Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Publiek beleid

Nederland goed gepositioneerd om kansen kunstmatige intelligentie te benutten



De inzet van kunstmatige intelligentie heeft enorme potentiële economische en sociale voordelen voor Nederland. Het volledig inzetten van artificial intelligence (AI) kan jaarlijks tot 1,2% extra bbp-groei in Nederland leiden (9,3 miljard euro per jaar). Het grootste potentieel ligt in de detailhandel, transport en logistiek, reizen, de publieke sector en de gezondheidszorgsystemen en -diensten. Dit blijkt uit onderzoek dat McKinsey heeft uitgevoerd om de mogelijkheden van AI in negen Europese landen te analyseren, waarbij ook de positie en kansen van Nederland op het gebied van AI is onderzocht.

Nederland scoort hoog op de AI Readiness Index , maar (nog) niet in de top. Er zijn enkele gebieden waarop Nederland nog een tandje bij zou moeten zetten. Zo loopt Nederland enigszins achter bij andere digitale koplopers waar het gaat om AI-onderzoek en investeringen.

Statistieken van AI Readiness Index wereldwijd.

Nederland positief over kunstmatige intelligentie
Nederlanders kijken grotendeels positief naar robotisering en kunstmatige intelligentie; 84% is positief, tegen 16% negatief. Acceptatie van de technologie is een belangrijke voorwaarde voor verdere ontwikkeling. AI-technologieën worden daarbij steeds meer beschikbaar voor alle soorten bedrijven en ook in Nederland steeds vaker gebruikt. Enkele voorbeelden van AI-toepassingen in verschillende sectoren in Nederland:

  • Unilever - om de ontbossing te voorkomen in de toeleveringsketen van Unilever
  • Connecterra - Om koeien gezond te houden en het boerenbedrijf efficiënter te laten werken.
  • Skillab - AI-gestuurde oplossing stelt organisaties in staat om persoonlijke loopbaanoriëntatie op grote schaal te bieden.

AI tools en training voor het Nederlandse MKB
Helaas blijft de acceptatie van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven vaak nog voor een belangrijk deel beperkt tot de grote bedrijven. In heel Europa gebruikt slechts 20% van het MKB de technologie op een significante manier, vergeleken met 60% van de grotere bedrijven. Als Nederland de volledige economische groei van kunstmatige intelligentie wil ontsluiten zal vooral ook het MKB de nieuwe mogelijkheden moeten benutten. Om het MKB te helpen biedt Google vanaf deze week eenvoudige diensten waarmee ondernemers de mogelijkheden kunnen ontdekken die kunstmatige intelligentie voor hun bedrijf kan bieden:

  • Een AI-tool voor bedrijven en AI-pagina's met meer informatie. De ‘AI for business’ tool is een simpel instrument met 3 vragen, waarna ondernemers aanbevelingen ontvangen voor hun bedrijf.
  • AI-workshops: vanaf 26 november bieden we gratis online workshops over twee onderwerpen:

AI Chatbots : Chatbots kunnen klanttevredenheid verhogen en tijd voor werknemers vrijmaken. De training focust op hoe een chatbot werkt en hoe je die kunt opzetten.

AI boekhouding : AI Finance-training, o.a. AI-procesautomatisering, onkostenbeheer, facturering.

Digitale vaardigheden
In 2030 zullen er meer nieuwe banen worden gecreëerd dan er verloren gaan door automatisering. Voor 90% van die toekomstige banen zijn digitale vaardigheden nodig. Om aan de verwachte vraag te voldoen, zullen zo’n 800.000 mensen per jaar moeten worden bijgeschoold - ongeveer 9% van het totale personeelsbestand in Nederland.

Google draagt hieraan een steentje bij met de Google Digitale Werkplaats , waarmee we inmiddels meer dan 160.000 Nederlanders getraind hebben in digitale vaardigheden en we hebben toegezegd nog eens een half miljoen bedrijven en mensen te zullen helpen tot eind 2021. Ook hebben we vorig jaar een pilot gedaan met CNV om werknemers om te scholen in de transportsector en is vorige week gestart met FutureFit , een partnerschap van o.a. de FNV en Nesta om werknemers basis digitale vaardigheden aan te leren in de vleesindustrie en de bouwsector, met financiële steun van Google.org.

Nederland als digitale koploper
Nederland kan het voortouw nemen en als digitale koploper economisch herstel stimuleren. Het onderzoek van McKinsey bewijst dat ons land veel te winnen heeft door kunstmatige intelligentie in te zetten, om economische groei aan te jagen.