Het vereenvoudigen van ons privacybeleid

Lang, gecompliceerd en in advocatentaal - dat is wat de meeste mensen denken over privacybeleid, en met goede reden. Zelfs rekening houdend met het feit dat het juridische documenten zijn, zijn de meeste teksten over privacybeleid moeilijk te begrijpen.

Daarom zijn we bezig om Google's privacybeleid te vereenvoudigen en te updaten. Voor de duidelijkheid: we veranderen ons beleid niet, maar we willen het graag transparanter en begrijpelijker maken. Als een eerste stap zijn we bezig met twee verbeteringen:
  1. De meeste van onze producten en diensten vallen onder ons centrale Google Privacybeleid. Sommige producten hebben echter hun eigen toegevoegde beleid. Omdat het hierbij vaak om een herhaling gaat zullen we dit toegevoegde beleid voor twaalf van onze producten verwijderen. Deze veranderingen passen ook bij de manier waarop informatie gebruikt wordt tussen bepaalde producten - bijvoorbeeld, omdat contactpersonen gedeeld worden tussen services zoals Gmail, Talk, Agenda en Documenten, is het logisch dat deze diensten onder hetzelfde privacybeleid vallen.
  2. We vereenvoudigen ook het centrale Google Privacybeleid om dit gebruiksvriendelijker te maken. Dat doen we onder meer door overbodige onderdelen te verwijderen en de juridische stukken te herschrijven zodat deze beter te begrijpen zijn. Zo zullen we bijvoorbeeld de volgende zin verwijderen: "De gelieerde sites waarop onze services worden aangeboden, hebben mogelijk een ander privacybeleid en we raden u aan het bijbehorende privacybeleid door te lezen". Het lijkt immers duidelijk dat sites die geen eigendom van Google zijn, mogelijk hun eigen privacybeleid hebben.
Naast deze twee verbeteringen voegen we het volgende toe:
  • Meer inhoud aan een aantal Helpcentra voor onze producten, zodat mensen gemakkelijker informatie kunnen vinden over hoe men persoonlijke informatie beter kan beschermen; en
  • Een nieuwe pagina met Hulpprogramma's voor privacy in het Google Privacycentrum. Dit betekent dat al onze populaire Hulpprogramma's voor privacy straks op één plek beschikbaar zijn.
Deze updates van ons privacybeleid zullen over een maand, op 3 oktober, in werking treden. Het nieuwe privacybeleid is hier beschikbaar, en bij vragen is deze lijst met veelgestelde vragen erg behulpzaam. We hopen dat deze verbeteringen een stap in de goede richting zijn voor onze gebruikers.