Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Publiek beleid

Hoe Google en YouTube de Nederlandse verkiezingen ondersteunen



Over anderhalve week zijn de verkiezingen in Nederland - een belangrijk moment. Of je nu wilt weten bij welk stembureau je moet zijn of wat het laatste nieuws is, wij willen je op een informatieve manier van dienst zijn. Ook geven we inzicht in politieke advertenties en delen we informatie over het aanpakken van mogelijke digitale dreigingen. En natuurlijk tonen we op onze homepage ook een speciale Doodle op verkiezingsdag.

Doodle van de Nederlandse verkiezingen.

Kiezers van informatie voorzien

In aanloop naar de verkiezingen wordt er door Nederlanders via Google en YouTube volop gezocht naar informatie over de verkiezingen, de deelnemende partijen en lijsttrekkers. Op een speciale Google Trends-pagina vind je alle actuele en historische informatie over het zoekgedrag van Nederlanders rondom de verkiezingen, van de meest gezochte partijleider tot veelgestelde vragen rond de verkiezingen.

In aanloop naar de verkiezingen informeren wij kiezers over waar en wanneer gestemd kan worden, onder andere door op onze zoekpagina vanaf enkele dagen voor de verkiezingen een link naar de overheidswebsite elkestemtelt.nl te plaatsen.

Percentages van de meest gezochte partijleiders.

% zoekvolume voor de vijf partijleiders waarnaar de afgelopen 7 dagen het meest gezocht werd. 

Bron: Google Trends

Openheid rond politieke advertenties

Bij online politieke advertenties is het belangrijk om te weten wie de afzender is en waarom je als kiezer een advertentie te zien krijgt. Dit jaar kondigde de Nederlandse regering een nieuwe gedragscode voor online politieke advertenties aan, opgesteld door het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Deze gedragscode is door elf politieke partijen en verschillende online platforms waaronder Google ondertekend. Hiermee beloven we onder meer om openheid te geven over betalingen voor politieke advertenties en verspreiding van misleidende inhoud tegen te gaan.
Sinds een aantal jaren bieden we al inzicht in politieke advertenties op Google, Youtube en partnersites met een transparantierapport waarin je per politieke advertentie onder meer makkelijk kunt terugvinden wat er in de advertentie stond, hoeveel geld er is uitgegeven en op welke manier mensen hiervoor zijn getarget.

Bescherming van online verkiezingsinformatie

Om het democratisch proces te beschermen is het belangrijk om te zorgen dat informatie op het internet veilig is en blijft. Zeker als het om verkiezingsinformatie gaat. Digitale aanvallen kunnen worden gebruikt om gevoelige informatie te stelen en websites onbruikbaar te maken. Google heeft verschillende diensten beschikbaar die hier tegen wapenen, zoals Project Shield of het Programma Geavanceerde Beveiliging . Ook hebben we alle politieke partijen voorzien van informatie over online veiligheid en tijdens twee bijeenkomsten, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben wij kennis gedeeld hierover.


YouTube en de verkiezingen

YouTube speelt een grote rol in informatievoorziening, ook tijdens de verkiezingen. Nieuwskanalen gebruiken het platform voor livestreaming en on demand-video's en politieke partijen wenden zich tot YouTube om hun evenementen via livestreams te hosten, zoals congressen en presentaties van politieke kandidaten en verkiezingsprogramma's.
De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in het beleid, de middelen en de producten die nodig zijn om van Google en YouTube betrouwbaardere bronnen voor nieuws en informatie te maken. Dit werk bij YouTube is gericht op een aantal pijlers: 

  1. We verwijderen video’s die in strijd zijn met onze communityrichtlijnen
  2. We vergroten de vindbaarheid van betrouwbare nieuwsbronnen
  3. We verminderen de verspreiding van schadelijke misinformatie

We passen deze benadering ook toe op video’s over de verkiezingen op YouTube. 

Ook zetten we speciale YouTube-features in zoals een Breaking News-sectie op de startpagina van YouTube als er belangrijke nieuwsmomenten zijn en een ‘top nieuws’-sectie als mensen nieuws zoeken waarvoor we relevante informatie hebben van betrouwbare nieuwsbronnen.
Om zo transparant mogelijk te zijn voegen we labels toe onder video's die worden geüpload door overheidsgefinancierde omroepen. Daarnaast werken we nauw samen met Google's Threat Analysis Group (TAG) om gecoördineerde beïnvloedingsoperaties vanuit binnen- of buitenland te bestrijden en de verspreiding van schadelijke misinformatie te verminderen.

Zo blijven we iedereen die van onze diensten gebruik maakt van nuttige, heldere en objectieve verkiezingsinformatie voorzien.