Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Publiek beleid

Vijf nieuwe manieren om informatie te checken met Google Zoeken



Mensen komen naar Google om snel informatie te vinden, complexe onderwerpen te begrijpen en feiten van fictie te onderscheiden. Maar het doorzoeken van alle beschikbare inhoud op internet kan overweldigend zijn, vooral als je niet weet welke informatie je kunt vertrouwen.International Fact Checking Day op 2 april is een oproep tot actie - omdat in deze tijd bijna iedereen merkt dat je je eigen fact-checkinghoed moet opzetten om een ​​bewering te verifiëren of een bron te controleren. Daarom bouwen we nieuwe functies in Google Zoeken om je te helpen bij het evalueren van de informatie die je online tegenkomt.

Ontdek meer met 'Over dit resultaat'

Wanneer je op Google zoekt, zie je waarschijnlijk resultaten van een aantal websites en bronnen die je herkent – ​​misschien je favoriete winkel of een blog die je regelmatig leest. Maar er kunnen ook sites of bronnen zijn die je nog niet eerder bent tegengekomen of waarmee je minder vertrouwd bent. Om mensen te helpen informatie te evalueren en te begrijpen waar die vandaan komt, maken de functie 'Over dit resultaat' in de komende dagen beschikbaar in alle talen waar Google Zoeken beschikbaar is.Bij de meeste zoekresultaten zie je vanaf nu drie stippen. Als je daarop tikt, krijg je meer informatie over waar de informatie die je ziet vandaan komt en hoe onze systemen hebben bepaald dat die nuttig is voor jouw zoekopdracht. Met deze context kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen over de sites die je mogelijk wilt bezoeken en welke resultaten de meeste relevantie hebben.

Een animatie die de werking van 'Over dit resultaat' demonstreert.

Verschillende perspectieven op het nieuws

Net zo belangrijk als het begrijpen van een bron die je op Google Zoeken ziet, is het ontdekken van een reeks bronnen en perspectieven die je kunnen helpen een nieuwsbericht beter te begrijpen. Als onderdeel van ons voortdurende werk om diverse stemmen in Zoeken te laten zien, lanceren we een functie met de naam Perspectieven (eerst alleen in het Engels in de VS). Deze carrousel verschijnt onder 'Voorpaginanieuws' en toont inzichten van verschillende journalisten, experts en andere relevante stemmen over het onderwerp waarnaar je zoekt, als aanvulling op de betrouwbare verslaggeving die je al in de zoekmachine vindt. 

Een screenshot van de functie 'Perspectieven' in het Engels.

Begrijp de bron met 'Over deze auteur'

Terwijl we nieuwe stemmen en perspectieven naar boven halen, willen we er ook voor zorgen dat mensen gemakkelijk meer te weten kunnen komen over de auteurs achter de inhoud om zo nieuwe stemmen te ontdekken die ze kunnen vertrouwen. We breiden 'Over dit resultaat' uit met een nieuwe functie, genaamd 'Over deze auteur'. Als je op de drie stippen tikt, kun je meer informatie vinden over de achtergrond van de auteur. We lanceren deze functie wereldwijd voor zoekresultaten in het Engels en voor onze Perspectives-carrousel in de VS in het Engels.

Krijg context met eenvoudigere toegang tot 'Over deze pagina'

Wanneer je op de drie puntjes naast een resultaat klikt, kun je ook meer informatie over de bron en het onderwerp van een bepaalde pagina te weten komen. Vanaf nu maken we deze informatie nog toegankelijker. Stel dat je op zoek bent naar een organisatie voor de bescherming van het regenwoud. Vanaf vandaag kun je de URL van de organisatie in Google Zoeken typen, waarna informatie van 'Over deze pagina'  bovenaan wordt weergegeven. Je kunt snel zien hoe de website zichzelf beschrijft, wat anderen op internet over een site hebben gezegd en eventuele recente berichtgeving erover lezen. Zo kun je bepalen of je de website wilt bezoeken en meer informatie wil. Deze functie is nu wereldwijd beschikbaar in het Engels.

Een animatie die de functie 'Over deze pagina' demonstreert.

Ontdek hiaten in de informatie

Soms is er gewoon niet veel goede informatie om te laten zien voor een zoekopdracht of veranderen de resultaten snel – en dat kan op zichzelf ook belangrijke context zijn. Wanneer dit het geval is, zal Google Zoeken in sommige talen een melding laten zien. Dat gebeurt als een  onderwerp zich snel ontwikkelt of wanneer onze systemen geen groot vertrouwen hebben in de kwaliteit van de beschikbare resultaten. We breiden deze adviezen in de komende maanden uit naar meer talen, waaronder Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Japans.Zo'n melding betekent niet automatisch dat er geen nuttige informatie beschikbaar is of dat alle resultaten van lage kwaliteit zijn. De melding biedt simpelweg context over de hele reeks resultaten en je kunt de resultaten voor je zoekopdracht gewoon nog bekijken.

Investeren in mediawijsheid en factchecken

Naast het bouwen van handige tools en functies, blijven we onderwijs rond mediawijsheid ondersteunen. Zo hebben Google en YouTube vorig jaar aangekondigd dat we een subsidie ​​van ruim 12 miljoen euro hebben verstrekt aan het International Fact Checking Network om een ​​nieuw Global Fact Check Fund te lanceren. Het fonds ondersteunt meer dan 130 factcheckorganisaties uit 65 landen die meer dan 80 talen bestrijken. Dit is de grootste subsidie ​​van Google en YouTube op het gebied van factchecking.