Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Duurzaamheid

Eneco en Google tekenen Power Purchase Agreement om meer duurzame energie te gebruiken



Het versturen van een e-mail via Gmail of het uploaden van een video op YouTube worden mede mogelijk gemaakt door onze datacentra die draaien op elektriciteit. Dit zorgt voor CO2-uitstoot en daarom zijn we voortdurend op zoek naar alternatieven om koolstofvrij te werken. Google streeft er namelijk naar om tegen 2030 haar diensten te kunnen aanbieden met gebruik van alleen CO2-vrije energie, 24 uur per dag. Belangrijk onderdeel daarin is dat de datacentra en kantoren op duurzame energie functioneren. Daarom kondigen we vandaag twee Power Purchase Agreements (PPA's) aan in Nederland en België. De PPA's matchen op uurbasis met de elektriciteit die wordt verbruikt door Google’s kantoren en datacentra. Dankzij deze PPA’s zullen onze werkzaamheden in zowel Nederland als België in 2024 rond de 80% draaien op duurzaam opgewekte energie. Samen met onze recente overeenkomsten in Spanje en het Verenigd Koninkrijk hopen we zo een bijdrage te leveren aan een CO2-vrije toekomst voor Europa.

Uitbreiding van duurzame energie in Europa

De nieuwe PPA's zijn een stap vooruit in onze ambitie naar verduurzaming van onze energiesystemen. In Nederland zal de samenwerking met Eneco het mogelijk maken om 153 MW duurzame energie te kopen van Windpark Fryslân en Windpark Kroningswind – een realisatie van de beursgenoteerde infrastructuurinvesteerder TINC. Hierdoor zal het percentage duurzame energie tot 20% toenemen ( gemeten op uurbasis ) in onze Nederlandse datacentra en kantoren.We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt met onze initiatieven om Europa koolstofvrij te maken. Sinds we in 2010 zijn begonnen met de aankoop van duurzame energie hebben we in Europa meer dan 35 wind- en zonne-energieovereenkomsten gesloten voor de inkoop van circa 3 GW aan hernieuwbare energie. Dit is vergelijkbaar met de installatie van meer dan 9 miljoen zonnepanelen. Daarnaast dragen we ook bij aan duurzame datacentra met behulp van ons koolstofintelligente computerplatform. Deze technologie zorgt ervoor dat bepaalde activiteiten verschuiven naar momenten en locaties waarbij wind- en zonne-energie ingezet kunnen worden.

Verder naar een koolstofvrije toekomst

Uit onderzoek van Implement Consulting en Google blijkt dat digitale oplossingen, zoals thuiswerken of slimme thermostaten, ongeveer 20 tot 25% van de uitstoot van broeikasgassen kunnen helpen terugdringen. Deze reductie is nodig voor een net-zero economie in Europa. Ook realiseren we verschillende projecten voor duurzame energie in Europa, waaronder ons eerste op batterijen gebaseerde systeem voor noodstroom om dieselgeneratoren te vervangen in het datacenter in St. Ghislain, België.Naast het verduurzamen van onze eigen operatie zoeken we altijd naar kansen om overheden, partners en gebruikers van onze producten te ondersteunen bij het nastreven van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Zo hebben we onlangs samengewerkt met C40 Cities om steden als Parijs en Kopenhagen te helpen onderzoeken of het mogelijk is om 24/7 op duurzame energie te draaien en hebben we eco-friendly routes op Google Maps gelanceerd om mensen te helpen hun koolstofuitstoot te reduceren. Meer informatie over onze doelstellingen vind je op onze website.