Help en leer van anderen wanneer je op het web browst: Google Sidewiki

Een aantal dingen in het leven worden beter met gebruik - harde schijven en platenspelers zeker niet... maar een aantal kookboeken in mijn familie wel: ze hebben onvoorstelbaar veel notities naast de recepten staan, die maken dat de recepten op den duur steeds beter worden.

Wat als elke webpagina op het internet ook beter wordt op den duur? Wat als elke pagina een 'levend document' is waar je kunt leren van anderen die hun inzichten hebben achtergelaten voor jou?

Daarom zijn we blij dat we Google Sidewiki vandaag kunnen aankondigen, waarmee je waardevolle informatie naast elke webpagina kunt plaatsen. Of je nu een locale expert bent die alles weet van musea in New York of een bekende dokter bent met advies om hart- en vaatziekten te voorkomen, Google Sidewiki laat je jouw unieke expertise toevoegen aan het web, naast elke pagina in de Sidewiki interface.

Bij het ontwikkelen van Sidewiki wilden we ervoor zorgen dat je de meeste relevante bijdragen als eerste ziet. We hebben vanaf het begin aan hard gewerkt om uit te zoeken welke bijdragen bovenaan verschijnen en hoe we deze het best kunnen ordenen. In plaats van het laten zien van de meest recente bijdragen, rangschikken we Sidewiki bijdragen met een algoritme dat de meest waardevolle en beste bijdragen van hoge kwaliteit promoot. Het algoritme houdt rekening met account feedback van jou en andere gebruikers, eerdere bijdragen geleverd door dezelfde auteur en vele andere signalen.

Onder de motorkap hebben we zelfs nog meer technologie waarmee we jouw bijdrage over de huidige pagina ook naast die van andere webpagina's laten zien die dezelfde tekstbeschrijving bevatten. Zo verschijnt een bijdrage over een speech van President Obama op alle pagina's die dezelfde quote bevatten. We laten ook relevante posts zien van andere blogs en bronnen die praten over de huidige pagina zodat je hun inzichten beter kunt ontdekken, naast de pagina waarnaar ze verwijzen. Wanneer je nieuwsgierig bent, kun je meer lezen op ons Google Research blog over de infrastructuur die we gebruiken om alle bijdragen in real-time te rangschikken.

We lanceren Google Sidewiki als een functie van Google Toolbar ( voor Internet Explorer en Firefox) en we werken aan het beschikbaar maken van Google Sidewiki in Google Chrome en elders. We hebben ook de eerste versie van onze API beschikbaar gemaakt zodat iedereen vrij is om te werken aan de inhoud die gemaakt is in Sidewiki.

We hebben Sidewiki met een aantal experts en nieuwsorganisaties getest en waren blij hun positieve reacties te horen. We hopen dat je het zelf uit zult proberen, volg onze Twitter feed, en laat ons weten wat je ervan vindt!

Klaar om het web te ontdekken met Google Sidewiki? Bezoek google.com/sidewiki om Google Toolbar met Sidewiki te downloaden en laat je bijdrage achter op het web!