Spraakgestuurd zoeken van Google doet zijn intrede in Nederland

Hier volgt een testje voor Nederlandstaligen. Wat is sneller: ‘pannenkoekenrestaurant’ zeggen, of deze zoekopdracht letter voor letter intypen?

Spreken is de meest natuurlijke manier om een mobiele telefoon te bedienen. Het is sneller en eenvoudiger dan typen. Spraakgestuurd zoeken voor Google, dat internationaal ook wel bekend staat als Google Voice Search, werd aanvankelijk ontwikkeld voor de talen Engels, Mandarijn en Japans. Later maakten we deze functie beschikbaar voor sprekers van het Koreaans, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Russisch en Turks. En vandaag kunnen we met gepaste trots de introductie van een Nederlandstalige versie bekendmaken.

Ons doel is om spraakgestuurd zoeken aan te bieden aan sprekers van talloze talen. Voor het toevoegen van elke taal en elk dialect hanteren we een uiterst rigoureus proces. Met de rechtstreekse hulp van moedertaalsprekers voor elk land zijn we wekenlang bezig met het verzamelen van gesproken uitingen om taalspecifieke ondersteuningsmodellen voor spraakgestuurd zoeken te kunnen creëren. We vragen onze assistenten om populaire zoekopdrachten voor te lezen in hun moedertaal binnen tal van geluidsomstandigheden, zoals in restaurants, drukke straten en auto’s. Daarnaast stellen we voor elke taal een vocabulaire samen dat uit ettelijke honderdduizenden herkenbare woorden bestaat. Dat is geen eenvoudige opgave, maar we vinden het enorm leuk om te doen.


Beschikbaarheid
De manier waarop je met spraakgestuurd zoeken van Google aan de slag kunt, is afhankelijk van je mobiele telefoon. Als Android 2.1 of hoger op je toestel draait en een pictogram in de vorm van een microfoon op je zoekvenster wordt weergegeven, hoef je alleen maar het pictogram aan te tikken om een zoekopdracht in te kunnen spreken. Als dit niet het geval is, dan kun je op Android Market zoeken naar de toepassing Voice Search en deze vervolgens op je telefoon installeren.

Om Google Mobile App for iPhone te krijgen, zoek je op ‘Google Mobile App’ in de App Store of klik je op deze link. Als je Google Mobile App al hebt geïnstalleerd, kun je spraakgestuurd zoeken voor Google activeren door de nieuwe talen in het instellingsvenster van deze toepassing te selecteren.

Raadpleeg voor meer informatie http://www.google.nl/mobile. Selecteer daarbij je land onderin het scherm.

Gepost door Mark, Het Google Team