Zoeken op het web is nog gemakkelijker geworden

Schreven we enkele weken geleden al over de nieuwe zoekopties op Google.nl, zoals zoeken binnen een specifieke periode en het Wonderwheel, vandaag kunnen we daar 'Vertaalde zoekopdracht' aan toevoegen. Met de functie 'Vertaalde zoekopdracht' kun je heel eenvoudig informatie in andere talen vinden en lezen. Deze functie bestond al enige tijd in Google vertalen, maar we hebben deze nu volledig geïntegreerd in onze zoekopties. Hierdoor is het nu nog eenvoudiger om pagina's van over het hele web te lezen, zelfs als deze in een andere taal geschreven zijn.

Wanneer je nu op Google zoekt naar iets in jouw taal, kun je deze functie gebruiken om naar resultaten in een andere taal te zoeken. Klik op 'Opties weergeven' bovenaan de resultaten en kies voor 'Vertaalde zoekopdracht' om het uit te proberen. We gebruiken een algoritme om de beste talen voor je zoekterm te selecteren en geven je vervolgens de vertaalde resultaten. Er worden zelfs resultaten vanuit meerdere talen weergegeven.

Stel, bijvoorbeeld, dat je op zoek bent naar een hotel in Zurich en je wilt informatie vinden van sites in andere talen, dan kun je de 'Vertaalde zoekopdracht'-functie gebruiken via het Zoekoptie menu. We kiezen automatisch voor Duits en Frans en vertalen zoekopdracht in deze talen om de resultaten vervolgens terug te vertalen naar het Nederlands. Je kunt ervoor kiezen om alleen bepaalde talen te gebruiken door de instellingen in het vak boven de zoekresultaten aan te passen. Je kunt tot vijf talen weergeven en bij het zoeken heb je de keuze uit 51 talen.


Natuurlijk is het algoritme dat bepaalt in welke talen het je zoekterm vertaalt nog niet perfect, maar we werken hier hard aan. Mocht je in de tussentijd ergens op zoek zijn naar hotels, restaurants of andere activiteiten, of als je gewoon nieuwsgierig bent naar een onderwerp in een andere taal, probeer dan 'Vertaalde zoekopdracht' in het Zoekoptie menu uit. Zoeken op het wereldwijde web was nog nooit zo eenvoudig!