Rembrandt op je scherm

Elk kunstwerk heeft het nodig: een schilderij is niet af, een tekening niet klaar, een sculptuur niet compleet zonder toeschouwers, zonder publiek. Musea over de hele wereld proberen op allerlei manieren beeldende kunst toegankelijk te maken, maar desondanks kan het zo zijn dat het je aan tijd of geld ontbreekt om naar het Museum of Modern Art in New York of het Tretjakov-museum in Moskou te reizen.

Natuurlijk gaat er niets boven the real thing, maar vanaf vandaag is het wel een stuk makkelijker geworden om dichterbij meesterwerken uit de (westerse) kunstgeschiedenis te komen. Dichterbij is trouwens een understatement, want het is zelfs mogelijk om dingen te zien die je met het blote oog niet waarneemt.

Het met recht uniek te noemen Google Art Project, gestart door een groep kunstminnende Googlers, is een samenwerking tussen Google en zeventien van de belangrijkste musea ter wereld, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Met dezelfde techniek die we ook voor Street View gebruiken, zijn nu de zalen en gangen van deze wereldberoemde musea vanaf je computer virtueel te bezoeken.

Zowel via de eigen site als Street View in Google Maps kun je bijvoorbeeld de Uffizi in Florence binnenwandelen, maar ook het Reina Sofia in Madrid of Muzeum Kampa in Praag. In totaal 385 ruimten in de zeventien musea zijn te bezoeken. Eenmaal binnen kun je door de gangen dwalen en in 360 graden meer dan duizend afbeeldingen bekijken. Bepaalde topwerken kun je aanklikken om die in hoge resolutie beter te bekijken en er meer informatie over te lezen. Want voor veel kunst geldt dat het nóg interessanter wordt als je wat meer achtergrondkennis hebt. Van Byzantijnse kunst tot Frantisek Kupka en van Dürer tot het post-impressionisme van Cézanne: hoogtepunten van een groot deel van de westerse kunstgeschiedenis in een paar klikken op je computer.

Maar het allermooiste is misschien nog wel dat elk museum één werk heeft uitgekozen om in gigapixels vast te leggen: op die manier kun je het tafeltje in Vincent van Goghs slaapkamer gedetailleerder bekijken dan wanneer je er met je neus bovenop zou staan. Of de verfstructuur in de bontkraag van Holbeins Ambassadeurs (1533). Of de minieme cracquelures in de hals van het jonge meisje op Rembrandts Nachtwacht (1642).


Vincent van Gogh, De Slaapkamer (detail), 1888, olieverf op doek, Van Gogh Museum Amsterdam

We hopen dat het Art Project ervoor zorgt dat heel veel mensen op een leuke en onconventionele manier kennismaken met met deze prachtige musea, en dat een paar van de mooiste dingen die ooit zijn gemaakt, dichterbij komen. Maar we hopen vooral dat het mensen inspireert en nieuwsgierig maakt naar the real thing