen

Routes Canal Pride Utrecht en Amsterdam in Google Maps

De route van de Canal Pride in Utrecht zal voor bezoekers en deelnemers te raadplegen zijn in Google Maps. Een maand later, tijdens de Amsterdam Canal Pride, zal de route die de botenparade in Amsterdam volgt te raadplegen zijn in Google Maps.

Routes Canal Pride Utrecht en Amsterdam in Google Maps.

Inclusiviteit: werkplek en producten

Google steunt wereldwijd de LGBTQ+ rechten en vindt het belangrijk dat elke Googler kan werken op een inclusieve werkplek. Ons bedrijf moet een omgeving bieden waarin alle Googlers kunnen gedijen. De Gayglers community binnen Google is zeer actief en gedurende de gehele Pride periode wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan LGBTQ+ onderwerpen. Evenzo belangrijk is het dat onze producten en diensten inclusief zijn. Onze producten, waaronder YouTube, Google Docs etc worden uitdrukkelijk getest om ze zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. En gedurende de Pride periode verstoppen we toffe ‘easter eggs’ in onze producten en geven we ze een extra feestelijk Pride tintje.

1 'Stonewall Riots', History.com, A&E Television Networks, LLC, https://www.history.com/topics/gay-rights/the-stonewall-riots

2 Equaldex, http://www.equaldex.com/ , 28 mei 2019.