Google maakt partijprogramma's doorzoekbaar

Vandaag introduceren we, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2010, een speciale zoekmachine waarmee je eenvoudig de volledige programma's van de politieke partijen kunt doorzoeken. Zo kun je als kiezer op een objectieve manier en uit de oorspronkelijke en volledige bron de standpunten van de partijen beoordelen en met elkaar vergelijken. De zoekmachine geeft geen stemadvies, maar biedt jou als kiezer de mogelijkheid thema's naar eigen voorkeur eenvoudig te vergelijken.Daarnaast lanceren we een speciale gadget die online zoektrends rondom de verkiezingen (www.google.nl/kamerverkiezingen2010) weergeeft. Deze tool laat zoektrends in drie categorie├źn zien: 'lijsttrekkers', 'grootste partijen' en 'thema's'. De grafieken geven inzicht in het zoekgedrag van Nederlanders en zijn gebaseerd op zoekopdrachten uitgevoerd in Nederland via onze zoekmachine. Eerder dit jaar maakten we voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010 een soortgelijke tool.

Voor deze verkiezingen hebben YouTube en de NOS ook samengewerkt aan een Nederland Kiest-kanaal. Via dit speciale YouTube-kanaal kunnen Nederlanders door middel van een videoboodschap vragen aan politici stellen - en deze beantwoord krijgen door politici. De beste vragen worden uiteindelijk ook gebruikt in het Verkiezingsdebat op 8 juni op Nederland 1, online en in radio-uitzendingen van de NOS.

Als jij meer wilt weten over de verkiezingsprogramma's van verschillende partijen of deze wilt vergelijken, probeer dan onze speciale zoekmachine.