Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Groei met Google

Google.org doneert € 1,5 miljoen aan ondernemers die onvoldoende ondersteuning krijgen



Deelnemers aan de Groei met Google marketing bootcamp

De Groei met Google marketing bootcamp

18 november is dag van de ondernemer. Veel mensen zien bij het woord 'ondernemer' nog steeds een witte man van middelbare leeftijd zonder migratieachtergrond voor zich. Maar het ondernemerschap beperkt zich niet tot deze specifieke demografische groep of tot bedrijven die opschalen om een zogenaamde 'unicorn' te worden.

Hoewel slechts 27% van de sociale ondernemers aangeeft tot een gemarginaliseerde groep te behoren, toont onderzoek aan dat een veel grotere groep te maken heeft met discriminatie op basis van geslacht, leeftijd of nationaliteit. Daarnaast spelen ook factoren zoals seksuele geaardheid, ras, etniciteit of geloofsovertuiging een rol.

Omdat Google deze ondernemers voor wie vaak te weinig middelen en steun beschikbaar is wil helpen, stelt Google.org een beurs van € 1,5 miljoen beschikbaar. De beurs wordt toegekend aan twee organisaties die het voortouw nemen als het gaat om ondersteuning bieden aan deze groep sociale ondernemers.

Toonaangevende onderzoeker Dr. Nesrien Abu Ghazaleh legt uit: " Uit onderzoek blijkt dat ondernemers met een migratieachtergrond naast bepaalde kansen ook tegen extra barrières lopen. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in wat er nodig is om de social enterprise beweging inclusiever te maken.

Een foto van Dr. Nesrien Abu Ghazaleh.

Google.org stelt € 1 miljoen beschikbaar aan Stichting Social Enterprise NL voor onderzoek en om de juiste omstandigheden te creëren waarbinnen deze sociale ondernemers kunnen floreren. De stichting richt zich met dit onderzoek op ondernemers van kleur, met een migratie-achtergrond of met een achtergrond als vluchteling. De stichting kijkt wat deze ondernemers nodig hebben om te slagen en hoe de sociale economie van Nederland inclusiever gemaakt kan worden. Het overgrote deel van de subsidie aan Stichting Social Enterprise NL gaat naar gerichte steunprogramma's voor ondernemers. 

Daarnaast doneert Google.org € 500.000 aan INCO, zodat de organisatie diens intensieve trainingsprogramma's kan introduceren in Nederland. INCO is een internationale non-profitorganisatie die bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij en het milieu. Stichting Social Enterprise NL ondersteunt INCO bij het aanbieden van een trainingsprogramma op maat aan ondernemers die momenteel te weinig middelen en steun ontvangen.

Groei met Google marketing bootcamp

Migranten, vluchtelingen en mensen van kleur worden onvoldoende ondersteund in hun ondernemerschap, maar hetzelfde geldt voor Nederlandse vrouwen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat minder dan 1% van het durfkapitaal wordt geïnvesteerd in bedrijven die uitsluitend door vrouwen worden geleid. Dit ondanks het feit dat een opmerkelijk hoog aandeel vrouwen (51%) leiding geeft aan sociale ondernemingen. Om ook hier een positieve bijdrage te kunnen leveren, start Google vandaag de Groei met Google marketing bootcamp waarmee 25 vrouwelijke ondernemers met impact geholpen worden om het succes van hun bedrijf te vergroten. Invloedrijke vrouwen als Houda Loukili en Carlijn-Valerie Lap behoren ook tot deze groep. Houda is voormalig Nederlands kampioen kickboksen. Na een auto-ongeluk dat haar bijna fataal werd en impact had op zowel haar carrière als atleet als haar zelfvertrouwen, richtte ze SuperHeld voor Kids op. Met SuperHeld voor Kids helpt Houda kinderen om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden in de hedendaagse maatschappij. 

Een foto van Houda Loukili - Founder SuperHeld voor Kids

Als dochter van een ervaren chef heeft Carlijn-Valerie Lap geleerd om zuinig met eten om te gaan. Haar missie is om de kwart van het eten wat nu wordt weggegooid te redden. Met haar app Toss-Less strijdt Carlijn tegen voedselverspilling door thuiskoks te leren hoe ze overgebleven ingrediënten kunnen gebruiken voor hun volgende maaltijd. 

Een foto van Carlijn-Valerie Lap - Founder Toss-Less

Of ondernemers nu beginnen in de boksring of in hun eigen keuken, allemaal hebben ze een verhaal te vertellen en een bedrijf dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

"Ondernemer zijn is nooit makkelijk maar vooral in tijden van zware economische tegenwind, kunnen sociale ondernemers die doorgaans weinig middelen en steun ontvangen, wel wat extra hulp gebruiken om alle zeilen bij te zetten. " - Martijn Bertisen, Directeur Google Nederland

Lees meer over hoe Google.org het beste van Google inzet voor enkele van de grootste uitdagingen waar we als mensheid voor staan. Dit doen we met behulp van een combinatie van financiering, innovatie en technische expertise om zo gemeenschappen die te veel uit het zicht zijn gebleven, te steunen en iedereen gelijke kansen te bieden. Tot dusverre heeft Google meer dan een half miljoen Nederlandse bedrijven en mensen geholpen door middel van training, producten en services. De Groei met Google marketing bootcamp is onderdeel van het grotere Groei met Google programma. Ga naar de Groei met Google site voor meer informatie over hoe Google en zijn partners bedrijven van elke grootte helpen met hun ontwikkeling.