Aan de Amsterdamse grachten...

New York, Barcelona, Parijs... in dat rijtje mag onze eigen hoofdstad natuurlijk niet ontbreken. Ik ben dan ook blij dat ik kan schrijven dat, net als die drie wereldsteden, Amsterdam vanaf nu ook in 3D te zien is op Google Earth.Duizenden 3D-gebouwen zijn onlangs toegevoegd aan Amsterdam. Via Google Earth in Maps of via de 3D-gebouwen-laag in Google Earth zelf, kun je nu een virtueel bezoek brengen aan de historische binnenstad, de wereldberoemde grachten en pleinen van de hoofdstad.

Of je vliegt naar een van de vele musea, zoals het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum. En via het Google Art Project kun je alvast naar binnen kijken om een deel van de schitterende collectie in hoge resolutie te bekijken.

Van Gogh Museum (vooraan) en het Rijksmuseum (rechts)


Nu je toch al op het Museumplein bent, mis dan vooral niet het Concertgebouw. Als je je vervolgens omdraait, ga je via de drie bekendste grachten van de stad verder: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Vergeet niet om op die laatste gracht even stil te staan bij nummer 263, waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar dagboek schreef in het Achterhuis.

Vervolg je tocht door de gezellige smalle grachten die je naar de Dam voeren, waar het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument vanzelfsprekend de grote blikvangers zijn. Niet ver daarvandaan kun je de Beurs van Berlage bewonderen, een van de hoogtepunten uit het oeuvre van architect H.P. Berlage.

Beurs van Berlage


Maar het moderne Amsterdam ontbreekt natuurlijk ook niet: vlakbij het Centraal Station kun je NEMO Science Center vinden - het gebouw dat lijkt op een schip dat uit het water oprijst. En daarna kun je via het oude Olympisch stadion, via de moderne kantoren op de Zuidas, naar de futuristische Amsterdam Arena.

NEMO Science Center


Klaar met Amsterdam, maar nog lang niet genoeg van Nederland in 3D? Dan kun je doorgaan naar Den Haag, waar inwoners actief bezig zijn om de stad in 3D vorm te geven met programma’s van Google. Mocht je de smaak helemaal te pakken hebben gekregen, dan kun je met Google Virtueel Bouwen je eigen stad of dorp in 3D maken (als het beschikbaar is).

Veel plezier met rondtouren in 3D!