Optische tekenherkenning in Google Docs

Vorig jaar juni introduceerden we de mogelijkheid om documenten naar Google Docs te uploaden met Optische tekenherkenning of Optical Character Recognition (OCR). OCR analyseert afbeeldingen en PDF-bestanden die normaalgesproken worden geproduceerd door een scanner (of bijvoorbeeld de camera op je mobiele telefoon), en filtert de tekst en opmaak waardoor je het document in Google Docs kunt bewerken.

We hebben een hoop feedback over deze functie ontvangen, en een van de meest veelgevraagde verzoeken was om ondersteuning voor meer talen toe te voegen. We zijn dan ook blij aan te kunnen kondigen dat we ondersteuning voor 29 extra tekensets, inclusief tekens die gebruikt worden in de meeste Europese en een aantal Aziatische talen. Voor een volledige lijst kun je onze upload-pagina bekijken.

Hoe werkt dit nou precies? Wanneer je je afbeeldingen of PDF-bestanden met Google Docs uploadt, kun je aangeven in welke taal het document is:


Klik op 'Uploaden starten' en we gebruiken de informatie om de juiste tekens in je bestand te zoeken. Het beste resultaat krijg je logischerwijs bij scherpe afbeeldingen met een hoge resolutie of PDF-bestanden. Deze update zorgt ook voor een verbetering van de kwaliteit in OCR voor een aantal talen die we eerder al ondersteunden zoals Duits, Frans, Engels en Spaans. We hebben ook een aantal verbeteringen aangebracht in de opmaak van je documenten zodat we beter in staat zijn om informatie over lettertype en uitlijning te bewaren.We hopen dat je deze extra mogelijkheden voor het importeren van documenten zult uitproberen. Feedback is natuurlijk van harte welkom in het Google Docs-forum!