Sociaal Zoeken

In 2009 is Google Sociaal zoeken voor het eerst op google.com geïntroduceerd als experimentele functie met als insteek om je te helpen meer over vrienden en kennissen te vinden. Sindsdien hebben we verbeteringen doorgevoerd om je te verbinden met meer mensen en meer zoekresultaten. Vandaag, na het veelvuldig testen en verschillende ontwikkelingen in het Engels, willen we Sociaal zoeken aan de wereld voorstellen in meer dan 40 talen.

Sociale zoekresultaten zijn verweven met 'gewone' resultaten op de zoekresultatenpagina op basis van relevantie. Stel je voor, je voert een zoekopdracht uit voor een spiegelreflexcamera en je vriend Marcin heeft een blogpost daarover geschreven. Met Sociaal zoeken krijgt de blog van  wellicht een hogere plaats in de zoekresultatenen, met een afbeelding van Marcin en een annotatie:Met Sociaal zoeken kun je pagina's vinden die je vrienden hebben gemaakt en links vinden die je contactpersonen op Twitter en andere websites hebben gedeeld. Als iemand met wie je verbonden bent een link publiekelijk heeft gedeeld, kan die link in de zoekresultaten worden getoond. Als je op zoek bent naar informatie over moderne kookkunst, en je collega Adam heeft op Twitter een link gedeeld die daarmee te maken heeft, komt dat ook naar voren in de zoekresultaten. Dan weet je ook meteen dat hij de juiste persoon is om de volgende dag op kantoor te vragen naar tips over moderne kooktechnieken:
Hoe werkt het nu precies? Sociale zoekresultaten zijn alleen voor jou zichtbaar en alleen wanneer je ingelogd bent in je Google-account. Als je bent ingelogd, doet Google een gokje naar welke publieke inhoud je wilt zien in je resultaten, inclusief mensen uit je Gmail chat vriendenlijst, je Google contacten, mensen die je volgt op Google Reader en Buzz, en de netwerken die gelinkt zijn vanaf je Google-profiel of Google-account. Voor publieke netwerken als Twitter vindt Google je vrienden en bekijken we ook met wie zij publiek verbonden zijn. Je kunt een volledige lijst van mensen, inclusief de mensen in je sociale zoekresultaten vinden op het Google-dashboard (andere gebruikers kunnen dit ook niet zien). Bekijk deze video voor nog wat meer informatie:
Wil je meer te weten komen over Sociaal zoeken? Bekijk dan het Helpcentrum of discussieer er met anderen over op het Helpforum.