Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Bedrijfsaankondigingen

Google kondigt privacyverbeteringen aan



Google heeft tijdens Google I/O, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, belangrijke privacyverbeteringen aangekondigd. De verbeteringen stellen Google in staat om meer voor zijn gebruikers te doen met minder data en zorgen er bovendien voor dat gebruikers makkelijker bij hun privacy-instellingen kunnen komen.
Hieronder volgt een overzicht van de aanpassingen die Google heeft aangekondigd.

Met één druk op de knop toegang tot Google-account vanuit al onze grote producten
Privacy-instellingen moeten makkelijk te vinden en te gebruiken zijn. Een paar jaar geleden introduceerden we Google-account als centrale plek waar gebruikers kunnen zien welke informatie ze hebben gedeeld met en bewaard bij Google. Het is ook de plek waar gebruikers toegang hebben tot hun privacy- en beveiligingsinstellingen. Met simpele schakelaars beslis je welke activiteit je wil bewaren in je account om Google-producten behulpzamer te maken. Je kunt er ook in één keer complete categorieën aan informatie verwijderen.

Nu het aantal Google-producten is gegroeid, maken we het makkelijker om deze instellingen te vinden. Nu al zie je de profielfoto van je Google-account rechtsboven in onder meer Gmail, Drive en Contacten. Om snel toegang te krijgen tot je Google-account, druk je op je profielfoto en volg je de link naar je Google-account. Deze maand brengen we dit naar meer producten, waaronder Zoeken, Maps, YouTube, Chrome, de Google Assistent en Google Nieuws.

Gebruiker selecteert de optie Beheer je Google-account op een telefoon.

Beheer eenvoudig je data in Zoeken, Maps en de Assistent
Vorig jaar maakten we het al makkelijker om beslissingen te nemen over je data in Google Zoeken. Zonder Zoeken te verlaten kun je je recente zoekactiviteit bekijken en verwijderen, snel toegang krijgen tot de relevantste privacy-instellingen en meer te weten komen over wat Zoeken met je data doet. Nu maken we het makkelijker om hetzelfde te doen in Google Maps, de Google Assistent en YouTube (binnenkort). Je kunt dan bijvoorbeeld eenvoudig en direct in Google Maps je locatie-activiteit verwijderen en daarna meteen verder gaan met navigeren.

Auto-delete nu beschikbaar voor Web- en app-activiteit, binnenkort voor Locatiegeschiedenis
Afgelopen week kondigden we een nieuwe instelling aan waarmee je kunt instellen hoe lang Locatiegeschiedenis en Web- en app-activiteit wordt bewaard — 3 of 18 maanden. Oudere gegevens worden dan automatisch en doorlopend verwijderd. Deze nieuwe instelling is vanaf vandaag beschikbaar voor Web- en App-activiteit en komt volgende maand naar Locatiegeschiedenis, een functie die overigens standaard is uitgeschakeld in een Google-account.

Incognitomodus komt naar meer Google-apps
Al ruim een decennium maakt incognitomodus in Chrome het mogelijk om te surfen op internet zonder dat je activiteit wordt bewaard in je browser of op je apparaat. Nu telefoons de primaire manier aan het worden zijn om te internetten, vinden we het belangrijk om incognitomodus ook in te bouwen in onze populairste apps.
Incognitomodus is beschikbaar in YouTube en komt binnenkort naar Maps en Zoeken. Druk op je profielfoto om incognitomodus in of uit te schakelen. Wanneer je incognitomodus inschakelt in Maps, wordt je activiteit, zoals de plaatsen die je hebt opgezocht of de routebeschrijvingen die je hebt ontvangen, niet bewaard in je Google-account.

Gebruiker schakelt de incognitomodus in op Google Maps.

We hebben ook aankondigingen gedaan over privacy in onze platforms en producten: Android Q geeft privacy een prominente plek onder Instellingen en geeft ook meer transparantie en controle op het gebied van locatiegegevens.

Meer doen met minder data door betere kunstmatige intelligentie
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) maken onze privacybeschermingen sterker. Een voorbeeld daarvan is federated learning. Daarmee is het mogelijk voor ontwikkelaars om AI-modellen te trainen en producten slimmer te maken (voor jou en anderen) zonder dat je data ooit je apparaat verlaat. Met deze nieuwe technieken kunnen we dus meer doen met minder data.

Gboard, Google’s toetsenbord, gebruikt federated learning op tientallen miljoenen apparaten om te voorspellen wat het volgende woord of de volgende emoji is die je gaat typen. Voorheen leerde Gboard nieuwe woorden, zoals “zoodles” en “selfies”, als je ze meerdere keren zelf had getypt. Dankzij federated learning kan Gboard nieuwe woorden leren als duizenden mensen die gebruiken, zonder dat Google ooit heeft gezien wat je hebt getypt.

We hebben ook geïnvesteerd in differential privacy, waarmee we kunstmatige intelligentie kunnen trainen zonder informatie te onthouden die specifieke details over een bepaalde gebruiker onthullen. We publiceerden al onderzoek over dit onderwerp in 2014 en sindsdien gebruiken we differential privacy in Chrome, in Gmail met Smart Compose en in Google Maps om te laten zien hoe druk het is in een restaurant.
Met het uitbrengen van het opensource-project TensorFlow Privacy kunnen meer ontwikkelaars eenvoudiger gebruik maken van differential privacy.

De sterkste beveiliging in al onze producten
Data is sowieso niet privé als die niet goed is beveiligd. We hebben altijd al geïnvesteerd in onze systemen om onze gebruikers veilig te houden: van Safe Browsing, dat bijna vier miljard apparaten beschermt, tot het blokkeren van dagelijks meer dan 100 miljoen spamberichten en phishing-pogingen in Gmail. Beveiligingssleutels bieden de sterkste vorm van dubbele verificatie tegen phishing. Elke Android-telefoon met versie 7.0 of nieuwer kan nu als zo’n sleutel dienen. Dat zijn meer dan een miljard apparaten.
Vanaf de zomer krijgt iedereen met een Nest-account de optie om die te migreren naar een Google-account, wat belangrijke beveiligingsvoordelen met zich meebrengt.
We vinden het belangrijk dat privacy en beveiliging bereikbaar is voor iedereen. We werken er keihard aan om onze producten veilig zijn, investeren in technologieën waardoor we steeds meer kunnen met minder data, en zorgen ervoor dat gebruikers duidelijke, relevante keuzes hebben over hun data.