Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Chromebooks

10 kaarsjes op de taart voor Chromebook: een terugblik en vooruitblik



Illustratie van mensen die feestvieren naast een Chromebook, terwijl het getal 10 op het scherm wordt weergegeven.

10 jaar geleden was automatisering een complexe aangelegenheid. Computers waren flinke bakbeesten, het opstarten ging tergend langzaam en storende updates waren schering en inslag. Omdat computers lang voor de komst van het internet zijn uitgevonden, zat de manier waarop mensen het internet gebruiken simpelweg niet in hun DNA. Daarom stelde Google zich ten doel om met een nieuwe oplossing voor de dag te komen. Het idee was om een computer te ontwikkelen die een ‘cloud first’-ervaring bood en snel, veilig en gebruiksvriendelijk was. De software moest automatisch up-to-date blijven, de computer moest in een paar seconden opstarten en ook na verloop van tijd snel blijven presteren.

In 2011 introduceerden we de eerste Chromebooks in samenwerking met Acer en Samsung. Inmiddels houden Chromebooks miljoenen mensen verbonden terwijl ze werken, studeren en van entertainment genieten. En dat was vorig jaar meer dan ooit het geval.

De tiende verjaardag van Chromebook is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de ontwikkeling die Chromebooks hebben doorgemaakt en een blik te werpen op toekomstige ontwikkelingen.

Terugkijken op 10 jaar Chromebook

De afgelopen tien jaar zijn we trouw gebleven aan onze oorspronkelijke visie om computers voor iedereen eenvoudiger en toegankelijker te maken.  Een belangrijke mijlpaal was de Chromebook Pixel, de eerste Chromebook met een fraai, groot formaat touchscreen met een beeldverhouding van 3:2. Dit systeem verscheen in 2013 op de markt en veranderde de manier waarop mensen met laptops werkten. Vervolgens was er de eerste Chromebook met USB-C-aansluitingen. Dit systeem werd in 2015 geïntroduceerd. Het bood gebruikers de mogelijkheid om hun bestanden snel over te dragen en hun apparaat snel op te laden met wat inmiddels is uitgegroeid tot de universele connectiviteitsnorm. En in 2017 introduceerden we de eerste Chromebooks met de door Google zelf ontworpen beveiligingschip Titan C, die het apparaat veilig hield en de identiteit van de gebruiker beschermde.

Nog een paar voorbeelden. Chromebook Enterprise heeft het zakelijk IT-beheer vereenvoudigd. Onze Beheerdersconsole zorgde voor een fundamentele verandering in de manier waarop computersystemen worden beheerd. Deze oplossing biedt een eenvoudige manier om duizenden Chromebooks vanuit een centrale locatie te beheren. Beheerders bij bedrijven kunnen dat bijvoorbeeld voor het voltallige personeel doen. Beheerdersconsole maakt daarmee een einde aan diverse dagelijkse kopzorgen rond het IT-beheer binnen grote organisaties.

Ondertussen bleven we ons inzetten om alle Chromebooks sneller en slimmer te maken. Dat doen we met automatische updates die om de paar weken op de achtergrond worden uitgevoerd.

Momenteel werken we met diverse strategische partners samen aan de ontwikkeling van Chromebooks in alle soorten en maten . Daarnaast werken we met ruim 20 Works With Chromebook -partners zoals Anker en Logitech aan de ontwikkeling van compatibele accessoires die je helpen om optimaal te profiteren van de mogelijkheden van je Chromebook.

En met apps van het internet en uit de Google Play Store kun je meer dingen gedaan krijgen, je creativiteit een impuls geven of simpelweg toffe gadgets vinden om de tijd mee te verdrijven. Als je een gaming fanaat bent, hebben we goed nieuws voor je: er zijn cloud-gebaseerde gaming platforms zoals Stadia en GeForce NOW beschikbaar voor je Chromebook.

Lees meer: Nieuwe functies voor de 10e verjaardag van Chromebook