Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Duurzaamheid

Investeren in duurzame innovatie



De afgelopen twee decennia is duurzaamheid een topprioriteit geweest voor Google. In ons eerste decennium compenseerden we ons verbruik volledig met hernieuwbare energie. In 2020 zijn we begonnen aan ons derde decennium van klimaatactie en hebben we ons gecommitteerd aan de ambitieuze doelstelling om onze datacenters en campussen tegen 2030 24/7 volledig op koolstofvrije energie te laten draaien, onze partners te ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen en 1 miljard mensen in staat te stellen duurzamere keuzes te maken. Tot nu toe hebben we lokaal € 3,8 miljard geïnvesteerd in duurzame en digitale infrastructuur.

Duurzame infrastructuur & hernieuwbare energie

In 2020 hebben we ten doel gesteld om het eerste grote bedrijf te worden dat 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar op koolstofvrije energie draait. Dit betekent dat we werken aan 24/7 koolstofvrije energie in al onze datacenters over de hele wereld. Deze datacenters vormen de basis voor onze producten en diensten waar onze gebruikers elke dag op vertrouwen, evenals die van vele andere bekende Nederlandse organisaties variërend van zorg- en onderwijsinstellingen tot bedrijven in verschillende sectoren, zoals de detailhandel, het bankwezen en de productie. Dit betekent dat elke e-mail die via Gmail verstuurd wordt, elke vraag aan Google Search en de services van onze klanten die mensen gebruiken, elk uur van de dag worden voorzien van schone energie. Om dit in onze datacenters in Nederland te bereiken, blijven we nieuwe projecten voor schone energie op het Nederlandse elektriciteitsnet ondersteunen, projecten die de vergroening van het net versnellen én bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Google werkt al sinds 2014 samen met Philips, DSM en AkzoNobel en heeft langlopende contracten afgesloten voor de afname van elektriciteit die de aanleg van de windparken Krammer en Bouwdokken in Zeeland mogelijk hebben gemaakt. Krammer, een initiatief van Zeewind en Deltawind, is de grootste burger energiecoöperatie van Nederland. Sinds 2016 matchen we bovendien 100% van het elektriciteitsverbruik van onze activiteiten met de aankoop van hernieuwbare energie. Daarnaast ondersteunen we projecten die de bestaande CO2-vrije energievoorziening in Nederland aanvullen en mede tot stand brengen.

Een langetermijn wateroplossing

Water is een essentiële hulpbron en we zijn voortdurend op zoek naar manieren om het op te slaan, te recyclen en effectiever te gebruiken. Water wordt gebruikt om de temperatuur van de apparatuur en servers te regelen via het koelwatercircuit. De elektriciteit die een datacenter aandrijft, wordt uiteindelijk omgezet in warmte. De meeste datacenters gebruiken normaal gesproken koelmachines of airconditioning units om ​​te koelen, waarvoor 30-70% overhead in energieverbruik nodig is. In de datacenters van Google gebruiken we in plaats daarvan vaak wat water als energiezuinige manier om te koelen, waardoor het gebruik van koelmachines tot een minimum wordt beperkt. Vergeleken met vijf jaar geleden halen we nu ongeveer 7 keer de rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie en we blijven elk jaar verbeteringen doorvoeren.

In ons datacenter in de Eemshaven hebben we een langetermijnoplossing voor het gebruik van industriewater in plaats van lokaal drinkwater. Door middel van een samenwerking tussen Waterbedrijf Groningen, North Water en Google wordt gezuiverd industriewater geproduceerd voor het industriegebied in de Eemshaven. In totaal heeft Google 45 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe waterzuiveringssysteem en 38 km aan pijpleidingen aangelegd.

We zijn ook van mening dat het hergebruiken van restwarmte in datacenters kansen biedt voor energiebesparing en bekijken momenteel meerdere mogelijkheden voor warmteterugwinning met onze partners.

Inzicht in luchtkwaliteit 

Luchtkwaliteitsmetingen op straatniveau laten zien dat Amsterdamse straten met veel verkeer tot drie keer meer schadelijke deeltjes bevatten dan rustigere buurten met minder auto's. De Universiteit Utrecht en Google werkten samen met de gemeente Amsterdam samen om unieke en zeer gedetailleerde inzichten te tonen die onderzoek naar de gezondheidseffecten mogelijk maken.Sinds twee jaar rijden Street View-auto's, uitgerust met geavanceerde meetapparatuur voor de luchtkwaliteit, door alle straten van Amsterdam om de luchtkwaliteit in Amsterdam in kaart te brengen.

Uit de bijna zes miljoen metingen blijkt dat, vooral door gemotoriseerd verkeer, de concentratie van ultrafijnstof, roet en stikstofdioxide in drukke straten tot drie keer hoger is dan in de rustigere straten van Amsterdam. De kaarten en data zijn toegankelijk via Google's Environmental Insights Explorer (EIE) en de Data- en Knowledge Hub Healthy Urban Living.

Windmolens op een heuvelachtig landschap.

In Nederland wordt momenteel de Environmental Insights Explorer van Google gebruikt door de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. We werken samen met ICLEI (een wereldwijd partnerschap van 2500 steden voor leiderschap op het gebied van duurzaamheid) om het bereik van Environmental Insights Explorer uit te breiden naar andere Nederlandse steden.

Mensen helpen duurzame keuzes te maken

Ten slotte helpen de producten van Google mensen nu al om duurzamere keuzes te maken in hun dagelijks leven, of het nu gaat om het gebruik van Google Maps om de meest milieuvriendelijke route te vinden, het gebruik van Google Nest om mensen te helpen thuis energie te besparen, of in veel Europese landen met behulp van Google Vluchten de minst CO2-intensieve vlucht te boeken.

Er zijn nog talloze inzichten en mogelijkheden die we kunnen bieden en ons doel is om nieuwe manieren te blijven vinden waarop onze producten mensen kunnen helpen meer duurzame keuzes te maken.

Iemand fietst op de campus van Google in Mountain View.