Van deur tot deur in Nederland met Google Maps

Ga je een dagje naar Amsterdam en wil je uitzoeken hoe je bij het Van Gogh Museum komt? Ga je Sinterklaasavond vieren in Groningen en wil je weten hoe je daar vanaf station Rosmalen het snelste komt met de trein? Vanaf vandaag kun je ook daarvoor Google Maps gebruiken! Google, de NS en GVB Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn.

Met Transit kun je op Google Maps routes en dienstregelingen raadplegen van alle treinen in Nederland, én van alle trams, bussen, metro’s en veerponten van GVB in de regio Amsterdam. Via elke computer of smartphone met internetverbinding kun je je reis plannen op maps.google.nl. Het was natuurlijk al heel makkelijk om een reis te plannen met de auto of te voet, maar nu kun je dus ook zien of het sneller en handiger is het openbaar vervoer te nemen.

Hoe werkt het?
Om de reisinformatie te gebruiken, ga je naar maps.google.nl en klik je links bovenin op ‘Routebeschrijving’. Vervolgens voer je je vertrekpunt en de bestemming in. Nu kun je boven je vertrekpunt kiezen uit drie icoontjes. Als je het treintje kiest, moet je nog even je vertrektijd aangeven (wel zo handig als je op tijd wil komen) en... voilà: links van de kaart verschijnt de snelste route van A naar B, welke treinen, bussen, trams je kunt nemen en op de kaart zelf zie je de reis die je aflegt. Een voorbeeld kun je hier vinden. En omdat in Google Maps ontzettend veel bezienswaardigheden en bedrijven zijn opgenomen, is het nog makkelijker om precies op die plek uit te komen waar je moet zijn. Voor bedrijven zelf is het ook praktisch: door Google Maps in hun website te integreren, kun je (potentiële) klanten een gratis, duidelijke en gedetailleerde routebeschrijving geven.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Google Transit op mobiel
Google Transit is ook te gebruiken op veel mobiele telefoons (iPhone, Blackberry en op Android en Symbian gebaseerde toestellen). Hierdoor heb je op iedere plek in Nederland de beschikking over reisinformatie. Om het te gebruiken, open je Google Maps voor mobiel en selecteer je 'Routebeschrijving'. Vervolgens kun je vertrekpunt en bestemming invoeren. Ook hier krijg je weer de keuze tussen route met auto, OV of de benenwagen en nadat je op 'Tonen' hebt geklikt, verschijnt de snelste route van A naar B en een aantal alternatieven. Wil je zien waar je heen gaat? Klik dan op 'Toon op kaart'. Als je GPS-technologie op je telefoon hebt, hoef je ook nooit meer te verdwalen: Maps herkent je exacte positie en op die manier kun je meteen in de juiste bus stappen! Google Maps voor mobiel is te downloaden via m.google.nl/maps

Vragen en opmerkingen kun je plaatsen in het Google Maps helpforum.