Den Haag in 3D

De Technische Universiteit Delft was op 5 februari het decor voor een grote Your World in 3D workshop, een evenement waarbij vrijwilligers worden getraind in het gebruik van Building Maker, het programma waarmee die fantastische 3D-gebouwen in Google Earth en Maps worden gemaakt. Doel van de dag was om Den Haag driedimensionaal op de (virtuele) kaart te zetten. De organisatie was in handen van Design8, een officiële Google SketchUp-distributeur in Nederland.

Met meer dan 60 deelnemers was dit wereldwijd één van de grootste Your World in 3D workshops tot nu toe. De groep was bijzonder divers: van tieners voor wie de computer en internet altijd onderdeel van hun leven zijn geweest tot gepensioneerden die graag iets nieuws wilden leren. Dat er veel animo zou zijn, was niet onverwacht: al sinds de start in 2008 is het maken van 3D-modellen erg populair in Nederland.

Voordat de deelnemers zelf aan de slag gingen, sprak professor Alexander Verbraeck van de TU Delft over de verschillende mogelijkheden waarop vandaag de dag 3D-modellen worden gebruikt. Volgens de hoogleraar is de bestudering van 3D-modellen allang geen niche meer: 3D is here to stay!. Bruce Polderman, productmanager hier bij Google, gaf daarna kort aan waarom Google dit soort workshops graag ondersteunt en hoe belangrijk (en leuk) het is als mensen hun eigen stad of dorp in 3D vormgeven. De ‘echte’ wereld verandert immers continu en inwoners zijn beter in staat dan wie dan ook om die veranderingen ook in de online wereld door te voeren.

Na een korte demonstratie door Orlando Sardaro van Design8, gingen de deelnemers aan de slag om bijzondere, bekende of markante gebouwen in Den Haag te modelleren. Prijzen werden uitgeloofd voor het mooiste model en voor degene die de meestel modellen wist te maken. Als er ook een prijs was geweest voor de verste reis die iemand maakte om erbij te zijn, dan zou MILO Minderbinder die zeker mee naar huis hebben genomen (drie uur heen en drie uur terug!) - naast de prijs voor het beste ontwerp. MILO maakte dit geweldige model van het bekende gebouw van de Bijenkorf in de Grote Marktstraat en verdiende daarmee een 3D-print van zijn werk, mogelijk gemaakt door i.materialise.
Dankzij design8 en alle deelnemers is dit een geweldige en productieve dag geweest. En de resultaten zijn natuurlijk te zien in Google Earth en Maps!