Dromen in 3D

Vorig jaar lieten we met het project The Wilderness Downtown zien hoe de plekken waar je vroeger ooit hebt gewoond of waar je mooie herinneringen aan hebt, tot leven kunnen komen met behulp van HTML5 en het fantastische nummer We Used To Wait van Arcade Fire.

Ons nieuwste muziek-en-browser-project heet 3 Dreams of Black, geschreven en geregisseerd door Chris Milk en ontwikkeld in samenwerking met een aantal mensen hier bij Google. Het nummer Black komt van het album ROME van Danger Mouse en Daniele Luppi, met zang van Jack White en Norah Jones - binnenkort verkrijgbaar bij Parlophone/EMI. ROME is geïnspireerd door de soundtracks van klassieke Italiaanse films uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw en spaghettiwesterns. Sterker nog: het album is opgenomen met het originele orkest dat ook de muziek voor Sergio Leone’s films speelde (zoals The Good, The Bad & The Ugly)

3 Dreams of Black is een meeslepende visuele reis door driedimensionale droomwerelden, die bestaat uit prachtige 2D-tekeningen en -animaties, met daartussen 3D-scènes. Op verschillende punten in de reis kun je met je muis zelf de richting bepalen die je wil nemen in het verhaal. Je kunt ook een bijdrage leveren aan de droomwereld door je eigen voorwerpen te maken met behulp van een 3D-modelbouwer. Een aantal van de beste ontwerpen zullen worden geïntegreerd in 3 Dreams of Black en op die manier ook onderdeel worden van de 3 Dreams van anderen.
In 3 Dreams of Black wordt je browser omgetoverd tot een theater waarin de droomwereld tot leven kan komen, met behulp van WebGL, een nieuwe technoologie die 3D grafische hardware-acceleratie mogelijk maakt in browsers. Moderne browsers zoals Google Chrome hebben daardoor geen aanvullende software of plug-ins nodig. Voor geïnteresseerde webontwikkelaars die nu denken ‘daar wil ik ook wat me doen’: de code is volledig opengesteld, dus ga je gang, kijk rond en probeer het zelf uit.
Omdat 3 Dreams in Black een experiment is, gebouwd me tde nieuwste webtechnologieën, heb je een browser nodig die WebGL ondersteunt, zoal Google Chrome, en een besturingssysteem als Windows Vista / Mac OS X 10.6 of hoger. Voor iedereen die daar niet over beschikt, hebben we een video gemaakt die je een idee geeft van deze unieke ervaring. De droom zelf kun je ontdekken op www.ro.me.