Kan ik mijn bedrijf wel op de kaart zetten met Google Places?

Ben je benieuwd wat voor soort bedrijven in aanmerking komen om vertoond te worden in de gratis bedrijfsvermeldingen die op Google en Google Maps worden getoond? In het eerste deel van onze serie over de richtlijnen voor bedrijfsvermeldingen op Google Maps heb ik uitleg gegeven over het toevoegen van de juiste bedrijfstitel aan je vermelding. In deze post zal ik ingaan op de verschillende soorten bedrijfsmodellen die in aanmerking komen voor vermelding op Google Maps.

Bedrijfsmodellen die aansluiten bij Google Places
Google Places is er om de interactie te bevorderen tussen klanten en bedrijven en dienstverleners. Daarom moet je als bedrijfseigenaar of werknemer die gemachtigd is om de bedrijfslocatie te vertegenwoordigen, een fysiek adres vermelden om aan onze kwaliteitsrichtlijnen te voldoen.

Dit betekent namelijk dat je bedrijf een specifieke locatie heeft (met straatnaam en huisnummer), dat je bedrijf bezocht kan worden door potentiële klanten of bedrijfspartners, en een telefoonnummer heeft voor de locatie waar je bereikt kan worden tijdens kantooruren. Door je fysiek adres toe te voegen aan je vermelding help je klanten om je bedrijf te vinden.


Voorbeelden van bedrijfsvermeldingen op Google Maps

Bedrijven die niet geschikt zijn voor Google Places
Hier een paar voorbeelden van bedrijven die op dit moment niet in aanmerking komen voor Google Places:

* Webwinkels die alleen online opereren en geen kantoor hebben met bezoekadres;
* Bedrijven zonder fysieke locatie (je woonkamer, het hotel waar je cursussen geeft of de sportschool waar je les geeft gelden bijvoorbeeld niet als bedrijfslocaties);
* Bedrijven zonder permanente locatie, zoals een stal op de markt, een mobiele patatzaak of een eenmalig concert bij een lokaal café;
* Vastgoedondernemingen die geen centraal kantoor hebben en voor individuele appartementen proberen te adverteren waar niemand in persoon of telefonisch bereikt kan worden.

Voor dat soort bedrijfsactiviteiten zijn andere online hulpmiddelen beter dan een vermelding op Google Maps. Een alternatief zou kunnen zijn om gebruik te maken van Google AdWords. Met dit programma kun je voor je bedrijf, website of evenement adverteren met online advertentiecampagnes en je hoeft hier geen fysiek kantooradres voor te hebben.

Hoe je een vermelding aanmaakt als je bedrijf wel in aanmerking komt voor Google Places
Als je een bedrijf hebt met een fysieke locatie die open is om bezoekers te ontvangen en klanten telefonisch te woord te staan tijdens kantooruren, kun je een gratis vermelding aanmaken door je hier aan te melden met Google Places. Een makelaar met een bedrijfskantoor kan diensten vermelden en bijvoorbeeld de woningen die ze verkopen toevoegen in het veld 'Beschrijving'.


Let er wel op dat je maar één vermelding per fysieke locatie aanmaakt en dan alleen voor locaties waar je bedrijf daadwerkelijk is gevestigd. Als je bijvoorbeeld DJ bent en je kantoor zit op Coolsingel 21, dan mag je alleen een vermelding aanmaken voor dat adres, ook al ben je als DJ ook actief op Schouwburgplein 9 en Zaagmolenstraat 20.

Hoe je bedrijfsgebieden kunt aangeven
Als je een bedrijf met één fysieke locatie hebt maar je diensten ook ergens anders biedt (zoals slotenmakers, vertalers, pizzabezorgers of schoonmaakdiensten), dan kun je gebruik maken van servicegebieden in je Google Places account. Door een servicegebied aan te maken, kun je het gebied waarin je werkt aan potentiële klanten laten zien.


Als je een bedrijf hebt waar klanten naartoe moeten reizen, dan kun je een straal om je hoofdlocatie definiëren of specifieke gebieden aangeven waar je diensten levert. Als je hoofdlocatie je huisadres is en je dit alleen gebruikt voor bedrijfsgerelateerde post en telefoontjes, dan kun je dat adres verbergen en alleen het servicegebied tonen. Denk bijvoorbeeld aan een kinderoppas, DJ's, een schoonmaakbedrijf of IT-diensten. Gedetailleerde instructies voor het instellen van een servicegebied kun je vinden in ons helpcentrum.

Taxi- en koerierbedrijven zijn goede voorbeelden voor het gebruik van servicegebieden. Ze bieden namelijk diensten die onafhankelijk zijn van een locatie en daarom niet geassocieerd zouden moeten worden met specifieke locaties op Google Maps. Ook al kun je taxi's vaak voor het station of vliegveld vinden, deze locaties zijn geen eigendom van een bedrijf. De functie voor servicegebieden staat taxi's alleen toe om het gebied aan te kaarten waar ze actief zijn. Als de taxi's gecoördineerd worden vanuit een centrale, dan kan dat als één fysieke locatie worden vermeld. Anders moet het adres verborgen worden.

Hoe je je vermelding kunt verifiëren
Om ervoor te zorgen dat je gratis bedrijfsvermelding op Google en Google Maps getoond wordt, moet je je bedrijf verifiëren via Google Places. Dit is een eenvoudig proces met een code die je via de post, telefoon of sms kunt ontvangen. Het telefoonnummer dat voor dit proces gebruikt wordt, is het nummer dat je hebt opgegeven in je vermelding. Zorg er daarom voor dat het je telefoonnummer is van je bedrijf.

Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust op het Google Places helpforum.