Youtube-video's op je blog: nu nog makkelijker

Een van de goede voornemens van Blogger voor 2011 is om het nog makkelijker te maken om blogposts te schrijven. Dat geldt ook voor video-bloggen: het is al eenvoudig om een video van je computer naar je blog te uploaden, maar heel veel bloggers gebruiken het liefst filmpjes die al op Youtube staan.

Hoewel dat nu niet echt moeilijk is om te doen, moet je wel een aantal stappen doorlopen; als je de embed-code nog niet hebt, moet je een nieuw browservenster of -tabblad openen, naar YouTube.com gaan, de video zoeken, die video afspelen om ervoor te zorgen dat het de juiste is. Dan kun je de embed-code kopieren om die vervolgens handmatig in je blogpost te plakken.

Dat kan sneller. Vanaf nu kun je vanuit Blogger zelf in Youtube zoeken! Geen extra browservensters meer openen, naar Youtube gaan enzovoort enzovoort. Klik op de knop Een video invoegen (de filmklapper). Naast de al bestaande tab Uploaden, zie je nu ook twee nieuwe mogelijkheden: Van YouTube en Mijn YouTube-video’s.Als je klikt op Van YouTube, kun je YouTube-video’s opzoeken en afspelen - nog steeds in het ‘video invoegen’-scherm. Films die je zelf op YouTube hebt gezet staan - niet helemaal verrassend - onder Mijn YouTube-video’s.Juiste video gevonden? Klik Selecteren om de video toe te voegen aan je blogpost. De thumbnail die je dan in je post ziet, kun je verplaatsen en overal neerzetten waar je wilt.Het is trouwens ook supermakkelijk om van een YouTube-filmpje meteen een blogpost te maken. Klik op de knop Delen onderaan de video die je op dat moment op YouTube.com bekijkt en je krijgt verschillende ‘deel’-mogelijkheden, waaronder Blogger. Als je daarop klikt, kom je in de BlogThis! berichteneditor waar je tekst kunt toevoegen en de video meteen op je blog kan zetten.