Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Google Ads

Mensen krijgen meer transparantie en controle over de advertenties die ze zien



Een screenshot van Mijn Advertentiecentrum.

Mijn advertentiecentrum

Online adverteren hoeft niet verwarrend of moeilijk te beheren te zijn. Of je nu tutorials kijkt op YouTube of een recept opzoekt op Google Search, je wilt zelf kunnen bepalen welke advertenties je online ziet. Daarom wordt Mijn advertentiecentrum vanaf vandaag geïntroduceerd naar mensen in Nederland en over de hele wereld, zodat je zelf de controle hebt over welk type advertenties je op Google Search, YouTube, en Discover ziet. In Mijn advertentiecentrum kan je ook gevoelige advertenties beperken en meer te weten komen over de gegevens die gebruikt worden om de advertenties die je ziet te personaliseren.

Advertenties over wat voor jouw belangrijk is 

Mijn advertentiecentrum is ontworpen om je meer controle te geven over de advertenties die je ziet op de websites en apps van Google. Als je ingelogd bent op je Google-account, kan je rechtstreeks vanuit advertenties in Search, YouTube en Discover naar Mijn advertentiecentrum gaan. Hier kan je aangeven van welke merken en over welke onderwerpen je meer advertenties wilt zien, en van welke minder. Vanaf nu ben je geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar hoe je jouw gegevens het beste kan beheren. In plaats daarvan kan je je advertentievoorkeuren beheren zonder je andere online activiteiten te onderbreken.

Stel, je bent maanden bezig bent geweest om te kijken welke strandvakantie je wilde boeken. Maar nu ben je terug, en je hebt geen zin om nog langer advertenties voor dergelijke vakanties te zien. Met Mijn advertentiecentrum tik je gewoon op de menu met 3 stippen naast een vakantie-advertentie en selecteer je dat je minder van dergelijke advertenties wilt zien. Je kan er ook voor kiezen om juist advertenties te zien over merken of onderwerpen waar je wel waarde aan hecht, zoals kortingen op sneakers of cadeaus voor de feestdagen.

Je kan de personalisatie van advertenties ook helemaal uitzetten. In Mijn advertentiecentrum is deze optie heel makkelijk te vinden omdat die prominent in het product staat. Als je ervoor kiest om geen gepersonaliseerde advertenties te zien, dan zie je nog wel advertenties, maar deze zijn dan wellicht minder relevant of nuttig voor jou. Dit geldt voor elke website waarbij je ingelogd bent op je Google-account.

Het kan ook zijn dat je advertentie-onderwerpen tegenkomt waar je helemaal niets over wilt zien. Met Mijn advertentiecentrum kan je advertenties over onderwerpen zoals alcohol, daten, gewichtsverlies, gokken, zwangerschap en ouderschap beperken. 

Een voorbeeld van Mijn Advertentiecentrum.

Tik in Mijn advertentiecentrum op Advertenties aanpassen om de onderwerpen en merken te kiezen waar je meer of minder van wilt zien. 

Advertentie-instellingen waarbij je privacy voorop staat 

Google handhaaft een aantal kernprincipes als het gaat om privacy, zoals welke informatie we wel en niet verzamelen. We verkopen je persoonlijke informatie nooit aan anderen en je content in apps zoals Gmail, Photos en Drive wordt nooit gebruikt voor advertentiedoeleinden. Ook gebruiken we nooit gevoelige informatie zoals je gezondheid, ras, religie of seksuele geaardheid om advertenties te personaliseren. Dit is absoluut niet toegestaan. Met Mijn advertentiecentrum neemt Google hiermee de volgende stap door jou de mogelijkheid te bieden om zelf te bepalen welke informatie gebruikt wordt om de advertenties die je ziet te personaliseren. En als je niet zeker weet welke informatie je deelt, dan zie je op basis van je voorkeuren snel welke informatie we gebruiken.

Je kan kiezen bij welke soort activiteit op Google je advertenties ziet, zonder dat dit van invloed is op je ervaring als gebruiker van Google producten. Voorheen, als je YouTube-zoekgeschiedenis aan stond, zag je automatisch hoe je advertenties werden gepersonaliseerd. Als je nu geen gepersonaliseerde advertenties wilt zien op basis van je YouTube-zoekgeschiedenis, kan je dit uitzetten in Mijn advertentiecentrum zonder dat dit van invloed is op relevante aanbevelingen in je feed.

Het kan ook zijn dat je op basis van je activiteiten op Google advertenties ziet die bedoeld zijn voor een specifieke doelgroep, zoals educatie, relatiestatus of de sector waarin je werkt. Nu kan je zelf bepalen hoe bepaalde categorieën van toepassing zijn op je advertenties, of deze helemaal uitzetten. Zo kan je makkelijker die advertenties zien die voor jouw relevant zijn.

In ‘Advertenties aanpassen’ kan je gevoelige advertenties over een aantal onderwerpen beperken.

In ‘Advertenties aanpassen’ kan je gevoelige advertenties over een aantal onderwerpen beperken.

Advertentie-instellingen buiten Google 

Soms wilt je misschien advertenties van bedrijven zien die Google-tools gebruiken om op andere websites en apps te adverteren. De optie om gepersonaliseerde advertenties in Mijn advertentiecentrum uit te zetten geldt voor advertenties die je zowel op als buiten Google ziet en wordt automatisch toegepast op elk apparaat waarop je bent ingelogd op jou Google-account. Als je niet bent ingelogd bij Google, dan kunt je jouw voorkeuren nog steeds beheren in Advertentie-instellingen.

Het is onze verantwoordelijkheid om de manieren waarop je de controle behoudt over welke advertenties je wel of niet ziet steeds weer aan te scherpen. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat mensen dag in dag uit veiliger zijn met Google. Ga naar ons Veiligheidscentrum voor meer informatie over hoe Google zich inzet voor privacy.

Pagina’s voor adverteerders

Om gebruikers nog meer transparantie te bieden, breiden we onze kennisgevingen over advertenties uit  met nieuwe pagina’s voor adverteerders. Gebruikers kunnen deze kennisgevingen vinden via het nieuwe venster van Mijn advertentiecentrum en de advertenties bekijken die een bepaalde geverifieerde adverteerder de laatste 30 dagen heeft vertoond.