Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Duurzaamheid

Werken aan een koolstofvrije toekomst



Een paar jaar geleden werd Chennai, de Indiase stad waar ik opgroeide, door een zware overstroming getroffen. Toen ik de beelden zag van de stad, die zoveel jaren van mijn leven extreme droogte moest doorstaan, voelde ik de gevolgen van klimaatverandering van veel dichterbij. Vorige week werden veel mensen in het noorden van Californië wakker bij een oranje hemel door de bosbranden die in grote delen van de westkust huishouden. Ik weet dat mensen in Australië en Brazilië recentelijk vergelijkbare gebeurtenissen hebben meegemaakt. En helaas zullen zij niet de laatsten zijn.

De wetenschappelijke bewijzen liegen er niet om: de wereld moet nu in actie komen als we de ergste gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen.

We willen daar absoluut een steentje aan bijdragen. Duurzaamheid is een kernwaarde voor ons sinds Larry en Sergey twintig jaar geleden Google oprichtten. In 2007 werden we het eerste koolstofneutrale bedrijf ter wereld. In 2017 kochten we als eerste multinational honderd procent van onze stroom in bij aanbieders van hernieuwbare energie. We zijn aanbieder van de schoonste wereldwijde cloud binnen de IT-sector, en ’s werelds grootste zakelijke inkoper van hernieuwbare energie.

In ons derde decennium van klimaatactie gaan we nog een stap verder door bij te dragen aan een koolstofvrije toekomst voor iedereen. Dat doen we als volgt:

  • We hebben met ingang van vandaag voor volledige compensatie gezorgd van alle CO2 die we in onze hele bedrijfsgeschiedenis hebben uitgestoten.
  • We zijn het eerste bedrijf dat toezegt om in al zijn wereldwijde datacenters en op alle campussen 24/7 gebruik te maken van koolstofvrije energie. Dit vertegenwoordigt een veel grotere uitdaging dan de traditionele aanpak om het stroomverbruik op hernieuwbare energie te baseren. Desondanks willen we dit in 2030 hebben gerealiseerd.
  • We investeren in technologieën die onze partners en mensen in alle delen van de wereld helpen om duurzame keuzes te maken. Zo investeren we in onze productieregio’s met het doel om 5 gigawatt van onze nieuwe koolstofvrije stroom aan het energienetwerk toe te voegen. We helpen 500 steden met het reduceren van hun CO2-voetafdruk en zoeken naar nieuwe manieren om via onze producten 1 miljard mensen te helpen om het milieu te ontzien.
  • We verwachten dat de toezeggingen die we vandaag doen tussen nu en 2025 wereldwijd 20.000 nieuwe banen zullen opleveren in de markt voor schone energie en verwante sectoren.

Hier volgt nadere informatie over de initiatieven die we vandaag lanceren.

Illustratie van CO2-neutrale initiatieven die Google door de jaren heen heeft genomen en toekomstige initiatieven.

Elimineren van onze CO2-erfenis
Met ingang van vandaag hebben we een einde gemaakt aan ons complete CO2-erfenis. Dat houdt in dat we al onze operationele CO2-uitstoot die plaatsvond voordat we in 2007 koolstofneutraal werden ongedaan hebben gemaakt met de aanschaf van hoogwaardige CO2-compensaties. De netto CO2-voetafdruk over de hele bedrijfsgeschiedenis van Google komt daarmee op nul uit. Het doet ons een genoegen om het eerste grote bedrijf te zijn dat dit heeft kunnen bewerkstellingen.

Opereren op koolstofvrije energie 24/7 tegen 2030
We matchen ons jaarlijkse energieverbruik sinds 2017 100% met hernieuwbare energie. En we gaan nu nog een stap verder. Ons doel is dat onze hele wereldwijde onderneming in 2030 louter op koolstofvrije energie draait, elk uur van de dag.
Dit is ons grootste duurzaamheidsinitiatief tot nu toe, en een die met enorme praktische en technische complexiteit gepaard gaat. We zijn de eerste grote onderneming die deze stap waagt, en willen ook de eerste zijn die deze doelstelling realiseert.
We beginnen door binnen al onze wereldwijde datacenters en campussen naar 24/7 koolstofvrije energievoorziening te werken. Onze datacenters staan aan de basis van de producten en diensten waarvan je elke dag gebruikmaakt. Dat betekent dat er voor elke e-mail die je via Gmail verzendt, elke zoekopdracht die je invoert in Google Zoeken, elke YouTube-video die je bekijkt en elke routebeschrijving die je in Google Maps opvraagt gebruik zal worden gemaakt van schone energie. Elk moment van de dag.
Nog niet zo lang geleden was het moeilijk om je een 24/7 koolstofvrije energievoorziening voor te stellen. De wind waait immers niet de hele dag, en de zon houdt ’s nachts op met schijnen. Maar dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen en het juiste overheidsbeleid zal de realisatie van de belofte van 24/7 schone energie binnenkort in handbereik zijn. Om dat te bereiken gaan we bij Google investeren in benaderingen die ons in staat stellen om op al onze bedrijfslocaties betrouwbare koolstofvrije energie te betrekken, op elk uur van de dag. We zullen onder meer wind- en zonne-energie koppelen, zodat we meer energie in batterijen kunnen opslaan. Verder werken we aan technieken om artificial intelligence in te zetten voor het optimaliseren van onze prognoses van onze energiebehoefte. Deze maatregelen zullen tussen nu en 2025 voor 12.000 nieuwe banen zorgen. We denken dat onze inspanningen kunnen bijdragen aan een snellere beschikbaarheid van schone energie in samenlevingen in alle delen van de wereld en een oplossing voor obstakels die de 24/7 beschikbaarheid van schone energie in de weg zitten.
Hierover lees je meer in onze whitepaper .

Grafiek van de koolstofvrije energieprestaties in een typisch datacenter.

We investeren in 5 GW aan koolstofvrije energie
We doen investeringen die in 2030 voor vijf gigawatt aan nieuwe koolstofvrije energie in onze belangrijkste productieregio’s moeten opleveren. We verwachten dat dit gepaard zal gaan met ruim 5 miljard dollar aan investeringen in schone energie. De resulterende CO2-reductie komt overeen met het uit roulatie nemen van meer dan een miljoen auto’s per jaar. Dit zal bovendien zorgen voor ruim 8.000 nieuwe banen op het gebied van schone energie.
We helpen ruim 500 steden aan een jaarlijkse CO2-reductie van 1 gigaton vanaf 2030Steden dragen bij aan 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Onze Google Environmental Insights Explorer helpt meer dan 100 steden met het bijhouden en reduceren van de CO2-uitstoot van hun gebouwen en vervoersmiddelen. Om hen aan te zetten om zoveel mogelijk over te stappen op hernieuwbare energie informeren we hen daarnaast over de potentiële voordelen van de inzet van zonne-energie. Vandaag breiden we de beschikbaarheid van deze tool uit naar 3.000 steden in alle delen van de wereld.
We doen daarnaast de toezegging om ruim 500 steden en gemeenten in alle delen van de wereld te helpen om met ingang van 2030 hun CO2-voetafdruk te reduceren. Dit moet resulteren in een jaarlijkse reductie van in totaal 1 gigaton aan koolstof, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-voetafdruk van een land ter grootte van Japan. Lees meer over onze inspanningen om steden als Hamburg en Houston te helpen met het sneller doorvoeren van hun klimaatmaatregelen.

We helpen onze partners met het reduceren van de CO2-uitstoot
We lanceren daarnaast een reeks van initiatieven die partners en andere organisaties helpen met het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen en het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer.
Meer dan 10 procent van het energieverbruik in de Verenigde Staten houdt verband met de verwarming en koeling van bedrijfsgebouwen. We hebben machine learning ingezet om het energieverbruik voor de koeling in de datacenters van Google met 30 procent te reduceren. Het Britse bedrijf DeepMind en Google Cloud bundelen nu hun krachten om deze cloud-oplossing wereldwijd beschikbaar te stellen voor gebruik in luchthavens, winkelcentra, ziekenhuizen, datacenters, bedrijfsgebouwen en industriële faciliteiten. Hierover lees je meer in ons Cloud-blog . Non-profitorganisaties, burgerinitiatieven en universiteiten vervullen eveneens een sleutelrol. We zijn bezig met het opzetten van een netwerk van milieuorganisaties (zoals Crowther Lab) voor de ontwikkeling van een wetenschappelijk gefundeerde aanpak van herbebossing en natuurherstel. In Europa lanceren we daarnaast de Google.org Impact Challenge voor het klimaat. Daarbij stellen we in totaal voor 10 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor deelnemers met veelbelovende ideeën en duurzaamheidsprojecten. De winnaars worden geselecteerd door een panel van onafhankelijke experts.


We helpen met onze producten 1 miljard mensen om het milieu te ontzien
Ten slotte zijn er nog de producten van Google, die gebruikers nu al helpen om in hun dagelijks leven duurzamer keuzes te maken. Dat kan gaan om alles van het vinden van gedeelde fietsen en oplaadpalen via Google Maps of het vinden van vliegtrajecten met de minste CO2-uitstoot met Google Vluchten.
En daar zullen nog veel meer tools en informatie bijkomen. Ons doel is om nieuwe manieren te vinden waarop onze producten 1 miljard mensen kunnen helpen om in 2022 duurzamere keuzes te maken.

Ons volgende decennium van klimaatactie
We zijn optimistisch gestemd en denken dat we met de inzet van nieuwe technologieën, investeringen in de juiste infrastructuurvoorzieningen en tools en het ondersteunen van partners, non-profitorganisaties en burgerinitiatieven ervoor kunnen zorgen dat dit het meest beslissende decennium voor klimaatactie tot nu toe wordt. We zijn er trots op om hier een bijdrage aan te leveren en een koolstofvrije toekomst voor iedereen dichterbij te brengen.