Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Publiek beleid

Nieuwe opleidingsmogelijkheden voor werkzoekenden



Drie foto's van drie verschillende mensen die thuis op hun laptop werken.

De huidige COVID-pandemie versnelt digitalisering. Hierdoor verdwijnen banen, maar daar komen ook nieuwe banen voor terug. Velen van ons zullen mogelijk nieuwe vaardigheden moeten opdoen of zelfs van loopbaan moeten veranderen. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat in Nederland bijvoorbeeld automatisering en technologieën kunnen zorgen voor een netto banengroei van zo’n 1,9% of 100.000 banen in 2030. Om te voldoen aan de verwachte vraag zullen per jaar in totaal zo’n 800.000 mensen geschoold moeten worden, zo’n 9% van de totale beroepsbevolking. Voor een deel van de huidige beroepsbevolking zal daarom het aanleren van nieuwe vaardigheden noodzakelijk zijn.


Laagdrempelige trainingen

Dit is hét moment om ervoor te zorgen dat mensen de vaardigheden verwerven waar veel vraag naar is. Voortbouwend op trainingsprogramma's zoals Grow with Google biedt Google daarom, in samenwerking met deskundige organisaties en de publieke sector, ook in Nederland, nieuwe mogelijkheden aan voor werkzoekenden. Zo kondigden we in november aan dat Google.org financiële steun geeft aan de organisatie Nesta , die samen met vakbonden trainingen aanbiedt om mensen te trainen in digitale vaardigheden. In Nederland volgen daarmee 120 slagers en bouwvakkers met beperkte digitale vaardigheden een trainingsprogramma. Hiervoor werkt Nesta in Nederland samen met vakbond FNV, onderzoekers van de Future of Work Hub van de Universiteit Utrecht en opleidingsaanbieders van SBI Formaat.
Internationaal zijn er nu ook nieuwe Google Career Certificates beschikbaar gekomen op Coursera, waarmee mensen zichzelf kunnen voorbereiden op het werk op carrière vlakken zoals IT-ondersteuning, projectbeheer, UX-ontwerp en gegevensanalyse. Deze training programma's vereisen geen relevante ervaring of diploma en worden erkend door experts uit de industrie en werkgevers.

Codaisseur biedt opleiding in tech support

Google.org ondersteunt meer dan 50 lokale non-profitorganisaties in heel Europa via een eerste subsidie ​​van € 5 miljoen aan INCO , een wereldwijde non-profitorganisatie. Met behulp van deze subsidie ​​heeft INCO een Work In Tech -programma opgezet om kwetsbare groepen te helpen de cursussen te voltooien door aanvullende ondersteuning te bieden, zoals loopbaanadvies, voorbereiding op sollicitatiegesprekken, vouchers voor kinderopvang en taalondersteuning. In Nederland zullen bijna 400 mensen die als gevolg van de corona pandemie werkloos zijn geraakt bij Codaisseur gratis een opleiding kunnen volgen in tech support . De online opleiding wordt gehost op het platform van Coursera en na afronding van de opleiding krijgen deelnemers een Google IT Support Professional Certificate. Codaisseur werft hiervoor de deelnemers, biedt ze tools en begeleidt ze zowel tijdens de cursus als daarna in hun zoektocht naar een baan.

IT-vaardigheden voor 50-plussers

In het opleidingsprogramma van Codaisseur kunnen 372 mensen deelnemen die zonder werk zitten. Daarbij is de doelstelling dat de helft van hen 50-plusser moet zijn. Codaisseur ziet dat deze groep veel moeite ondervindt bij het vinden van een nieuwe baan, terwijl hun kennis en ervaring, in combinatie met nieuwe vaardigheden, zeer waardevol zijn. Het programma is bedoeld om een breed publiek technische vaardigheden bij te brengen en daarmee de technische beroepsbevolking te diversifiëren. In de opleiding leren deelnemers vaardigheden zoals:

  • Problemen oplossen en klantenzorg;
  • Netwerken;
  • Besturingssystemen;
  • Systeembeheer;
  • Security.

Belemmeringen wegnemen

We zijn ervan overtuigd dat technologie iedereen moet helpen, ongeacht locatie, ras, leeftijd of opleidingsniveau. Overheden en bedrijven moeten opnieuw nadenken over hoe we mensen nieuwe vaardigheden bijbrengen, door belemmeringen voor leren weg te nemen en te investeren in innovatieve partnerschappen - anders zullen deze ongelijkheden alleen maar groter worden. We hopen dat met deze nieuwe inspanningen en de steun van onze partners, nog meer mensen de vaardigheden kunnen ontwikkelen om te gedijen en hun carrière verder te laten groeien door middel van technologie.