Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

AI

Muziek, makers en machines: elektronische muziek door de jaren heen



In 1895 begon Thaddeus Cahill, een uitvinder uit Iowa, te werken aan 's werelds eerste elektromechanische muziekinstrument. Met een gewicht van 200 ton en een lengte van 18 meter was het Telharmonium een ​​kolossale machine voor het produceren en delen van muziek via de telefoon.
In de 126 jaar sindsdien heeft elektronische muziek zich op even gewaagde en ingenieuze manieren ontwikkeld, een bewijs van de magie die optreedt wanneer mensen machines bouwen en ermee omgaan. We luisteren ernaar tijdens het sporten, in de metro, als we studeren voor examens - en hopelijk binnenkort weer in de clubs en bij festivals die het hebben gemaakt tot wat het nu is.

Music, Makers & Machines , de nieuwe tentoonstelling van Google Arts & Culture en YouTube, viert de geschiedenis van elektronische muziek : de uitvinders, artiesten, geluiden en technologie. Meer dan 50 internationale instellingen, platenmaatschappijen, festivals en industrie-experts zijn samengekomen om de cruciale rol die elektronische muziek speelt binnen de bredere cultuur vast te leggen, van de WDR Studio for Electronic Music tot Blacktronika en de "Diva of the Diodes" Suzanne Ciani .

Nederlandse bijdragen aan de tentoonstelling zijn er van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid , die de opkomst en ondergang van gabber in kaart bracht, en Amsterdam Dance Event (ADE), die highlights deelt uit hun culturele programma.

Er zijn meer dan 250 online tentoonstellingen, een uitgebreid archief met foto's, video's, 360 ° -rondleidingen en 3D-gescande objecten, waaronder synthesizers en de deur van de legendarische technoclub Tresor in Berlijn.

pJl8OVpgORA
10:25

Gabber geschiedenis

In Nederland was gabber in de jaren negentig niet alleen een subgenre van hardcore techno, het was een van de belangrijkste jeugdcultuur bewegingen van het land. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid brengt in een multimedia galerij de opkomst en ondergang van gabber in Nederland in kaart, met archiefbeelden, audio-opnames, afbeeldingen uit privécollecties en nieuwe in opdracht gemaakte foto's van fotograaf Kim Pattiruhu. De galerie is samengesteld door schrijver en muziekjournalist Holly Dicker.

ADE Arts & Culture programma highlights

Amsterdam Dance Event (ADE) is de meest vooraanstaande, invloedrijke en leerzame bijeenkomst voor elektronische muziek en zijn industrie. Elektronische muziek is veel meer dan dj's en artiesten op het podium. De afgelopen jaren is een groeiend aantal evenementen geïnspireerd door de danscultuur onderdeel geweest van de programmering van ADE, naast de 2.500 artiesten die jaarlijks optreden op meer dan 150 locaties in Amsterdam. ADE deelt highlights hiervan op de speciale ADE pagina’s

MUZIEK: Laten we kennismaken met enkele van de legendarische tracks en artiesten:

  • Volg King Britt (DJ, labeloprichter en professor aan de University of California San Diego) om Blackinnovators in elektronische muziek te ontdekken in de Blacktronika expositie, die zelfs wordt geleverd met een eigen soundtrack.
  • Georgina Cook's Brief History of Early Dubstep vertelt ons over de begindagen van het genre, te beginnen met de ondergrondse start in Zuid-Londen.
  • Samen met R'n'B, soul, funk en hiphop is Detroit Techno een van de recente grote stilistische uitvindingen in de Afro-Amerikaanse popmuziek.

MAKERS: Neem een ​​kijkje achter de schermen in studio's en zie iconische uitvinders in actie:

Suzanne Ciani produceert muziek.

(c) Suzanne Ciani

  • Lees meer over de 50-jarige carrière van vijfvoudig Grammy-genomineerde elektronische muziek icoon Suzanne Ciani.
  • Verken de WDR Studio for Electronic Music in Keulen, een van 's werelds eerste studio's voor elektronische muziek en beroemd gemaakt door componist Karlheinz Stockhausen.
  • Verken het leven van Bob Moog, vooral bekend door het uitvinden van de Moog-synthesizer in 1964, die een revolutie teweegbracht in de muziekwereld door muzikanten toegang te bieden tot een uitgebreid sonisch universum.
  • Een van Europa's grootste flyer-verzamelaars, phat media, heeft ongeveer 10.000 van hun gedigitaliseerde flyers bijgedragen uit de geschiedenis van elektronische muziek in het VK, van Early Rave en Drum'n'Bass tot Hardcore en House.
  • Er zijn maar weinig andere clubs die techno zo goed hebben gedefinieerd als Tresor in Berlijn, dat in 1991 werd geopend.

MACHINES: speel met de instrumenten die de tunes hebben gemaakt: 

AR Synth toont een Roland CR-78.
  • Transformeer je huis in een elektronische muziekstudio met AR Synth (g.co/arsynth), een experiment dat iedereen helpt om deel te nemen aan en te spelen met vijf beroemde synthesizers (uit de collectie van het Zwitserse museum voor elektronische muziekinstrumenten) via augmented reality (Android) of in 3D (Android, iOS, desktop): maak interactieve loops, componeer patronen en probeer functies die zijn  geïnspireerd door deze machines.
  • De Minimoog wordt algemeen erkend als de meest iconische analoge synthesizer aller tijden. 
  • Twaalf nummers gemaakt door AI: hoe muzikanten nieuwe technologieën blijven omarmen in muziekproductie

Elektronische muziek brengt mensen uit alle lagen van de bevolking en van over de hele wereld samen. De gemeenschap is er altijd een geweest van creativiteit en gedeelde ervaringen. En hoewel het even kan duren voordat de deuren van de clubs weer opengaan, blijven fans en muzikanten verbonden via nieuwe online forums en formats.

We hopen dat Music, Makers & Machines je de verhalen van elektronische muziek laat ontdekken en waarderen en de creativiteit van de makers laat vieren. Je vindt het project in de Google Arts & Culture-app voor iOS en Android en op g.co/musicmakersandmachines .