Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Google News Initiative

[Update] Google lanceert tool om deals te sluiten met Nederlandse nieuwsuitgevers



Tekening van een stapel kranten, een telefoon, tablet en kop koffie.

Update (25 jan 2023):  sinds het publiceren van onderstaande blogpost zijn er in Nederland in totaal 74 overeenkomsten gesloten met Nederlandse uitgevers, waarvan 68 via de hieronder beschreven tool.

Uitlegvideo over hoe Google omgaat met de EUCD.
10:25

Al vele jaren helpt Google mensen informatie te vinden door te linken naar nieuwsbronnen en andere websites. Ook ondersteunt Google uitgevers en journalisten met producten, advertentietechnologie en financiering. In Nederland heeft Google News Lab meer dan 1000 journalisten getraind op onderwerpen zoals online fact checking en hebben we 5,5 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse uitgevers en startups via het zogeheten Digital News Initiative – een initiatief, dat kwaliteitsjournalistiek ondersteunt door middel van technologie en innovatie.Vorig jaar zijn we gestart met het sluiten van overeenkomsten met uitgevers in Europa in het kader van de nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn. Die staat zoekmachines zoals Google toe om "zeer korte fragmenten" van de content van uitgevers te laten zien.

De wet creëert ook nieuwe rechten voor uitgevers wanneer langere previews van hun content online worden gebruikt, zonder te definiëren wat een kort fragment of een langere preview precies is. Ondanks deze onzekerheid hebben we inmiddels overeenkomsten gesloten met uitgevers van meer dan 300 nationale, lokale en gespecialiseerde publicaties in Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en Nederland. We zijn bovendien in gesprek met talloze andere publicaties in Europa. Om daarop voort te bouwen, lanceren we vandaag een nieuwe tool om zulke aanbiedingen te kunnen doen aan nog meer uitgevers in Nederland en daarbuiten.

Over de tool

Vanaf vandaag krijgen nog meer Nederlandse uitgevers een Extended News Preview (ENP-)overeenkomst aangeboden voor content die verder gaat dan links en korte fragmenten. Via de tool krijgen uitgevers informatie over hoe zij zich kunnen aanmelden en feedback kunnen geven. Alle aanbiedingen zijn gebaseerd op consistente criteria en voldoen aan lokale wetgeving en bestaande copyright richtlijnen.Zoals altijd hebben uitgevers de volledige controle over het al dan niet verschijnen van hun content op Google Zoeken. Uitgevers kunnen op elk moment hun voorkeuren wijzigen en zich inschrijven voor het ENP-programma.

Nederlandse uitgevers

Meer dan een jaar geleden zijn we gestart met het benaderen van Nederlandse uitgevers om individueel met hen te onderhandelen. Hoewel we met enkele Nederlandse uitgevers overeenkomsten hebben gesloten, hebben anderen aangekondigd zich te willen verenigen in een collectief om zo gezamenlijk met Google om tafel te gaan. Wij respecteren deze beslissing en kijken uit naar de voortzetting van de gesprekken zodra het collectief daar klaar voor is.