Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Publiek beleid

Koninklijk bezoek bij Google in Mountain View



Koningin Máxima poseert voor een foto bij Google's hoofdkantoor in Mountain View, Californië.

Deze week bezocht Koningin Máxima samen met Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen en de ministers van Economische Zaken van Aruba en Curaçao het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië. 

Ook namen André Haspels, de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de directeur van de American Chamber of Commerce in the Netherlands, Marc ter Haar, deel aan het werkbezoek. 

Koningin Máxima en de delegatie werden ontvangen door Ruth Porat, Chief Financial Officer van Google en Alphabet, en Kent Walker, President Global Affairs en Chief Legal Officer van Google en Alphabet. Tijdens het werkbezoek is aandacht besteed aan de klimaatambities van Google, duurzame oplossingen en innovaties die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en de rol van Google in Nederland.

Koningin Máxima en Google CFO Ruth Porat voor het Googleplex.

Environmental Insights Explorer (EIE)

Zo kreeg de delegatie een demonstratie van Google’s Environmental Insights Explorer (EIE). EIE is gebaseerd op het idee dat data en technologieën kunnen helpen om de wereldwijde transitie naar een CO2-arme toekomst te versnellen. EIE gebruikt unieke Google-gegevensbronnen en modelleermogelijkheden om schattingen te maken van activiteit, emissies en reductiemogelijkheden. Door deze milieu-inzichten gratis op een uitgebreid platform te publiceren, willen we besluitvormers en onderzoekers die aan klimaatproblemen en -oplossingen werken, van dienst zijn.De informatie die wordt gedeeld in EIE wordt door steden over de hele wereld gebruikt en onderschreven door toonaangevende organisaties. In Nederland maken de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen al gebruik van Google’s Environmental Insights Explorer.

Dragonscale solar

Ook namen Koningin Máxima en de delegatie een kijkje bij Google’s nieuwste gebouwen met Dragonscale zonnepanelen. Eerder dit jaar werd de nieuwe campus Bay View officieel geopend. Het is de eerste keer dat we een van onze eigen campussen zelf hebben ontwikkeld; in dit geval een volledig elektrische, netto water-positieve campus met de grootste geothermische installatie in Noord-Amerika.

Koningin Máxima en Kent Walker.

Bij het ontwerp van de campus is zorgvuldig aandacht besteed aan elementen die je kunt zien en voelen - zoals materialen, daglicht, luchtkwaliteit, thermisch comfort en akoestiek. Zo omvat de campus biofiele ontwerpprincipes - zoals groen, natuurlijk daglicht en uitzicht naar buiten vanaf elk bureau - om de gezondheid en het welzijn van Googlers te verbeteren. Ook gebruikt het ventilatiesysteem 100% buitenlucht — een opmerkelijke prestatie als je bedenkt dat een typisch systeem slechts ongeveer 20-30% van de buitenlucht gebruikt.

Om onze belofte na te komen om in 2030 elk uur van elke dag op CO2-vrije energie te werken, hebben we prioriteit gegeven aan hernieuwbare energie en het zonnepotentieel van onze gebouwen gemaximaliseerd. Bay View's eerste in zijn soort ‘Dragon Scale solar skin’ en nabijgelegen windparken zullen de campus 90% van de tijd van CO2-vrije energie voorzien.

Google in Nederland

Ook in Nederland is duurzaamheid sinds dag één een topprioriteit voor Google. Lokaal hebben we tot nu toe € 3,8 miljard geïnvesteerd in duurzame en digitale infrastructuur. Lees hier meer over Google's duurzame initiatieven in Nederland en wat Google heeft bereikt op het gebied van hernieuwbare energie, duurzame wateroplossingen, het inzichtelijk maken van de luchtkwaliteit, en meer.