Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Googlers

Pride 2021: Ruimte om erbij te horen



Het afgelopen jaar is de behoefte om erbij te horen belangrijker dan ooit geworden. LHBTQ+-bedrijven en dienstverlenende organisaties – die de kern vormen van het LHBTQ+-leven – werden hard getroffen door de COVID-19-pandemie. Dit zijn niet alleen bars, restaurants, boekwinkels, salons of gezondheidsklinieken; het zijn plaatsen waar LHBTQ+-mensen samenkomen, een gemeenschap vinden, medeleven tonen in moeilijke tijden en de goede tijden vieren.

Google viert dit jaar de veerkracht en het belang van plekken die symbool staan voor saamhorigheid, kracht en vreugde voor de LHBTQ+-gemeenschap. Om de gemeenschap over de hele wereld te ondersteunen verstrekt Google $ 2 miljoen aan OutRight Action International's "Covid-19 Global LHBTQ Emergency Fund". Dit fonds zal het komende jaar 100 organisaties in meer dan 60 landen helpen.

Tegelijkertijd zetten we ons werk voort om onze producten inclusiever en nuttiger te maken en helpen we ondernemers die meer te weten willen komen over het groeiende aantal productfuncties die de LHBTQ+-gemeenschap helpen veilige en gastvrije ruimtes te vinden, inclusief tips voor het bouwen van een meer inclusieve werkomgeving.

Vier Pride – ondersteun LHBTQ+-vriendelijke plekken
10:25

Google Pride in Nederland

Google hecht veel waarde aan het ondersteunen van LHBTQ+-vriendelijke bedrijven en veilige ruimtes, zodat we kunnen bouwen aan een wereld waarin iedereen erbij hoort. Ook binnen Google zelf. We willen ervoor zorgen dat elke medewerker ons bedrijf ervaart als een inclusieve werkplek. De Nederlandse Google Pride groep,waarin tientallen Googlers samenkomen, loopt niet alleen voorop bij het vieren van Pride, maar zet zich ook in voor een inclusieve werkplek en informeert en adviseert over Google’s programma's, producten en beleid.

Lee Boonstra (Amsterdam) en Andreas van der Linden (Eemshaven) leiden samen de activiteiten van Google Pride in Nederland. Lee: ‘Het is belangrijk dat mensen mogen zijn wie ze zijn op de werkvloer. Daar wil ik me graag voor inzetten.’ Andreas vult aan: ‘Het is ook fijn dat mensen intern een aanspreekpunt hebben. Zij kunnen ons om advies vragen en wij kunnen delen hoe ze de gemeenschap kunnen steunen.’ Lee en Andreas noemen enkele voorbeelden van hoe bedrijven hun werkomgeving en personeelsbeleid inclusiever kunnen maken: ‘Denk bijvoorbeeld aan arbeidsvoorwaarden zoals ouderschapsverlof voor LHBTQ+-ouders maar ook het faciliteren van genderneutrale toiletten en inspanningen op het gebied van liefdadigheid.’

Regelmatig adviseren Lee, Andreas en collega’s in andere landen ook over hoe Google’s producten en diensten nog inclusiever kunnen worden gemaakt. Zo toetsen zij bijvoorbeeld of de Google Assistant geen schadelijke of beledigende inhoud deelt en kijken ze naar inclusief taalgebruik. Ook kun je nu in Google Maps en Zoeken bijvoorbeeld zien of een lokaal bedrijf genderneutrale toiletten heeft en of bedrijven zich identificeren als LHBTQ+-vriendelijk en/of een transgender veilige ruimte.

Pride kookworkshop

Vanzelfsprekend vieren de medewerkers van Google ook Pride. Lee: ‘We hebben een prachtige week in het vooruitzicht, met onder meer een trans op het werk pubquiz, filmavonden, lezingen, een drag queen bingo en een virtueel feest.’ ‘De chefs van het cafe bij ons datacenter in Groningen dragen hun steentje bij met een speciale kookworkshop. Op woensdag 4 augustus kan iedereen, ook mensen die niet bij Google werken, hiervan genieten vanaf 13.00uur via deze link. Het belooft een hele feestelijke, verrassende workshop te worden, maar hoe het er precies uitziet gaan we nog niet verklappen’, aldus Andreas.

Boonstra en Van der Linden met de Pride-vlag in Amsterdam

Boonstra en Van der Linden met de Pride-vlag in Amsterdam

Loop je eigen Pride Walk in Amsterdam met Google Maps en Lady Galore

Om LHBTQ+-vriendelijke ruimtes op hun weg naar herstel te ondersteunen en te vieren hebben we speciale Pride pagina’s opgezet, waar je meer kunt leren over belangrijke LHBTQ+-plaatsen en gemeenschappen, waaronder het Homomonument in Amsterdam en het Amsterdam Gay Men's Chorus, een gemeenschap van bijna tachtig zangers en dansers.

Voor iedereen die meer wil leren over de LHBTQ+-cultuur en inclusieve plaatsen in Amsterdam hebben we een tour met bijzondere plekken samengesteld op Google Maps, waarlangs je je eigen Pride Walk in Amsterdam kunt lopen. Wie op de mobiele telefoon de Google Maps lijst of de YouTube playlist opent kan bij iedere plaats een video bekijken waarin drag queen Lady Galore meer vertelt over de geschiedenis en andere bijzonderheden van deze LHBTQ+-vriendelijke plaats. 

Lady Galore op pad in Amsterdam, bij Café ‘t Sluisje

Lady Galore op pad in Amsterdam, bij Café ‘t Sluisje

Ook Andreas en Lee hebben bijzondere herinneringen aan verschillende plekken in Amsterdam. Andreas: ‘Voor mij is dat de Reguliersdwarsstraat. Daar voelde ik me voor het eerst echt deel van de LHBTQ-gemeenschap. Ik heb er een paar jaar gewerkt, ging er stappen en sloot er mooie vriendschappen met vele leuke, lieve mensen.’  Lee noemt de Zeedijk: ‘Op de Zeedijk waren voorheen veel gay kroegen. Ik sloot er bijvoorbeeld vriendschap met Lady Galore, een van de velen die destijds op de Zeedijk in drag op stap gingen en shows gaven.’

Leren over de geschiedenis van Pride en de LHBTQ+-gemeenschap

Wie meer wil weten over Pride kan hiervoor verschillende Google producten raadplegen. Zo kun je op Google Arts & Culture meer te weten komen over acht LHBTQ+-artiesten , foto's van de LGBTQ+-geschiedenis van Leonard Fink bekijken en de eerste 15 jaar van Pride opnieuw beleven .Maar je kunt ook je smart display of Nest-speaker vragen: "Hey Google, vertel me iets over Pride" om meer te weten te komen over de geschiedenis en leiders van de LHBTQ+ gemeenschap.En tot slot nog een tip voor iedereen die in feeststemming is: Graag nodigen we je uit voor YouTube Pride 2021 - een virtueel Pride-feest met Demi Lovato, Olly Alexander, Trixie Mattel en meer!

Happy pride!