Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Bedrijfsaankondigingen

Opnieuw privacyverbeteringen bij Google



Google kondigt opnieuw een reeks privacy- en beveiligingsverbeteringen aan. Zo krijgt Google Maps een incognitomodus, beschikt ook YouTube over auto-delete, zijn er vernieuwingen aan de Google Assistent en komt er een nieuwe tool om de veiligheid van je wachtwoorden op te schroeven.
De aankondigingen van vandaag komen bovenop de eerdere privacyaankondigingen die we in mei deden.

Incognitomodus in Maps
De incognitomodus werd ruim tien jaar geleden geïntroduceerd in Google Chrome en is uitgegroeid tot één van de populairste privacyfuncties. Eerder dit jaar werd YouTube uitgerust met een incognitomodus en nu krijgt Google Maps die ook.

Incognitomodus in Google Maps.

Wanneer je in Google Maps de incognitomodus inschakelt, wordt je activiteit in Maps, zoals zoekopdrachten naar straten, steden en bedrijven, niet bewaard in je Google-account. Ook is er geen personalisatie: aanbevelingen voor restaurants, informatie over woon-werkverkeer en andere persoonlijke functies zijn tijdelijk uitgeschakeld. Wie gebruik maakt van Locatiegeschiedenis schakelt die functie bovendien eveneens tijdelijk uit via de incognitomodus.
Je kunt de incognitomodus in Maps eenvoudig activeren door op je profielfoto te drukken en in het menu de incognitomodus te selecteren. Op dezelfde plek is de incognitomodus ook weer uit te zetten.
Incognitomodus in Google Maps komt deze maand naar Android-toestellen en binnenkort naar gebruikers van iOS.

Auto-delete komt naar YouTube
In mei kondigden we aan dat je automatisch je Locatiegeschiedenis en Web- en App-activiteit kunt laten verwijderen. Dit principe komt nu ook naar YouTube. Je kunt instellen dat je YouTube-geschiedenis ouder dan drie of ouder dan achttien maanden automatisch wordt verwijderd. Het gaat hierbij zowel om zoek- als kijkgeschiedenis.

Functie voor automatisch verwijderen in YouTube.

Beheer je privacy met je stem via de Google Assistent

Steeds meer mensen maken gebruik van de Google Assistent. Daarom willen we het mogelijk maken om ook met je stem je gegevens en privacy te beheren. Zo kun je straks vragen stellen als “Hey Google, hoe beveilig je mijn data?”, waarna de Assistent daar meer over uitlegt.
Daarnaast wordt het makkelijker om je privacy te beheren met gesproken opdrachten. Zo kun je straks dingen zeggen als “Hey Google, verwijder het laatste wat ik tegen je heb gezegd” of “Hey Google, verwijder alles wat ik de afgelopen week heb gezegd.” Wanneer je vraagt om meer dan een week aan spraakgegevens te verwijderen, legt de Assistent uit waar je dat kunt doen.
Los hiervan hebben gebruikers de mogelijkheid om Spraak- en Audioactiviteit in zijn geheel uit te schakelen, zodat Google überhaupt geen audiofragmenten bewaart.
Deze nieuwe functies van de Google Assistent komen volgende week uit in het Engels en volgende maand in het Nederlands.

Betere wachtwoorden met de Password Checkup

Privacy betekent niets zonder beveiliging. Daarom beschermt Google je data met één van de beste en veiligste infrastructuren ter wereld.
Een potentieel zwak punt in iemands beveiliging is het gebruik van hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken. Als een kwaadwillende dat wachtwoord weet te bemachtigen, heeft die in één keer toegang tot meerdere diensten. Toch zijn er veel mensen die wachtwoorden hergebruiken, omdat ze geen zin hebben om tientallen verschillende wachtwoorden te onthouden. Google biedt al een tijdje een eenvoudige wachtwoordmanager, die je wachtwoorden op een veilige manier voor je bewaart.
Vandaag introduceren we de Password Checkup, die je met één klik vertelt of je goede wachtwoorden gebruikt. De Checkup laat overzichtelijk zien of je wachtwoorden hergebruikt, of je wellicht zwakke wachtwoorden hebt of dat je een wachtwoord gebruikt dat ooit betrokken is geweest bij een datalek.

Wachtwoordcontrole waarschuwt voor gecompromitteerde, hergebruikte en zwakke wachtwoorden.

De Password Checkup is te vinden op passwords.google.com . In deze blogpost (Engelstalig) vind je meer details over Password Checkup.

Gemaakt in Europa
Veel van deze nieuwe ontwikkelingen zijn gebouwd in Google’s Safety Engineering Center (GSEC) in München, dat in mei van dit jaar werd geopend. We verwachten dat het aantal privacy engineers dat daar werkt eind dit jaar is verdubbeld.
Verder helpen we anderen vooruit door veel van onze technologie gratis en open source beschikbaar te maken, zoals ons framework voor differential privacy, Private Join and Compute en Tensorflow Federated. Daarmee kan elke ontwikkelaar betere applicaties ontwikkelen, zonder dat dat ten koste gaat van privacy.
Zolang technologie verandert, veranderen ook de verwachtingen die mensen hebben van privacy en beveiliging. We blijven keihard werken aan het bieden van steeds betere beschermingen met als doel de verwachtingen van onze gebruikers steeds te overtreffen.