Instant Voorbeelden

Met Google Instant zie je resultaten net zo snel als je typt, maar je zoekopdracht stopt daar niet. Wanneer je de resultaten ziet, klik je op het voor jou meest relevante zoekresultaat om die site te bezoeken. Dat baseer je hoogstwaarschijnlijk op de informatie in de resultatenpagina, zoals de titel, de URL of de beschrijving van een site. We proberen onze resultaten constant te verbeteren zodat het eenvoudiger wordt om de juiste pagina te kiezen tussen alle zoekresultaten. We denken dat we een enorme stap vooruit maken door snapshots van websites in onze zoekresultaten te laten zien - een nieuw soort visueel zoekresultaat dat wij Instant Voorbeelden noemen, en waarmee je nog sneller het juiste resultaat kunt kiezen.

Met Instant Voorbeelden krijg je een overzicht van een zoekresultaat en daarbij worden de meest relevante onderdelen aangegeven om het vinden van de juiste pagina zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het enige dat je hoeft te doen om het te gebruiken, is op het vergrootglas naast de titel van een zoekresultaat te klikken. Het uitgebreide overzicht van het zoekresultaat verschijnt dan aan de rechterkant. Daarna hoef je slechts met je muis over een resultaat te bewegen om een voorbeeld te bekijken. Mocht je geen muis gebruiken bij het zoeken, dan kun je ook naar een resultaat navigeren en vervolgens je pijltjestoetsen gebruiken om de voorbeelden te bekijken.

De voorbeelden bieden een nieuwe manier om zoekresultaten te beoordelen, waardoor je beter kunt vinden wat je zoekt. Een aantal voordelen op een rijtje:
  • Snel en eenvoudig zoekresultaten vergelijken - Een visuele vergelijking van zoekresultaten helpt je bij het vinden van het beste resultaat. Je kunt daarbij makkelijk door de voorbeelden bladeren om te kijken welke pagina je het beste lijkt.
  • Markeren van inhoud - op een pagina kan je zoekterm in oranje worden weergegeven, zodat je meteen ziet waar die staat en of dat hetgene is wat je zocht
  • Voorproefje van de webpagina - Paginavoorbeelden laten je zien hoe de layout van een pagina eruitziet voordat je op het resultaat klikt. Zoek je bijvoorbeeld een afbeelding, grafiek, kaart of lijst? Kijk of je deze terug kunt vinden in het voorbeeld.
Vanaf het moment dat we begonnen met de ontwikkeling van Instant Voorbeelden, waren we ervan doordrongen dat het alleen nut heeft als het bliksemsnel zou zijn. Nog niet zo lang geleden duurde het soms twintig of dertig seconden voordat je een afbeelding gedownload had, en zelfs vandaag de dag kan het laden van een website vier of vijf seconden duren. Met Instant Voorbeelden zorgen we ervoor dat we de index van het hele web doorzoeken om relevante resultaten te vinden. Daarbij bepalen we welk deel van een webpagina relevant is voor jouw zoekteerm en vervolgens voegen we de gevonden informatie toe aan de resultatenpagina waarop het resulterende voorbeeld is te zien. Dit hele proces duurt, hou je vast, minder dan een tiende van een seconde! Nadat je op het vergrootglas hebt geklikt, laden we de voorbeelden voor de andere resultaten alvast in op de achtergrond zodat je hier doorheen kunt bladeren zonder te wachten.

Afijn, genoeg over voorbeelden, binnenkort kun je de echte voorbeelden zelf uitproberen. Deze nieuwe functie wordt op dit moment uitgerold en wordt in de komende dagen beschikbaar in meer dan 40 talen.