Veiliger internet voor kinderen

Internet is een fantastisch medium om dingen te leren en te weten te komen over de wereld om je heen, over geschiedenis, techniek - over bijna alles eigenlijk. Maar niet alles wat op internet is te vinden, is geschikt voor iedereen. Vooral voor kinderen zijn sommige sites niet bepaald geschikt, of is het belangrijk om te weten hoe je goed en veilig gebruikt kan maken van alle mogelijkheden op internet.

In samenwerking met stichting Mijn Kind Online, Digivaardig & Digibewust en Pestweb, heeft Google vandaag het Familicentrum voor Veilig Internet gelanceerd. Het Familiecentrum voor Veilig Internet geeft onder meer informatie over de ingebouwde veiligheidsmaatregelen in Google-producten. Hoewel geen enkel zoekfilter honderd procent accuraat is, kunnen ouders hiermee zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen in aanraking komen met ongewenste websites of beelden.

Met SafeSearch (via geavanceerd zoeken) kunnen ouders bijvoorbeeld het zoekfilter instellen op de gewenste mate van filtering. De YouTube Veiligheidsmodus zorgt ervoor dat video’s met ongewenste beelden niet naar voren komen in de zoekresultaten, gerelateerde video's of afspeellijsten en dat ongepaste reacties op video’s worden verborgen. Daarnaast maken deelopties op onder andere YouTube, Picasa en Blogger het mogelijk om alleen content met zelf geselecteerde personen te delen. Gebruikers van deze site kunnen ook misbruik melden.

De organisaties waarmee we hebben samengewerkt, geven in het Familiecentrum voor Veilig Internet adviezen en antwoorden op moeilijke vragen met betrekking tot internet en veiligheid. En op basis van hun eigen ervaringen delen leerkrachten en ouders die werkzaam zijn bij Google en partnerorganisaties in Nederland, hun idee├źn over veilig surfen.

Internet is een fantastisch medium, maar het wordt alleen maar mooier als kinderen van jongs af aan leren om er verantwoord en veilig mee om te gaan. Met het Familiecentrum voor Veilig Internet hoopt Google daar ook in Nederland aan bij te dragen.