Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Bedrijfsaankondigingen

Google stelt Pride-boot beschikbaar aan LGBTQ+-vluchtelingen



Een tekening van de prideboot van Google.

Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. Helaas is dat voor de LGBTQ+-gemeenschap niet altijd de realiteit, omdat ze worden geconfronteerd met discriminatie en geweld. Google hecht veel waarde aan het ondersteunen van de regenboogcommunity. Zowel binnen als buiten de organisatie. Dat doen we door te bouwen aan een veilige en inclusieve werkplek voor iedereen, maar ook door het creëren van inclusieve producten en programma’s.

Ook pakt Google jaarlijks uit met Pride: over de hele wereld nemen Googlers deel aan Pride-parades om de LGBTQ+-rechten en de regenboogcommunity te eren. In Nederland vaart Google dit jaar mee in zowel de Utrecht Canal Pride als de Canal Parade in Amsterdam onder de vlag: ‘Hold tight, everywhere!’

Hold tight, everywhere!

Voor veel mensen is hand in hand over straat lopen of elkaar een kus geven de normaalste zaak van de wereld. Voor de LGBTQ+-gemeenschap is dat helaas minder vanzelfsprekend. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders lang niet altijd positief denken over zichtbare intimiteit tussen mensen van het gelijke geslacht. Een op de vier mensen noemt het zelfs ‘aanstootgevend’ als twee mannen elkaar zoenen op straat. Het zorgt ervoor dat LGBTQ+-mensen zich niet vrij voelen om overal zichzelf te kunnen zijn. “Om dit te doorbreken, heeft Google dit thema gekozen,” zegt Googler Andreas van der Linden (Google Eemshaven) die medeverantwoordelijk is voor de activiteiten van Google Pride in Nederland. “Ook ik voel me niet altijd prettig om op de openbare straat hand-in-hand te lopen en dat is erg confronterend. Google wil tijdens Pride daarom juist uitdragen dat iedereen overal zichzelf moet kunnen zijn.”

Pride-boot voor LGBTQ+-vluchtelingen

De Google-boot die over de Utrechtse grachten zal varen staat deze week niet vol met Googlers. “Er komt heel wat organisatie bij een Canal Pride kijken en deelname is kostentechnisch helaas niet voor elke partij haalbaar. Dit jaar nodigen we NGO’s en veertig  LGBTQ+-vluchtelingen uit om met ons mee te varen over de Utrechtse grachten,” vertelt Lee Boonstra (Google Amsterdam), die samen met Van der Linden de activiteiten van Google Pride organiseert. “Op deze manier willen we hen bedanken voor hun inzet voor de  LGBTQ+-community en de kans bieden om dit feest samen met ons te vieren.”

Zo vaart LGBT Asylum Support mee, een NGO die zich hard maakt om een veilige situatie voor LGBTQ+-vluchtelingen te creëren in Nederlandse asielzoekerscentra. Dit is hard nodig: uit een enquete blijkt dat ruim 85 procent van hen gediscrimineerd wordt vanwege hun geaardheid. “Asielzoekers met een LGBTQ+-achtergrond hebben het vaak zwaar. Een groot gedeelte van ons wordt zelfs geadviseerd om terug de kast in te gaan omdat het veiliger en makkelijker is. Op de boot van Google vieren we komend weekend dat we even onszelf kunnen zijn,” zegt Sandro Kortekaas, oprichter van LGBT Asylum Support.

Ook Natural Foundation viert met Google mee. Deze non-profitorganisatie lanceerde onlangs het educatieve prentenboek Storkie, bedoeld om kinderen van 3 tot 6 jaar op een speelse wijze uitleg te geven over gender- en seksuele diversiteit. Ter gelegenheid van Coming Out Day en de lancering van het boek, organiseerde Google een evenement voor kinderen van de Nederlandse Google-medewerkers. “Door het verhaal van Storkie te delen, kunnen kinderen veilig, gelijk en vrij opgroeien, ongeacht van wie ze houden, wat ze dragen of welke voornaamwoorden ze gebruiken,” zegt Floris Dorgelo, oprichter van de Natural Foundation.

Daarnaast zullen Workplace Pride, dat zich inzet voor inclusievere werkplekken, filmfestival Cinemasia en LGBTQ+-sportvereniging Dom City Roller Derby (Utrecht) aanstaande zaterdag aanwezig zijn op de Google boot.

Canal Parade Amsterdam

Op zaterdag 6 augustus zal dezelfde boot met daarop de Nederlandse Google Pride groep meevaren tijdens de wereldberoemde botenparade in Amsterdam. De groep ‘Gayglers & Allies’ loopt niet alleen voorop bij het vieren van Pride, maar zet zich ook voortdurend in voor een inclusieve werkvloer, charity events en het delen van community-verhalen.

Meer weten over Pride? Via Google Arts & Culture kun je kennismaken met acht LGBTQ+-artiesten die je moet kennen, de eerste vijftien jaar van Pride opnieuw beleven en in de geschiedenis van de originele Pride-vlag duiken. Of vraag je smart display of Nest-speaker simpelweg: ‘Hey Google, vertel me iets over Pride’ en laat je verrassen.